Konečná (KSČM): Mediální hra zaplaveným příliš nepomůže

06.06.2013 16:01

Komentář Kateřiny Konečné, poslankyně PČR za KSČM, k mediální atmosféře kolem letošních povodní.

Konečná (KSČM): Mediální hra zaplaveným příliš nepomůže
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

Doposud to vypadalo, že v České republice žijí minimálně 2 milióny špičkových trenérů a přibližně stejný počet rozhodčích nebo alespoň odborníků na pravidla fotbalu či ledního hokeje. Všichni jakoby měli pocit, že sportu rozumí lépe než právě samotní trenéři či rozhodčí.

Podobným způsobem dnes dochází ke zpochybňování vysoce odborné práce hrázných na Vltavské kaskádě nebo dalších zaměstnanců státních podniků Povodí. Osobně považuji zpochybňování jejich práce za nezodpovědnou mediální hru, kterou v posledních dnech, bohužel, opakovaně sledujeme ve všech médiích, včetně těch veřejnoprávních.

Specializované činnosti, kterým ve skutečnosti rozumí maximálně několik desítek odborníků v České republice, jsou v atmosféře vzepjatých emocí předkládány veřejné diskuzi. Diskuzi, která by měla probíhat nejenom po skončení povodní, ale především na ryze odborné platformě.

V současné době, kdy je často problém připravit, projednat, prosadit a zrealizovat stavbu obecního rybníku velikosti fotbalového hřiště, si nedokážu představit vybudování tak rozsáhlého díla, jako je Vltavská kaskáda. Vodní dílo, které budovalo několik generací našich předků, vzniklo v určité historické době. A jeho účelem nebyla nikdy pouze protipovodňová ochrana měst na Vltavě. Není proto korektní vyvolávat ve veřejnosti představu, že jediným účelem Vltavské kaskády či dalších přehrad je pouze a jenom protipovodňová ochrana měst a obcí nebo že tzv. "manipulací" vody na vodních dílech dokážeme "nemožné na počkání a zázraky do tří dnů".

Povodně byly a jsou těžkou zkouškou všech, kterých se přímo dotknou. Celá společnost by v takové chvíli měla umět pomoci. Celá společnost, včetně televizních a rozhlasových štábů, které by měly informovat skutečně pouze věcně a objektivně. A zbytečně nepřispívat někdy přehnanou senzacechtivostí k již tak vypjaté atmosféře.

Hledání senzací a umělých konfliktů není v takto krizových situacích obhajitelné. Jedná se o "laciné" a neprofesionální gesto srovnatelné s pózováním politiků v "maskáčích" na hrázích řek ve světle reflektorů a s nastartovanou limuzínou nebo vrtulníkem za zády.

Kateřina Konečná, poslankyně PČR za KSČM

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.