Sobotka (ČSSD): Vláda by neměla podceňovat sílu lidu

16.03.2012 11:46

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny dne 16. 3. 2012

Sobotka (ČSSD): Vláda by neměla podceňovat sílu lidu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bohuslav Sobotka

Děkuji.

Vážená paní místopředsedkyně, dámy a pánové, vážená vládo, nebudu mít žádný procedurální návrh, který se týká této schůze Poslanecké sněmovny. Dovolte mi pouze krátké prohlášení.

Já vím, že my tady v Poslanecké sněmovně vedeme politické polemiky, velmi často se neposloucháme, pokud si vzájemně adresujeme nějaká doporučení, tak je nebereme příliš vážně. To je, myslím, obvyklá věc. Ale já bych přesto rád se dnes zastavil u jedné události a rád bych v tomto smyslu adresoval z pohledu České sociální demokracie vládě určité doporučení.

Zaznamenali jsme včera všichni poměrně vysokou účast lidí na demonstracích, které byly organizovány po České republice jednou z občanských iniciativ. Na ty demonstrace přišlo hodně lidí. Podle toho, co jsme viděli v médiích, tam byla i řada mladých lidí, byli tam i senioři a lidé, kteří na tyto demonstrace přišli, vyjadřovali svůj odpor vůči politice vlády a vůči některým jejím konkrétním plánům, které má.

Já jsem přesvědčený, že by vláda neměla podceňovat to velké množství lidí, které se těchto protestů zúčastnilo. A vláda by také měla poslouchat, co tito občané říkají a proti čemu protestují. Já si myslím, že ta účast a to nasazení občanů při příležitosti včerejších demonstrací ukazují, že ve společnosti skutečně roste sociální napětí, je to realita. Je to jasný důkaz, že lidé žijí ve stresu. Ve stresu z toho, co jim budoucnost připraví. Ve stresu z každého nového takzvaného reformního opatření, se kterým vláda přichází.

Řada občanů se dostává do beznadějné, bezvýchodné sociální situace. Řada lidí už je prostě natolik zoufalých, že nevidí žádné jiné řešení, než se připojit k podobným protestům. Vnímáme ve společnosti reálné obavy důchodců, obavy rodin s dětmi, lidí ze středních vrstev, kteří se bojí svého zchudnutí. Vnímáme reálné obavy zaměstnanců veřejného sektoru, kteří se bojí propouštění. A tohle všechno, tenhle stres, tohle sociální napětí, ten pocit nespravedlnosti, neporozumění toho, co se vlastně dneska děje, co tahle vláda chce, co vlastně prosazuje, k čemu to má vést, tak zvyšuje konflikty a zvyšuje riziko sociálních konfliktů v naší zemí. Myslím si, že na vině je také vláda.

Chtěl bych požádat vládu, aby změnila způsob své komunikace, aby se přestala chovat do té míry arogantně, že ignoruje veškeré připomínky, které se objevují jak ze strany občanské společnosti, tak ze strany odborů, tak ze strany opozice. Myslím si, že by vláda v této těžké době, a není to skutečně jednoduchá doba, protože tady máme souběh ekonomické stagnace a souběh rozsáhlých rozpočtových škrtů, tak jsme přesvědčeni jako sociální demokraté, že by vláda v této obtížné době měla položit mnohem větší důraz na sociální dialog.

Děkuji, vážená paní místopředsedkyně. Poslanecká sněmovna občas působí skutečně jako akvárium, které si vystačí samo pro sebe. A jen někdy sem dolehnou vzkazy z toho okolí, ze společnosti, z toho, co se děje venku. A já doufám, že alespoň včerejší demonstrace, které se odehrály do značné míry spontánně v řadě míst České republiky, takovýmto vzkazem budou, že sem prostě ten vzkaz dolehne. A já vystupuji právě proto, abych na tuto skutečnost upozornil.

Myslím si, že není moudré, jestliže vláda reaguje způsobem "No lidé mají právo protestovat, ale my si pojedeme dál a vůbec nás ty připomínky a ty názory nezajímají.". Já chci jenom připomenout, že řada lidí, která včera přišla na tyto demonstrace, tak volala po přijetí obecného zákona o referendu. A právě tento týden tady byl obecný zákon o referendu smeten. Řada lidí, která včera demonstrovala, vystoupila proti narovnání s církvemi, proti tomu zákonu, který tady protlačuje vládní koalice, a opět to vypadá, že budou ignorovány veškeré připomínky.

Chtěl bych proto upozornit vládu na to, že nejde o triviální věc, že sociální konflikty se mohou stupňovat. Napětí ve společnosti roste a je nejvyšší čas zahájit rozsáhlý společenský dialog a hledat konsensus nad těmi hlavními kroky, které vláda v oblasti rozpočtové, daňové a sociální politiky chce realizovat v příštích letech, aby došlo ke snížení rozpočtového deficitu. Ta dosavadní válcovací metoda nepřinese nic dobrého. Nepřinese nic dobrého naší zemi a nepřinese nic dobrého ani pro atmosféru v naší společnosti.

Děkuji. (Potlesk levé části sálu.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

18:14 Ministryně Černochová: Pane Babiši, nepomáháte už více zlu než dobru?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k předvolebním slovům Andreje Babiše.