Liška (SZ): Příměří v Gaze musí otevřít dveře mírovému řešení i změnou českého postoje

23.11.2012 10:32

Strana zelených vítá uzavření příměří mezi Izraelem a Hamásem a lituje všech obětí konfliktu v okupovaném pásmu Gazy i v samotném Izraeli.

Liška (SZ): Příměří v Gaze musí otevřít dveře mírovému řešení i změnou českého postoje
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Jsme přesvědčeni, že násilí vede pouze k prohloubení asymetrického konfliktu na Blízkém Východě a že jeho ukončení není možné dosáhnout vojenskou, ale pouze diplomatickou cestou.

Zelení proto kritizují premiéra Nečase a českou diplomacii za to, že ve veřejných vyjádřeních odsuzují či naopak ospravedlňují násilí pouze jedné ze stran konfliktu. Takové postoje podle Strany zelených k diplomatickému řešení založenému na jednání obou stran nevedou. Jakkoli Strana zelených podporuje formu dvoustátí, které odpovídá vůli většiny obyvatel Izraele a okupovaných území, trvající vojenská nadvláda Izraele nad Palestinou za současné palestinské samosprávy ke skutečnému řešení konfliktu nesměřuje a vyžaduje změnu postoje.

„Ukazuje se, že existence palestinské samosprávy nevede ke konci okupace, ale především z Izraele snímá odpovědnost za dodržování lidských práv a hospodářskou soběstačnost obyvatel okupovaných území. Jsme přesvědčeni, že mezinárodní společenství, včetně české vlády a Evropské unie, by mělo přehodnotit svůj přístup, který podporuje pouze vybrané cíle obou stran konfliktu, ale zároveň tak brání jeho mírovému řešení,” říká Ondřej Horký-Hlucháň, vedoucí zahraniční sekce Strany zelených.

Ondřej Liška, předseda Strany zelených, k tomu dodává: „Mír na Blízkém Východě není pouze v dlouhodobém zájmu obyvatel Izraele, okupovaných palestinských území a sousedících států, ale také v zájmu Evropské unie a mezinárodního společenství. Je jen otázkou času, kdy další asymetrický střet v regionu, kde jedna ze stran disponuje jaderným arzenálem, opět eskaluje, navíc s rizikem, že se tentokrát dotkne i našich životních zájmů. Je proto nezbytné, aby mezinárodní komunita pomohla oživit skomírající mírový proces a neudržitelnou situaci v Gaze považovala za jeho součást a nikoli jakýsi zvláštní případ, jak tomu bylo doposud.”

Česká republika a Evropská unie by měly především dbát na konzistentní dodržování vlastní zahraniční politiky. „Podle zpráv nevládních organizací dováží EU každým rokem z nelegálních židovských osad na Západním břehu zboží v hodnotě asi 230 milionů eur, tedy několikanásobně více než z okupovaných palestinských oblastí. Současně je však EU také největším finančním podporovatelem palestinské samosprávy, čímž výrazně prohlubuje závislost Palestinců na úkor jejich soběstačnosti. Česká vláda by proto měla přehodnotit své dlouhodobé pokusy o prohlubování vztahů mezi Izraelem a EU a začít konečně využívat společnou obchodní politiku jako nejúčinnější zahraničně politický nástroj Unie k prosazování uzavření trvalého míru na Blízkém východě, a to ve shodě s většinou ostatních členských států,” uzavírá Šádí Shanaáh, zástupce vedoucího Zahraniční odborné sekce Strany zelených.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii