Mocný stín Bárty a Johna. Překročit ho může snad jen Peake

24.11.2010 20:12

POLITOLOGOVÉ Nejnadějnější tváře Věcí veřejných? Jednoznačně místopředsedkyně Karolína Peake a nestraník Stanislav Huml. Předseda Radek John po komunálních a senátních volbách uvedl, že Véčka musí vypěstovat stranické osobnosti, neboť nezávislí kandidáti nefungují na voliče tak dobře jako osobnosti spojené se stranami. Oslovili jsme politology s dotazem, zda uvnitř VV kandidáti na silné osobnosti existují a zda by přežili svou stranu, kdyby její vládní angažmá skončilo se stejným výsledkem, jako v případě Strany zelených.

Mocný stín Bárty a Johna. Překročit ho může snad jen Peake

Ladislav Mrklas z Institutu CEVRO vidí potenciál výrazné politické osobnosti hned v několika lidech z VV, kteří v současné době působí ve vyšších patrech politiky. „Mají ale docela těžkou pozici. Ta strana je především postavená na Radku Johnovi a Vítu Bártovi, kterým občas sekunduje Kristýna Kočí, to jsou momentálně jejich nejvýraznější tváře," řekl serveru ParlamentníListy.cz Mrklas s tím, že každý další člen VV bude muset jejich stín překročit, což je ovšem nesmírně náročné.

Peake dokáže využít požadavek více žen v politice

Takovou šanci má prý například Karolína Peake, na které se ostatně shodla většina oslovených odborníků. Zajímavým pro média se pak díky občasným kritickým slovům stává i poslanec Stanislav Huml, známý dosud jako dopravní odborník, který ale do strany ze známých důvodů vstoupit nemůže. Peake je prý mezi političkami VV asi nejvíce schopná využít prostor, který se pomalu vytváří díky volání po větším počtu žen v politice. „Nevím, jestli by jej dokázaly využít i ostatní mladé dámy z VV," ptá se Mrklas.

Musí podržet Johna, jinak spadnou

Volání Johna a Bárty po vyprofilování silných osobností ale asi nebude tím, co VV pro přežití na politickém kolbišti potřebují, voliči totiž dali ve volbách jasně najevo, že sázejí především na stranické barvy. A proto se takové osobnosti nebudou rozhodně hledat v rámci nastávající ideové konference v Hradci Králové, soudí Lukáš Jelínek z Masarykovy dělnické akademie. „Síla VV, stejně jako TOP 09, spočívá v touze voličů po změně. Pro ně je nyní důležité nikoli hledat nové lídry, ale podpořit Radka Johna a jeho protikorupční strategii, bez ní celý tento podnik padá," uvedl.

Jelínek prý navíc žádnou přirozenou osobnost ve Věcech veřejných nevidí. Opět ale s výjimkou Karolíny Peake. „Ona už získala ostruhy jako úspěšná advokátka, nepůsobí jako rychlokvaška, co nastoupila do výtahu moci," popisuje svůj dojem z místopředsedkyně VV politolog.

Konec Véček by nepřežil Bárta, Huml ano

V případě, že by Věci veřejné z jakéhokoliv důvodu spadly z nejvyšších pater české politiky, nepřežila by tento pád zřejmě žádná z jejich osobností. „Samozřejmě, nabízel by se Vít Bárta, který působí dojmem rázného ministra dopravy. Ale v tom je právě problém. Jeho kroky v resortu dopravy jdou silně proti starým pořádkům, zavedeným politickými stranami. Právě to mu zabrání ve vstupu do jiné partaje a je téměř nemožné, aby s takovým přístupem mohl fungovat samostatně. Ten, kdo by přežil VV, je poslanec Stanislav Huml. Nebourá zvyklosti, sympaticky, srozumitelně a tak trochu lidově vystupuje a byl by, myslím, zajímavý i pro jiné strany," doplnil Jelínek.

Huml jako „barometr" stranických poměrů

To samé si o poslanci-nestraníku Humlovi myslí i mediální expert Jan Jirák. Může prý fungovat, a mnohdy funguje, jako jakýsi barometr poměrů ve straně. „Bude v nejbližší době nesmírně zajímavé jej pozorně sledovat. Pokud bude pracovat na tom, aby byl vnímán jako Huml, nikoli tedy Huml z VV, bude to pro mne dostatečně jasné poselství o situaci v té straně," uvedl Jirák.

Ohledně osobností se prý od Věcí veřejných můžeme dočkat opravdu velkých překvapení. Na Véčka je údajně ještě příliš brzo, aby nabídly novou osobnost schopnou nést politický kapitál plně ve své režii, nicméně podle Jiráka je třeba myslet na skutečnost, že osobnosti nevznikají jen vlastní aktivitou dotyčných, ale především ze situace. „A do kritických situací se může kabinet Petra Nečase v následujících letech dostat velmi snadno," doplnil Jirák.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…