John: Stávající návrh církevního narovnání způsobí jen křivdy nové

15.08.2012 16:35

Absence výčtového zákona, nadhodnocené finanční odhady, privilegování církve před ostatními restituenty formou osvobození od daně z příjmu a daně z převodu nemovitosti. To jsou některé ze stěžejních chyb, které stávající paragrafové znění vykazuje. V současné chvíli se návrhem, který koalice protlačila sněmovnou, zabývá senát

John: Stávající návrh církevního narovnání způsobí jen křivdy nové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Věci veřejné očekávají, že horní komora vyjádří negativní stanovisko vůči vládnímu návrhu. „Pokud se nestane nic neočekávaného, pak vláda dostane jasný signál, že takto špatně formulovaný zákon je potřeba přepracovat s odborníky a vést dialog napříč politickým spektrem. Naopak vítáme postoj řady předních církevních představitelů, kteří podepsali petici proti současnému vládnímu znění,“ komentuje právě probíhající dění předseda strany Radek John.

Obrovské množství majetku a těžko představitelná finanční částka má z rozpočtu čerpat miliardy po tři desítky let. „V takové situaci je zarážející, že vláda odmítla návrh na zavedení dvacetileté promlčecí lhůty jako u velké privatizace. Jsem přesvědčen, že pouze tak je možné eliminovat pokusy o majetkové spekulace a tunelování, které se odehrálo v sousedních postkomunistických zemích“ shrnuje další argument Věcí veřejných Radek John. 

Věci veřejné respektují právo na vyrovnání křivdy . Náprava musí však proběhnout tak, aby nebyla vytvořena křivda nová. „Považuji za velice nešťastné výroky zainteresovaných stran posledních dní. Štvavá kampaň, která lacině těží z tématu a unáhlené výroky některých církevních hodnostářů, které církev stáhly do šarvátek každodenní politiky. To vše ve výsledku celou situaci blokuje a nebezpečně rozděluje společnost,“ hodnotí John.

Finance, které poputují hlavně na účet jedné z církví, udělají z církve jednoho z nejsilnějších ekonomických subjektů. „Je na místě si položit otázku, zda má církev nárok na finanční kompenzace v této výši a v době ekonomických obtíží,“ pokračuje John. 

Vláda Petra Nečase na zákon neúměrně tlačí. Zdá se, že vítězí ukvapená rychlost nad kvalitou, navíc vše má přijít v ekonomicky těžkých časech, kdy hrozí prohloubení hospodářské krize. V takové chvíli se zavázat k dalším mandatorním výdajům je rizikové a naprosto nezodpovědné. „Z církevního narovnání se stává partička pokeru, kde stát hraje bez ohledu na karty.  Ač nerad, musím konstatovat, že někteří církevní představitelé svými vstupy do politiky celou situaci jen vyostřují a společně se podílí na burcování celospolečenské nenávisti,“ uzavřel Radek John.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…