Kozák (ČSSD): Obezita je nemocí nejen jednotlivců, ale společnosti

06.09.2012 22:00

Zařadili jsme se mezi nejtlustší národy Evropy. Zpráva nikoli potěšující, nicméně nepřekvapující. Co je horší, že se na této skutečnosti největší měrou podílejí děti. Ukazuje to na alarmující stav našeho přístupu ke zdraví a životu.

Kozák (ČSSD): Obezita je nemocí nejen jednotlivců, ale společnosti
Foto: tan
Popisek: Kandidát na senátora Rudolf Kozák (ČSSD)

Podle ministerstva zdravotnictví nadváhou trpí asi pětina chlapců a desetina dívek, přičemž tři čtvrtiny z nich si kila navíc přenesou do dospělosti. Stát vynakládá na zdravotní péči o obézního jedince o 30 % více peněz než na jedince s normální tělesnou hmotností. Obezita se tak stává nejen společenským a zdravotním, ale rovněž ekonomickým problémem. Co je ale příčinou vzrůstající váhy našeho obyvatelstva? Je to jen tím, že jsme línější, než naši předkové?


Určitě ne! Jistě, určitou vinu můžeme přičítat genetickým dispozicím a velkou měrou se na epidemii obezity podepisují i moderní technologie usnadňující život. Ale není to jediný faktor. Běžná rodina má dnes co dělat, aby si udržela určitý životní standard. Rodiče často musejí pracovat více než osm hodin denně a nemají čas ani energii věnovat pozornost zdravému životnímu stylu svých dětí. Tučná nebo sladká jídla rychle zasytí, nejsou obvykle tak drahá a hlavně - chutnají.

A samotné děti? Počítačové hry nabízejí dobrodružství, přátelství, nekonečné možnosti, které reálný svět neposkytuje. Vše je snadno dostupné, bez námahy a relativně bez rizika. Jednoduše lákadlo, kterému je těžké odolat. Navíc skutečný svět je dnes stále nebezpečnější a rodiče jsou často raději, že je dítě v bezpečí doma u počítače. Ve škole je tělocviku málo a dostává se do skupiny neoblíbených předmětů, jimž se žáci snaží vyhnout. Zbývá organizovaná mimoškolní činnost. Ale sporty a kroužky jsou soustavně finančně náročnější a stále více chudnoucí rodiny na ně prostě nemají.

Pohled do budoucnosti není růžový. Chceme-li mít zdravou společnost, musíme se starat nejen o životní prostředí a životní styl. Nemůžeme totiž chtít po lidech, aby se starali o to, jak zlepšit svůj život, když veškerý jejich čas zabere starost o to, aby vůbec důstojně přežili.

Ing. Rudolf Kozák, kandidát do Senátu Parlamentu ČR za ČSSD pro volební obvod č. 5 - Chomutov

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Rudolf Kozák - profil

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

12:17 Rajchl (PRO): Hádají se, my jednáme, domlouváme společný postup napříč Evropou

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k politice.