VV chtějí prověřit legálnost rekonstruované spalovny u Lysé nad Labem

10.01.2013 15:56

Středočeské Věci veřejné dnes jednaly se zástupci ekologického sdružení Arnika o situaci kolem znovuobnovení provozu spalovny u Lysé nad Labem. Podle ekologů existuje podezření, že spalovna, jakkoli zatím ve zkušebním provozu, funguje v rozporu se zákonem. Středočeská poslankyně VV Kateřina Klasnová bude v té věci interpelovat ministra životního prostředí.

VV chtějí prověřit legálnost rekonstruované spalovny u Lysé nad Labem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo Věcí veřejných

Roky odstavená spalovna nebezpečného odpadu v Lysé nad Labem je pro obyvatele města i jeho okolí zase hrozbou. Skupina podnikatelů totiž přišla s plány na její rekonstrukci a obnovení provozu. Středočeské Věci veřejné se dnes sešly se zástupci ekologické organizace Arnika, aby získaly podrobnější informace. Podle aktuálních zpráv chce totiž Středočeský kraj likvidovat odpad právě spalováním a podpoří stavbu čtyř spaloven, které by měly vyrůst na každé světové straně regionu. V souvislosti s tím chce kraj i nově organizovat svoz odpadu.

“Máme pochybnosti, že spalování, které produkuje spoustu škodlivých látek jak do ovzduší, tak i do půdy, je správnou cestou k likvidaci odpadu. Navíc jsme z ministerstva životního prostředí ještě vloni byli ujišťováni, že se obnovení činnosti roky odstavené lyské spalovny obávat nemusíme. V těchto dnech se budeme snažit ověřit, zda je projekt legální,” říká k tomu člen krajské rady VV ve středních Čechách, Jiří Doležal.

Podle ekologického sdružení Arnika totiž existuje vážné podezření, že spalovna, která v současnosti funguje ve zkušebním provozu, neběží zcela v souladu se zákonem. “Máme informace o tom, že investoři dostali integrované povolení v době, kdy měli propadlý posudek EIA o dopadu stavby na životní prostředí. Z dokumentace vyplývá, že tento posudek měl platnost do roku 2007, ale investoři získali integrované povolení později. Pokud ve spalovně vůbec došlo k nějakým novým stavbám, nestalo se tak rozhodně během dvouleté platnosti EIA, ale až v poslední době,” upozornil Matěj Man z Arniky.

Věci veřejné chtějí celou záležitost ověřit a do řešení problému zapojí i své poslance. “Jsem připravená interpelovat písemně ministra životního prostředí Tomáše Chalupu a ještě tento týden ho požádám o schůzku k tomuto tématu,” uvedla středočeská poslankyně VV Kateřina Klasnová, která se dnešního jednání také zúčastnila.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Veciverejne.cz

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …