Paroubek: Zákon o RUD – správný záměr v nesprávnou chvíli

10.05.2012 8:19

Vládní koalice se před časem pustila do změny rozpočtového určení daní.

Paroubek: Zákon o RUD – správný záměr v nesprávnou chvíli
Foto: NS-LEV21
Popisek: Jiří Paroubek

Hnacím motorem změny je TOP 09, resp. její integrální část Starostové. Základní myšlenkou změny v představách Starostů je snížit daňové příjmy čtyř největších českých a moravských měst (Prahy, Brna, Ostravy a Plzně) a tuto částku – v původních představách hnutí Starostové to byly až 4 mld. Kč – navýšit rozpočtové příjmy menších a malých obcí.

 Tento původní návrh Starostů narazil dokonce i v rámci koalice, na ODS, která má významné politické pozice právě v uvedených čtyřech největších městech republiky (ve všech čtyřech městech je zastoupena v městské radě, v Praze a Plzni jsou primátoři z ODS).

 Nyní se údajně již koalice dohodla na kompromisu s tím, že největším městům sníží daňové příjmy „jen“ o miliardu.

Stanovisko národních socialistů k problematice rozpočtového určení daní:
Záměr posílit rozpočtové příjmy menších obcí považujeme obecně za správný.
V situaci stagnace či dokonce poklesu českého hospodářství dojde v roce 2013 k poklesu rozpočtových příjmů státu i obcí, takže se pozitivní dopad přesunu části daňových výnosů ve prospěch menších obcí prostě neprojeví.

 Období negativního vývoje hospodářství, a tím roky 2012 a 2013 nesporně je, nepovažujeme za racionální změnit zákon o rozpočtovém určení daní. Velká města změna připraví o peníze, menší obce pozitivní změnu ve svých příjmech v roce 2013 nepocítí.

 Dali bychom přednost řešení, kdy se v roce 2013 zachovají všem stejné výpočtové koeficienty.Předpokládáme, že od roku 2014 již dojde alespoň k mírnému růstu českého hospodářství. Poté – tedy od roku 2014 – bude možné navyšovat koeficienty pro sdílené daně pro menší obce.

 Z uvedených důvodů považujeme koaličními stranami dohodnutý postup u zákona o rozpočtovém určení daní za neracionální a špatně načasovaný a tedy z fiskálního hlediska za neodpovědný.

Jiří Paroubek, předseda NS-LEV 21

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bajer (Soukromníci): Nabízíme velmi zajímavé osobnosti, hájící program soukromníků

11:17 Bajer (Soukromníci): Nabízíme velmi zajímavé osobnosti, hájící program soukromníků

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k volbám do Evropského parlamentu