Ministři se chovají jako dobyvatelé, protestuje Pehe. Přitom je prý dosadil bůhvíkdo

03.08.2013 16:42

POLITOLOGOVÉ Ministři Rusnokovy vlády se ke svým resortům chovají jako dobyvatelé. ParlamentnímListům.cz to řekl politolog Jiří Pehe. Nejvýbušnější akce, kterou bylo odvolání a zase zpětné dosazení šéfa Národního divadla, může prý zviklat některé poslance, kteří chtěli původně vládu při hlasování o důvěře podpořit.

Ministři se chovají jako dobyvatelé, protestuje Pehe. Přitom je prý dosadil bůhvíkdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pehe

Vládu odborníků Jiřího Rusnoka čeká za pár dní ostře sledované hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně. Noví ministři však s řadou změn nečekali a provedli významné i méně významné personální změny ve státních firmách, organizacích i státní správě.

Nejvíce kritiky a odporu vyvolalo odvolání sotva nastoupivšího ředitele Národního divadla, kterého musel ministr kultury Jiří Balvín na přímou intervenci premiéra do funkce vrátit. Mnoho herců ale stejně z Národního hodlá odejít.

Balvína kritizoval i Hašek

Kulturní fronta svým velkým mediálním vlivem rozpoutala velkou vlnu odporu a ke kritikům se přidali i levicoví politici včetně sociálních demokratů. A to včetně Michala Haška či dalších politiků této strany, kteří se řadí do „zemanovského“ křídla. Nicméně Hašek druhým dechem dodal, že se mu odvolání šéfa ND Buriana sice nelíbí, ale není to nic, kvůli čemu by měl na celou vládu měnit názor.

Nemůže atmosféra kolem personálních změn završená Národním divadlem být jeden z důležitých impulsů, aby se někteří poslanci rozhodli hlasovat proti důvěře? Pro ParlamentníListy.cz to zhodnotil politolog Jiří Pehe. „Může to způsobit, že někteří poslanci, kteří váhali, se spíš přikloní k tomu, že vládu nepodpoří,“ konstatuje.

Očekávala se náprava průšvihů minulé vlády. Přišli ale dobyvatelé

„Jednotliví ministři se chovají ke svým resortům jako k lénům, které dostali jako dobyvatelé. Může to překrýt prvotní dojem, že to bude odbornická vláda, která se rozumně bude snažit až do předčasných či řádných voleb napravit to, co pokazila vláda předešlá,“ uvádí Pehe.

Jenže Rusnokův kabinet se podle jeho slov chová dobyvatelsky. „Pro ně to bohužel může skutečně znamenat, že někteří poslanci vládě hlas nedají,“ domnívá se politolog.

Odvolání ředitele Národního divadla, i přes jeho následné navrácení, a protesty herců v sobě podle Jiřího Pehe mají určitou symboliku. „Ta je dost významná. Pro českou veřejnost může být nezajímavé, nebo ne na první pohled jasné, když se třeba odvolává šéf Českých drah. Ale když se to týká předních umělců, jsou to společenské symboly a vládní tým tím najel na mělčinu,“ je přesvědčen.

Hanáková byla katastrofa, měla ale legitimitu

„Lidé by se samozřejmě mohli ptát, proč ti umělci v Národním divadle tímto způsobem nereagovali, už když tam s nimi experimentovala Alena Hanáková. Přesto tu je rozdíl. Tato vláda k tomu nemá žádný mandát. Ministryně Hanáková byla sice katastrofa, ale přinejmenším měla aspoň nějakou politickou legitimitu. Teď se tam ocitl člověk, který se drze ohání tím, že pan Burian neprošel veřejným výběrovým řízením a on sám žádným výběrovým řízením, tedy volbami, také neprošel. Byl tam dosazen a okamžitě začal dělat změny,“ komentuje politolog Pehe.

Pro lidi v divadle je to podle něho urážlivé. „Jde o umělce s určitým společenským a mediálním renomé a nemají zapotřebí, aby s nimi tímto způsobem zacházel člověk, který tam byl bůhví jak dosazen a sleduje bůhví jakou agendu. Vůbec se jim nedivím,“ dodává pro server ParlamentníListy.cz Jiří Pehe.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…