Nečas: Solidární přirážka by měla platit pouze v příštím roce

23.10.2012 17:30

Pracovní skupina ke konsolidačnímu balíčku shodu nenašla. Poslanci budou znovu jednat ve středu

Nečas: Solidární přirážka by měla platit pouze v příštím roce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Pracovní skupina poslaneckého klubu ODS svolaná ke konsolidačnímu balíčku došla během svých šesti zasedání ke shodě u několika bodů, v otázce zvýšení DPH v příštím roce ale vedení klubu s šesticí poslanců stejnou řeč nenašlo. Členy poslaneckého klubu ODS o tom na dnešním zasedání informoval předseda klubu Zbyněk Stanjura.

Šestice poslanců podle něj nepřistoupila na kompromisní návrh spočívající ve zvýšení pouze dolní sazby DPH ze 14 na 15 procent v roce 2013 a omezení platnosti tzv. solidární přirážky také pouze na příští rok. „Představil jsem rozsáhlý kompromisní návrh, který přinesl na jednání skupiny premiér Nečas. Šestice poslanců ale zatím není ochotna na tento kompromis přistoupit,“ shrnul výsledky jednání Zbyněk Stanjura. 
 
Podle Stanjury se následná debata na klubu vedla nejen o konkrétním obsahu navrhovaných opatření, ale také o pravidlech, která by měla platit v politické straně. „Mnoho mých kolegů upozornilo, že ODS vždy ctila uzavřené dohody a smlouvy, byť to pro nás v danou chvíli nemuselo být výhodné. V tuto chvíli musím konstatovat, že nejsme schopni dodržovat koaliční smlouvu. Druhou důležitou zásadou, o níž jsme debatovali, je respekt k finálnímu rozhodnutí většiny,“ popsal průběh jednání poslaneckého klubu Zbyněk Stanjura.
 
„Podstata návrhu, se kterým jsem seznámil již dříve výkonnou radu ODS a nyní poslanecký klub, je ve zvýšení pouze snížené sazby DPH na 15 procent s tím, že v roce 2014 se tato sazba vrátí na stávajících 14 procent. tzv. solidární přirážka by měla platit pouze v příštím roce,“ shrnul návrh na brífinku po jednání klubu předseda ODS a premiér Petr Nečas. „Protože v tuto chvíli není jasná podoba konsolidačního balíčku a v navrženém státním rozpočtu doslova plave 20 miliard korun, musíme jako rozpočtově odpovědná vláda stávající návrh rozpočtu z poslanecké sněmovny stáhnout. Pokud by byl nakonec přijatý návrh daňových změn v podobě, ve které jsem je poslaneckému klubu předložil, je možné tyto změny zapracovat poměrně rychle do stávajícího návrhu rozpočtu. Pokud konsolidační balíček nebude přijatý vůbec, nebo ve vykastrované podobě, vyžádá si to zásadní přepracování celého rozpočtu.“
 
Poslanecká sněmovna by se měla zákonem ve druhém čtení zabývat ještě tento týden. Poslanci ODS se k němu znovu sejdou zítra před druhým čtením a následně před finálním hlasováním ve třetím čtení, kdy bude jasné, jaké pozměňovací návrhy byly ve druhém čtení předloženy. Hlasování ve třetím čtení bude zároveň hlasováním o důvěře vládě Petra Nečase.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

10:14 Schillerová (ANO): Bez války by Fialova vláda přišla o poslední téma

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k antikampani koalice SPOLU.