Ransdorf a Pospíšil: Jeden měl namále, druhý porazil všechny. Víme více o dvou velkých příbězích

26.05.2014 17:15

POLITOLOGOVÉ Jiří Pospíšil (nestr. za TOP 09 a Starosty) získal ve volbách do Evropského parlamentu nejvíc preferenčních hlasů. Jistým překvapením se stal také kritizovaný komunista Miloslav Ransdorf, který se ze čtvrtého místa kandidátky probojoval na druhé místo a byl tak potřetí zvolen europoslancem. Politolog Oskar Krejčí a publicista Karel Hvížďala pro ParlamentníListy.cz zhodnotili výsledky těchto kandidátů a vyjádřili se i k jejich politické budoucnosti.

Ransdorf a Pospíšil: Jeden měl namále, druhý porazil všechny. Víme více o dvou velkých příbězích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Líbí se vám, jak v České republice dopadly eurovolby?

hlasovalo: 5195 lidí

Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil získal nejvíc preferenčních hlasů. Jeho jméno zakroužkovalo na kandidátce TOP 09 a Starostů 77 724 voličů, což je o 20 tisíc víc než u druhého v pořadí, lídra ČSSD Jana Kellera. Pospíšil tak i z druhého místa kandidátky přeskočil lídra TOP 09 Luďka Niedermayera.

Dojatý Pospíšil

„Samozřejmě mě to překvapilo, protože jsem netušil, jak voliči vezmou to, že jsem odešel z ODS. K tomu jsem měl sice jasné důvody, které jsem veřejnosti také sdělil. Ačkoli jsem na kandidátce TOP 09 vystupoval jako nezávislý, bál jsem se, že to budou někteří voliči vnímat jako přeběhlictví a zradu myšlenek. Výsledek mi říká, že jsem u voličů uspěl už ve druhém testu. Poprvé to bylo, když mě premiér Nečas bez zjevných důvodů vyhodil z vlády a pak jsem v Plzeňském kraji vyhrál volby. Teď mi voliči znovu řekli, že mě v politice chtějí. Je to dojemné a je to známka toho, že mám v politice stále své místo. Až mě nebudou voliči podporovat, z politiky okamžitě odejdu,“ řekl Pospíšil v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Pospíšil premiérem?

„Ten chlapec bude jednou premiérem. Zbývá jen vyřešit, za jakou stranu,“ poznamenal k Pospíšilově vítězství na Twitteru komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk.

„Zatím každý, kdo byl zvolen do Evropského parlamentu, se ztratil. Zmizel z médií a zachutnal mu tamní život. Ta práce je zajímavá, plat také,“ reagoval Krejčí na dotaz ParlamentníchListů.cz ohledně další případné politické kariéry Pospíšila, který by podle spekulací mohl třeba i nahradil Karla Schwarzenberga v čele TOP 09.

Posbíral protestní hlasy vůči situaci na pravici

Pospíšil podle Krejčího ve volbách uspěl především proto, že posbíral protestní hlasy vůči situaci uvnitř pravice. „A pravice měla kliku, že sociální demokracie a komunisté vedli velmi problematickou kampaň, a vyhrála. Opticky to tím pádem vypadá, že Jiří Pospíšil je velkým hrdinou voleb, ale bavíme se o hrdinovi v rámci osmnáctiprocentní účasti voličů,“ připomíná politolog.

Problematická kampaň ČSSD a KSČM

V čem byla kampaň ČSSD a komunistů problematická? „Sociální demokracie je strana, která velmi neúspěšně skrývá vnitřní rozpory. Vedení je krajně nevýrazné a dominantním prvkem v předvolebním období se stala odpovědnost za zahraniční politiku. Zahraniční politika tak, jak ji reprezentuje současný ministr, je pro většinu lidí na levici nepřijatelná. I když měla ČSSD velmi dobře zvoleného lídra, vnitrostranická skepse se promítá do aktivity těch, kteří mají přivést lidi k volbám,“ odpověděl Krejčí.

„U komunistů to je něco jiného. Jejich kampaň byla zřejmě málo skeptická. Radikální levice bývá mnohem konkrétnější ve svých výhradách vůči Evropské unii a asi se tyto výhrady nepodařilo přetlumočit. Když se podíváte na výsledky, tak je patrné, že komunisty volila méně než čtvrtina voličů, kteří je volili do Poslanecké sněmovny, což při věrnosti komunistického elektorátu znamená, že příliš velká část nepřišla, protože se ji nepodařilo přesvědčit, že ty volby jsou důležité. Možná nejsou,“ vyhodnotil Krejčí.

Pospíšil jako oběť Nečase

Podle publicisty Karla Hvížďaly za svůj úspěch vděčí Pospíšil své popularitě u veřejnosti. „Je v povědomí občanů dostatečně zapsán. Frekvence jeho jména byla dost vysoká, což je zřejmě důvod. A nízká volební účast se na tom také podepsala. Hodně ho volili v Plzni a okolí, kde je doma. Jeho voliči měli zřejmě pocit, že je oběť Nečase a věří tomu, i když to tak není,“ vysvětluje důvody Pospíšilova vítězství Hvížďala.

Nebyl by dobrým premiérem

Podobně jako Krejčí i Hvížďala vidí Pospíšilovu další možnou politickou kariéru, o níž se po včerejšku spekuluje, spíše pesimisticky. Podle něj by někdejší místopředseda ODS a bývalý ministr spravedlnosti nebyl dobrým předsedou vlády. „Brusel vždy vyvolá zapomnění. Nemyslím si, že by byl dobrý premiér, protože je váhavý a nerozhodný. On není muž, který silou přesvědčí ostatní, což se od premiéra vždy očekává,“ dodává pro ParlamentníListy.cz Hvížďala.

Rozpory Ransdorfa a KSČM

Úspěch Miloslava Ransdorfa (KSČM), který v těchto evropských volbách získal díky kroužkování 14 384 hlasů, si Hvížďala podle svých slov nedokáže vysvětlit. „Zřejmě má tak široký fanklub,“ poznamenal.

Ransdorf, který na sebe v poslední době poutal spíše negativní pozornost usínáním během pracovní doby, ale i finančními problémy, které vedly až k exekuci, či napadením nizozemského reportéra, který ho prý přistihl, jak si zapisuje docházku v bruselské budově a po několika minutách odchází zadním vchodem, má také spory s vedením KSČM. Stěžoval si na předvolební kampaň strany, což předseda Vojtěch Filip vnímá jako Ransdorfův názor. Dle informací ParlamentníchListů.cz je však rozpor mezi Ransdorfem a vedením strany mnohem větší.

Pět let v mediálním pekle

Po volbách pak staronový europoslanec KSČM vydal prohlášení, v němž hovoří o tom, že doufá, že skončilo jeho pět let pobytu v mediálním pekle, přičemž vyzdvihl podporu od řadových členů a sympatizantů. „Byli jste to Vy, řadoví členové strany a sympatizanti, žádné tzv. elity. Díky vám mohu nastoupit potřetí dráhu evropského poslance,“ napsal.

„Nejprve neměl odvahu, protože si myslel, že volby dopadnou špatně, a tak dopředu kritizoval kampaň. Poté, když věděl, že volby dopadnou dobře, tak se pokládal za hrdinu. Chybí tu analytický přístup. Pan Ransdorf nepochybně patří k výrazným postavám polistopadové politiky, ale jeho politická budoucnost je spojena s tímto volebním obdobím v Evropském parlamentu. Ransdorf je velmi dobrý diskutér, nikoliv organizátor. Mimořádně by mě překvapilo, kdyby převzal nějakou výraznější funkci v nějaké politické straně. To by bylo pro každou politickou stranu nalevo i napravo poněkud sebevražedné,“ reagoval Krejčí na spekulace kolem další Ransdorfovy politické dráhy třeba v jiné partaji.

Že za pět let bude jeho politická dráha u konce, předpokládá i Hvížďala. „Je to spolužák Bělohradského, což jsou lidé, kteří jsou už teď v penzi. Takže si myslím, že spekulovat u něj o nějaké velké kariéře je už mimo realitu,“ uzavřel publicista a spisovatel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…