Ministr Heger: Reforma zdravotnictví pokračuje, snižuje politické vlivy

16.04.2012 9:15

Hlavními cíli další fáze reformy je větší konkurenceschopnost zdravotních pojišťoven, efektivnější chování poskytovatelů péče či zamezení napojení politických vlivů do zdravotnictví.

Ministr Heger: Reforma zdravotnictví pokračuje, snižuje politické vlivy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09)

Reformní změny přinesou především spravedlivější přerozdělení pojistného na veřejné zdravotní pojištění, také vzdělávání nelékařských pracovníků ve zdravotnictví bude jednodušší. Reforma počítá dále se zpřísněním reklamy na léčivé přípravky i větší ochranou pacientů v rámci jednotného sledování a vyhodnocování nežádoucích účinků léčiv a jejich padělků. Pacienti by rovněž měli získat právo na náhradu nákladů na péči čerpanou v jiné zemi Evropské unie.

Prioritou ministerstva zdravotnictví je co nejrychleji tyto reformní kroky dokončit. „Všechny připravované změny přinesou pozitivní výsledky pro české pacienty, lékaře i celý zdravotnický systém a přiblíží české zdravotnictví standardům obvyklým v Evropské unii,“ vysvětlil ministr Leoš Heger. V rámci další fáze reformy českého zdravotnictví dojde k celkem osmi novelizacím a vydány budou dokonce čtyři nové zákony. Součástí změn budou i transpozice směrnic Evropské unie do české legislativy.

Vznik univerzitních nemocnic povede k omezení politických vlivů

Součástí reformy zdravotnictví je zákon o univerzitních nemocnicích, které vzniknou ze současných fakultních nemocnic. Podle ministra Leoše Hegera přispěje i tato změna k omezení politických vlivů na fungování zdravotnictví. Jejich ředitele už totiž nebude jmenovat ministr zdravotnictví, ale správní rada, která má být složena ze zástupců státu, vysokých škol a krajů. V zákoně pak bude vymezen dokonce i přesný počet těchto nemocnic.

Navíc v České republice vznikne lépe kontrolovatelná páteřní síť nemocnic. Univerzitní nemocnice budou mít charakter nestátní neziskové organizace se specializací. Jejich hlavním účelem totiž nemá být dosahování zisku. Budou naopak úzce spolupracovat s lékařskými fakultami, na které budou mít přímou vazbu. Věcný záměr tohoto zákona je již hotov, nyní probíhá připomínkové řízení.

Přísnější podmínky čekají i na reklamu na léky a jiné léčivé přípravky. Regulace reklamy má zahrnovat mimo jiné i možný vliv farmaceutických firem na lékaře. Zástupci farmaceutických firem budou mít například zakázáno navštěvovat lékaře v ordinační době. Odstranit se má i praxe, že lékař či farmaceut zamění či doporučí pacientovi lék v důsledku reklamního lobbingu. Dojde také k významné regulaci sponzoringu kongresové turistiky lékařů. Farmaceutickým firmám budou za porušování tohoto zákona hrozit vyšší sankce než doposud.

Pacienti budou více chráněni před padělky

Větší ochranu pacientů v případě zjištěných nežádoucích účinků či padělků léčiv přinese chystaná novela zákona o léčivech. Zavede jednotná pravidla pro všechny subjekty v dodavatelském řetězci a zamezí také nežádoucímu reexportu léčiv.

Zákon o zdravotních pojišťovnách, který je též jednou ze součástí reformy, zajistí spravedlivější přerozdělování pojistného, a to na základě více kritérií. Nastaví pak nová pravidla pro fungování zdravotních pojišťoven včetně složení správních rad. „Mezi klíčové kroky patří vytvoření právního rámce pro zdravotní pojišťovny, který vymezí pravidla pro jejich fungování, slučování či zánik, změny ve veřejném zdravotním pojištění a vznik zákona o univerzitních nemocnicích,“ uvedl ministr zdravotnictví Leoš Heger.

Nákup péče a služeb ze strany pojišťoven čekají transparentnější podmínky. Zajistí je příslušná novela zákona. Správní rady zdravotních pojišťoven budou muset být na základě reformy složeny především z odborníků. Předejde se tak politickým vlivům.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlada.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy