Příhodová (ODS): Korupce nebo snaha o zviditelnění

11.02.2012 13:27

Náměstek primátora Prahy Tomáš Hudeček (TOP 09) je mladý ambiciózní politik. Hovoří o korupci nebo si pouze "vymýšlí", aby byl zajímavý?!

Příhodová (ODS): Korupce nebo snaha o zviditelnění
Foto: odspraha1.cz
Popisek: Jana Příhodová

Metropolitní plán, nebo chaos. Název rozhovoru v deníku EURO s novým náměstkem primátora hl.m. Prahy Tomášem Hudečkem, ze dne 30.1.2012  To je, jak mladá generace říká, pecka.

Rozhovor, ve kterém představuje pan náměstek Hudeček záměry Rady hlavního města Prahy v oblasti územního rozvoje, by normálně nemusel čtenáře zvedat ze židlí, kdyby…. Nebylo by na tom nic tak špatného, nakonec je příznivé, že se obyvatelé Prahy dozví, kam a jak tato rada hodlá Prahu rozvíjet, a nejen koho zase odvolat.

Dokonce se v tomto článku nechci věnovat ani věcné stránce prezentovaných vizí, to již dělají jiní, stejně jako úspěšně pochybují nad faktem, zda je tento záměr razantních změn v procesu pořízení  územního plánu životaschopný a v souladu s platnou legislativou. Této otázce se snad budu věnovat v některém z dalších článků. Je totiž pravda, že obdobná prohlášení pana náměstka Hudečka poskytují značné množství materiálu na zamyšlení a psaní.

V čem tedy vězí výbušnost zmíněného článku? Vyděsil mě úplný závěr tohoto rozhovoru, posuďte sami.

Cit : V době, kdy se bude intenzivně pracovat na Metropolitním plánu, budou dál běžet změny územního plánu, které rozjeli Hudečkovi předchůdci Martin Langmajer (ODS) a Josef Nosek (ODS). „Ty bezproblémové chci protlačit co nejrychleji. Chci avizovat, že už projdou bez toho, aby se muselo platit. Postoj městských částí pro mne bude pádným argumentem“, říká Hudeček. Část těchto změn už je dávno zaplacená, proto budou muset projít, aby „netekla krev..“ Pokračuje věta v článku, pochybuji, že to je výmysl paní redaktorky, vždyť to by se jistě již pan náměstek ozval, ale on se po čtrnácti dnech vůbec neohradil.

Pravda, konec rozhovoru trochu přebil poznámky k věcnosti celého návrhu. Závěr rozhovoru je přeci o jedné jediné, a pro mne naprosto neakceptovatelné věci. Buď ve snaze být tím novým, spravedlivým, náměstek Hudeček lže, vymýšlí si a dělá se zajímavým, nebo tak jak vyznívá z jeho slov, ví o korupci, přijímá tento fakt jako normu ale asi ji neřeší! Poselství zní: uplácet je normální a kontinuita takového slibu samozřejmá!!!

Doufám, že si pan náměstek Hudeček(TOP09),  politik s raketovým nástupem na významný post v Radě hl.m.Prahy, uvědomuje, jak závažná slova zde pronesl. Věřím, že bez ověření by pan námětek nedal do souvislostí korupci s dosavadním procesem pořizování a se jmény Nosek a Langmajer.  Nevysvětlil, jak, kdy, proč byly změny zaplaceny a tudíž se již platit nebude! A zaplacený výsledek se raději rychle protlačí, ať je pokoj. A proč při neschválení -pozastavení by tekla krev! Čí? Ze správního řádu žádná sazba nevyplývá, pořizování změn může být pro žadatele nákladnější při obstarání kvalitních podkladů, ale to je riziko žadatele, jinak má celý proces svá pravidla pevně stanovená stavebním zákonem. Tudíž bych očekávala, že pan náměstek pří odhalení jakýchkoli nadstandardních procesů a plateb podá trestní oznámení a stejně tak očekávám, že informoval primátora Svobodu o svém zjištění. Je škoda, že nedokončenou větou tu nechá prostor pro spekulace. TOP 09 se profiluje nejen v Praze jako protikorupční strana, a proto je na zvážení, co slova pana náměstka Hudečka vlastně znamenají. Mohu se domnívat, že i dělbu zisku…. Zarážející je, že při tak závažném prohlášení chybí reakce pana primátora. Koaliční partner, člen Rady hlavního města Prahy, veřejně připustil korupci a potvrdil dokonce takto vzniklý závazek dodržet.

Protože nebyly zveřejněny podrobnosti, článek ve mně vyvolal oprávněný dojem, že minimálně jednoho člena rady hlavního města Prahy obviňuje pan Hudeček z korupce? Čekala jsem dva týdny, zda k tomu zaujme primátor Prahy nějaké stanovisko. Měl by, pokud chce ještě chvíli udržet image spravedlivého muže na radnici.

Můj závěr není přitažený za vlasy, myslím, že politik musí nést odpovědnost za to, co dělá a co říká. Každopádně to, že se 14 dní nic neděje, vyvolává další pochybnosti a spekulace, a boj proti korupci na Pražské radnici má již ve svém počátku značné trhliny. Jeden člen rady hovoří ve vztahu k druhému o korupčním prostředí. Společný jmenovatelem je zde pouze pan primátor Svoboda. V konečném důsledku jsou vyřčená slova útokem i na primátora Svobodu. Nakonec, primátorem byl on, kdo už také pro mnohé změny územního plánu předkládané náměstkem Noskem hlasoval. Pan Nosek se stal nedílnou součástí týmu pana primátora Svobody v boji za obměny na radnic, tudíž i od něj by občan očekával reakci na tak zásadní prohlášení navíc v seriózním časopise, který je laickou a odbornou veřejností včetně hospodářských subjektů sledován a brán vážně. Takže jasně formulované poselství- kdo si zaplatil, se dočká, dál sice (nebo prozatím?) vybírat nebudeme, ale taky všechno bude jinak, takže se uvidí.

Prohlášení je zlé, horší je však ticho a klid, které po něm následovalo. Nerozumím mlčení primátora Prahy a předsedy regionálního sdružení ODS Praha pana Bohuslava Svobody.

RNDr. Jana Příhodová (ODS)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Příhodová - profil

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.