Štefek (KSČM): Muzeum „Miloše Zemana“

24.02.2013 12:07

Bude v Kolíně expozice věnovaná Miloši Zemanovi?

Štefek (KSČM):  Muzeum „Miloše Zemana“
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

V Kolíně na náměstí stojí pod číslem 8 tzv. Veigertovský dům, který v minulých dnech vešel do povědomí občanů jako budoucí muzeum Miloše Zemana.

Hlavní budova Regionálního muzea v Kolíně byla vyřazena z provozu na počátku 80. let a snaha o rekonstrukci narazila po roce 1989 na vleklé majetkové spory, takže dům celá desetiletí dále chátral. Kolínské muzeum je tak rozeseto na 13 míst na Kolínsku, velkou část sbírek i depozitářů má v nevyhovujících podmínkách.

V lednu 2013 schválila Rada Středočeského kraje rekonstrukci domu v hodnotě cca 112 milionů Kč jako záměr, který chce realizovat (pokud budou zdroje na kofinancování a předfinancování) za pomoci evropských fondů. Téměř ke konci se podařilo dovést jednání o odkupu 5/18 nemovitosti, který dosud kraj nevlastní.

V staronovém sídle Muzea by měl být prostor nejen pro přírodovědné a historické expozice (včetně např. bitvy u Kolína), ale i lektorské prostory a další potřebné zázemí.

A dle některých by neměla chybět ani expozice věnovaná zdejšímu rodákovi - Miloši Zemanovi.

Domnívám se, že problém má několik rovin.

Není v naší zemi zvykem vytvářet pomníky žijícím osobnostem, celosvětově výjimečné činy přinesly obdobné pocty za života snad jen Gagarinovi a Remkovi s Gubarevem.

Nebývá ani zvykem, aby politická reprezentace kraje iniciovala a rozhodovala o zvláštních expozicích tohoto druhu v tom či onom muzeu.

Určitý problém vnímám také v rovině odborné - osobnosti se kvůli komplexnějšímu objektivnímu pohledu hodnotí až po jistém čase.  Pokud bude v budoucnu Miloš Zeman hodnocen jako velký státník důstojně reprezentující naše občany doma i v zahraničí, podpořím samozřejmě, aby jeho historický přínos nebyl zapomenut.

Připomenout si první přímé prezidentské volby lze různě. Do muzea glorifikace čerstvého vítěze (byť v podobě třeba fotografií z jeho dosavadního života) dle mého názoru nepatří.

Pokud vedení kraje tento záměr podpoří, budiž. Já bych spíše preferoval věnovat náklady na tuto expozici na podfinancovanou funkci regionálních knihoven v kraji – a to klidně se Zemanovým věnováním.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

8:05 Nováková (KDU-ČSL): Je nutné dostat do terénu jedinečnou metodiku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k podpoře enviromentální výchovy