John: Veřejnost musí vědět, že i naše trpělivost má své hranice

06.04.2012 15:33

Osobní dopis předsedy předsedy strany Radka Johna k současnému dění.

John: Veřejnost musí vědět, že i naše trpělivost má své hranice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radek John

Vážení kolegové,

současná situace symbolicky po roce opět testuje naší soudržnost a vůli dotáhnout naše závazky vůči veřejnosti, učiněné v létě 2010, do konce. Čeká nás zásadní jednání o charakteru naší vládní spolupráce, které nám buďto umožní fungovat s koaličními partnery na skutečném rovném partnerském principu a dovolí nám znovu začít plnit vládní sliby anebo se situace ukáže jako bezvýchodná a nám nezbude než sdělit veřejnosti, že tolerance a trpělivost VV má své hranice.

Události posledních dnů byly velmi bouřlivé a naději na úspěch a prosazení našich cílů nám dá pouze svornost. Nejvýše postavený orgán VV - grémium a reprezentant VV na sněmovní půdě – poslanecký klub prokázali v úterním tajném hlasování nečekanou jednotu v odhodlání riskovat pro dosažení našich programových zájmů i osobní zájmy jednotlivců. Jasně jsme se shodli na vůli prosadit garance řešení našich priorit v programovém prohlášení vlády a současně ve snaze pokusit se navrátit tomuto kabinetu důvěru veřejnosti. Naším základním požadavkem bylo řešení dlouho přehlížených bolestí koaličního vládnutí, zejména nedostatků v systému výplat sociálních dávek, neutěšených poměrů v Lesích ČR a na státním zastupitelství či prosazení rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu. Shodli jsme se rovněž na nutnosti inventury a revize koaliční smlouvy – tedy upřímného přiznání voličům, co ještě lze v druhé polovině volebního období stihnout a co naopak z důvodu nedostatku finančních prostředky splnit nepůjde. Chceme ohlídat, aby nebyly z rozpočtových důvodů rušeny další programové body VV. Domluvili jsme se i na tom, že úspory je nutné hledat nejen na úkor občanů, ale také ve slučování centrálních úřadů a sloučení některých ministerstev, jejichž agendy budou kvůli nedostatku finančních prostředků omezeny.

Události posledních měsíců vyvolaly krizi důvěru mezi koaličními subjekty, ale především oslabily důvěru veřejnosti vůči vládě. Přesto jsme nadále odhodláni plnit programové prohlášení vlády. Aby však mohlo být důstojně naplňováno, musí dojít k rehabilitaci VV na vládní úrovni, vedoucí ke skutečnému rovnocennému partnerství, které nebude narušováno neustálými invektivami a vulgarismy některých koaličních partnerů. Jedinou možností jak toho dosáhnout, je vytrvat v jednotě a uchovat si odvahu činit sebevědomé kroky a emancipovaná rozhodnutí, beze strachu z předčasných voleb, kterými nám naši partneři opakovaně vyhrožují. Jsem přesvědčen, že usnesení grémia a deklarace ochoty rezignovat na vlastní vládní křesla, pokud nedojde ke změnám chování v koalici, byly kroky nezbytné.

Ostatně bezprostředně po naší výzvě prolomil premiér několik měsíců trvající komunikační bariéry, začal situaci řešit a projevil vůli vyjít našim požadavkům vstříc. Hned druhý den po naší výzvě vyjádřil ochotu slučovat přebytečné vládní resorty a centrální úřady či ochotu revidovat programové prohlášení vlády v souladu s časovými dispozicemi a ekonomickými možnostmi státu. Tím avizoval ochotu splnit dva ze tří našich požadavků. Na dnešním jednání pak projevil ochotu jednat i o zbývajících tématech.

Toho jsme dosáhli především díky odhodlání překonat obavy z případného neúspěchu. Nyní musíme poskytnout podporu našemu vyjednávacímu týmu a následně projednat výsledky jednání s grémiem, poslaneckým klubem, ale i s vámi skrze kluby a vaše reprezentanty.

Jen připomínám, že do úterního zasedání grémia a jeho usnesení se od závěru loňského roku nesešla K9, odsouvalo se řešení problémů našich koaličních partnerů a také našich programových požadavků a garancí jejich plnění.

Na druhou stranu je správné vyslyšet volání a hledat nedostatky také u sebe. Dopustili jsme se celé řady začátečnických chyb, často jsme podléhali tlaku zkušenějších poltických harcovníků, chyběly nám dostatečné odborné znalosti a ne vždy jsme byli připraveni převzít exekutivní odpovědnost prostřednictvím dostatečně odborně a morálně zdatných jedinců. Ale dokážeme-li se z těchto chyb poučit a příště je neopakovat, staneme se silnějšími.

Ano, navenek jsme vykreslováni jako amatéři a čelíme celé řadě vnějších i vnitřních útoků, ale přesto existuje šance, že naše kroky přinesou občanům našeho státu pozitivní výsledky a jistoty, které jsme jim před volbami slíbili. Situaci bude třeba hodnotit na základě výsledku jednání v příštím týdnu. Na základě toho, jakou pozici VV v koalici vyjednáme. Pokud se to nezdaří, není vyloučeno, že budeme nuceni dokázat občanům i sami sobě, že naše křesla nejsou důležitější, než naše závazky vůči nim. Na rozdíl od našich předchůdců – Strany zelených, Unie svobody – nesmíme lpět na funkcích za každou cenu. Já osobně jsem na tento krajní krok připraven. Příští týden možná ukáže, zda jsme obstáli a politicky jsme dospěli.
 Do té doby, prosím, zachovejme klidnou hlavu, nadhled, ale i odhodlání věci dotáhnout do konce.

Radek John, předseda strany Věci veřejné

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

18:05 Munzar (ODS): Snaze občanů o vlastní bydlení by stát neměl házet klacky pod nohy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k významu vlastního bydlení jako zajištění nezávislos…