Kováčik (KSČM): Od zemědělců potřebujeme co nejpřesnější informace

06.06.2013 13:15

Ničivé povodně páchají obrovské materiální škody. Nemalé starosti působí i zemědělcům. V tuto chvíli je pod vodou až 80 tisíc hektarů zemědělské půdy, což představuje asi dvě procenta celkové rozlohy. Podle stínového ministra zemědělství KSČM Pavla Kováčika jsou nejvíce ohroženy kultury zeleniny. "Hrozí kontaminace povodňovou vodou, porosty se budou muset zaorat," vysvětlil.

Kováčik (KSČM): Od zemědělců potřebujeme co nejpřesnější informace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Kováčik

Situace v zatopených oblastech nevypadá dobře ani pro pěstitele některých odrůd brambor a pícnin. "Co se týká obilovin, tady jsem přece jen trochu optimističtější. Zaplavení osetých ploch v této fázi růstu by nemuselo mít fatální následky," upřesnil Kováčik s tím, že zásadní dopad na ceny potravin nepředpokládá. "Nejedná se o plošné záplavy. Ceny by se mohly navýšit snad jen u raných brambor a zeleniny." Nahoru ale zřejmě půjdou ceny obilí, nikoli však kvůli povodním, ale – jak uvedl Kováčik - vinou celkově mokrého jara a možnému výskytu chorob a škůdců. Na bilanci celkových škod je sice ještě brzy, nicméně Kováčik upozorňuje: "Důležité je, aby zemědělci vše řádně zaprotokovali a mohli získat alespoň částečnou kompenzaci z peněz, které vláda na povodně vyčlenila. My se tím budeme zabývat i ve sněmovním zemědělském výboru. Abychom však mohli fundovaně rozhodnout, potřebujeme od postižených zemědělských podniků co nejpřesnější informace."    
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii