Politolog o nevyhnutelném vývoji. A o tom, jak se projevuje averze vůči Zemanovi

21.07.2013 21:00

ROZHOVOR Nová vláda se stala kontroverzní otázkou posledních týdnů. O ní, ale i o dalších osobách, které vstoupily nově do politiky a mohou zamíchat kartami, ParlamentníListy.cz hovořily s politologem Martinem Bastlem.

Politolog o nevyhnutelném vývoji. A o tom, jak se projevuje averze vůči Zemanovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Zeman jmenoval vládu Jiřího Rusnoka

Jaký máte názor na současnou vládu?

Způsobem svého vzniku připomíná Tošovského vládu z roku 1998. O tom, jak bude potenciálně úspěšná, můžeme v současnosti jen spekulovat, ale obecně bych se vyvaroval morální paniky, kterou se pokouší šířit někteří z odpůrců současného prezidenta. Můj názor je takový, že odmítání současné vlády je z jejich strany především projevem averze k Milošovi Zemanovi.

K samotné vládě, potažmo její činnosti, zatím není možné zaujmout postoj. Jedinou výjimku představuje způsob splacení dluhů z prezidentské kampaně panem Fischerem. Na druhou stranu předtím, než dluhy splatil, tak se objevovaly názory, že člověk s dluhy nemůže dělat ministra financí. Z toho je možné vyvodit, že kontroverzní je především osoba pana Fischera jako taková a kritizován by byl v každém případě. Důvody, proč byl osloven právě on, mi nejsou známy.

Veřejnost kritizuje složení vlády také kvůli nadstandardně přátelským vztahům jejích členů s prezidentem. Považujete to také za podezřelé?

Nevím, jestli jsou to všechno přátelé prezidenta Zemana. Neprováděl jsem žádnou jejich lustraci. Předpokládám ale, že členové současné vlády do ní vstupovali s tím, že jejich situace bude ožehavá a stanou se cílem politické a mediální palby. Možná i to mělo vliv na složení vlády a souhlasili především ti, se kterými má současný prezident dobré vztahy.

Jaký máte názor na současný trend, aby bohatí podnikatelé vstupovali do politiky?

Myslím, že to je nevyhnutelný vývoj. V řadě zemí k tomu došlo už dříve. U nás k tomu ostatně, v menším měřítku, docházelo také, V. Železný, V. Fischer atd. Patrně je lepší, pokud do politiky vstoupí bohatý podnikatel, než když do ní vstoupí člověk s průměrným příjmem, který z politiky jako bohatý podnikatel odchází. Je možné vést diskusi o tom, jestli je vhodnější, aby byznys lobboval v zákulisí anebo transparentně vstoupil skrze politickou stranu. Sám však příliš nevěřím tomu, že jsou jednotlivé modely správy a řízení přenositelné, tedy že se stát dá vést manažersky. Politika je jiná sféra než ekonomika.

Radek John byl také populární osobností, která se pokusila prorazit na politické scéně. Proč myslíte, že neuspěl? Čeká to samé i Babiše?

Johnovi a obecně Věcem veřejným podle mne jednak chyběly zkušenosti (to ostatně přiznávají i oni sami), podcenili své spoluhráče (ODS a TOP 09), nesplnili očekávání voličů (jsem si jistý, že nikdo, kdo je volil proto, že věřil jejich slibům od účtování s dinosaury až po prvky přímé demokracie, nepředpokládal, jak rychle nastoupí s dinosaury do stejného vlaku) a nakonec podcenili personální otázky (tím mám na mysli rozkol samotného vedení strany, i příliš rychlé budování stranické struktury v rámci ČR).

U pana Babiše si to netroufnu odhadnout, rozhodně postupuje pomaleji, systematičtěji a profesionálněji. Na druhou stranu je právě předchozím působením VV jeho výchozí pozice zhoršena. Odhadl bych tím pádem, že bude záležet na tom, jaké bude mít finanční i personální rezervy a zda bude schopen a ochoten ANO udržovat v chodu v horizontu, řekněme, dalších dvou volebních období a vybudovat spolehlivou infrastrukturu. A samozřejmě, to nesmíme zapomenout, s jakým programem přesně se pokusí oslovit voliče.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Irena Ševelová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…