Pane Kalousku, hlasujte raději pro rozpuštění sněmovny. Čtěte proč

17.07.2013 8:08

POLITOLOGOVÉ Ministr financí Jan Fischer čelí skandálu kvůli podezřelému sponzorství prezidentské volební kampaně, kdy mu jeho mecenáši poskytli miliony korun na dluhy poté, co se stal členem Rusnokova kabinetu. Je jeho pozice ve vládě udržitelná? A měl by Miroslav Kalousek (TOP 09) přistoupit na předčasné volby? Nejen o tom ParlamentníListy.cz hovořily s politology.

Pane Kalousku, hlasujte raději pro rozpuštění sněmovny. Čtěte proč
Foto: Hans Štembera
Popisek: Také se Kalousek omluvil přítomným novinářům za svou občasnou prchlivost

Pozice Jana Fischera bude jen těžko udržitelná, shodují se ParlamentnímiListy.cz oslovení politologové. „Jeho pozice bude udržitelná dost obtížně, protože pochybuji o tom, že sponzoři Jana Fischera věrohodně vysvětlí původ finančních darů. Navíc Jan Fischer řekl, že když to jeho sponzoři nevysvětlí, tak tyto dary vrátí, čímž ovšem problém zůstane, poněvadž by pak byl ministrem financí někdo, kdo má velké dluhy za volební kampaň,“ řekl pro ParlamentníListy.cz Josef Mlejnek z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy v Praze. Podle něj Fischerovi mecenáši zřejmě přijdou s vysvětlením přijatelným pro ČSSD, ale původ peněz nebude uspokojivě doložen.

Podobně se k tomu staví politolog Rudolf Kučera z pražského Cevro Institutu a Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem. „Fischerova pozice není udržitelná. Už tím, že nepodal vyúčtování v zákonem daném termínu, tak porušil zákon. A to už se vysvětlit nedá. Jeden z těch darů byla půjčka, což je také problém. A ti, kteří mu ty peníze takto netransparentně skládali v hotovosti na účet, to vysvětlit nemohou, protože takto vysoké částky se těžko dokládají. To by museli udělat daňové přiznání a tak dále. Takže jejich prohlášení v tomto případě nemůže stačit. Teď jde jen o to, co z toho politici vyvodí, zda Fischera premiér vymění, nebo ne,“ podotkl Kučera.

Rusnokova levicová vláda bude dělat i nepopulární kroky

Na dotaz ParlamentníchListů.cz, zda je možné, že by ve sněmovně vláda získala podporu pro realizaci svého programu v případě, že jí bude vyslovena důvěra, reagoval Kučera takto: „Rusnokova vláda je levicová. I mnozí ze 101 poslanců bývalé vládní koalice zastávají levicové názory. Pokud by tato vláda získala důvěru a chtěla realizovat levicový program, tak určitě s ním bude moct do Parlamentu,“ uvedl politolog.

Také podle Mlejnka bude vláda směřovat spíše doleva. „Rusnokova vláda se bude ucházet zejména o hlasy ČSSD a komunistů. Ale samozřejmě máme závazky vůči EU nebo podíl zadlužení na HDP, takže vláda bude muset zčásti dělat také nepopulární opatření a navazovat na předchozí vládu. Tato pravděpodobně úsporná a nepříjemná opatření ale budou doplněna příznivějším zvýšením sociálních dávek a podobně,“ míní Mlejnek.

Podpoří-li levice vládu, nepotřebuje předčasné volby

Může vést snaha realizovat takovýto program k tomu, že TOP 09 změní názor a bude chtít předčasné volby? „Za situace, kdy Rusnokova vláda bude mít důvěru levice a bude dělat sociálně orientovaná opatření, tak levice, která bude takovou vládu podporovat, bude bránit vypsání předčasných voleb. Pokud by měla výrazně levicový program, pak se TOP 09 může snažit o vyvolání předčasných voleb, ale sama o sobě na to nemá sílu a bude záležet, jak se k tomu postaví ostatní,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Mlejnek.

Kalousek by měl víc myslet na osud strany a pravici

Podle Kučery by první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek měl přistoupit na rozpuštění Poslanecké sněmovny a předčasné volby. „Čas je proti pravici. Předčasné volby by teď pro ni nemusely dopadnout špatně. Pravice ale volby jistě nevyhraje, i když mohla by dále tvořit významnou tvář sněmovny, která by mohla pak vítěznou ČSSD korigovat. Za rok už tu bude vláda levice, která si získá poměrně značnou část veřejnosti tím, že bude dělat sociální opatření. Kalousek by měl proto víc myslet na osud strany nebo pravice než na svůj osud, i když jeho politická kariéra je více méně u konce. Ale měl by víc myslet na osud pravice v této zemi a TOP 09,“ uzavírá politolog.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…