To tu ještě nebylo. Odborník popisuje Zemanovu strategii vůči Sobotkovi

04.01.2014 7:15

POLITOLOGOVÉ Odtajnění jmen členů kabinetu Bohuslava Sobotky nemusí být finální krok před vstupem do Strakovy akademie. Politologové, oslovení ParlamentnímiListy.cz, oprávněně poukazují na křehkost koalice i reakce prezidenta Miloše Zemana. Zdá se, že celý tento supervolební rok bude ve znamení „přetlačování“ se mezi ANO a ČSSD.

To tu ještě nebylo. Odborník popisuje Zemanovu strategii vůči Sobotkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle slov politologa Jana Kubáčka nastává oproti minulosti zajímavá situace. „Dá se očekávat, že prezident Zeman jmenuje premiéra společně s vládou a tím vytvoří tlak na Bohuslava Sobotku. V momentě, kdy je Sobotka `jen` pověřen, může na něj tlačit úspěšněji, než kdyby byl pověřen hned premiérem. V podstatě tedy, pokud je situace taková, že před něj předstupuje `pouze` občan Sobotka, může více než designovaný premiér. Úspěšněji tak pokračuje vyjednávání s dalšími předsedy stran,“ uvedl pro ParlamentníListy.cz politolog.

V tom je podle Kubáčka odlišnost, to se dříve nedělo – nejdříve se jmenoval designovaný premiér a pak se vyjednávali členové vlády. „Tady je vidět, jak Miloš Zeman čerpá ze své zkušenosti bývalého předsedy vlády. Jména se probírají, ať již jsou to resorty zdravotnictví nebo sociálních věcí a Sobotka již provádí ústupové varianty a řeší kandidáty, kteří nejsou zrovna prezidentovi, jak se říká, po chuti. Pak desinovaný premiér přijde s ministry a ze strany Hradu nebudou žádné komplikace – a nebudou proti ani další předsedové stran, pak už bude Bohuslav Sobotka odvislý jen od vůle Andreje Babiše,“ dodává Kubáček.

„Komunisté budou sílit a popularita Sobotky bude slábnout, protože je technokratický, přílišný straník a nemá lidovou mluvu. Vztahy v koalici vidím jako pragmatické, ale také jako cynické. Ještě nikdy v ní nepanovalo takové otevřené nepřátelství, tak napjaté vztahy, kdy všichni jsou proti všem. Počítám, že to bude vláda kupeckých počtů. Vláda bude kooperovat, dokud bude mít akceschopné poslanecké kluby, a když ty se začnou drobit – u ANO a ČSSD – pak nastane trnitá cesta k dalším volbám, které budou spojeny třeba s krajskými volbami. Počítám, že v polovině ledna bude nová vláda.“

"Ministři" Zaorálek a Dienstbier, ti budou pro Zemana problém

Jiří Šebele, politolog z jihozápadních Čech, v představené vládě vidí několik úskalí v prosazení kandidátů ČSSD před prezidentem Zemanem. Těmi jsou Lubomír Zaorálek a sok z prezidentské kampaně Jiří Dienstbier.

„Vzpomeňme na druhou Topolánkovu vládu v roce 2006, kdy na pozici ministra zahraničních věcí byl navržen tehdy málo známý Karel Schwarzenberg. Václav Klaus měl obavy z nedostatečného hájení českých zájmů. Nakonec však na návrh premiéra musel jmenovat Schwarzenberga ministrem. Podobné vystřízlivění očekávám i nyní. Prezident by měl jmenovat Bohuslava Sobotku premiérem a následně jmenovat jeho ministry do funkcí. Z hlediska politické kultury musí přijít tento krok v řádu dnů. Tím bude ukončena mise Jiřího Rusnoka a neúspěšně kandidujících ministrů za SPOZ,“ předpokládá nejbližší vývoj na politické scéně Šebele.

„Supervolební rok 2014 bude z hlediska nastartování vládních reformních zákonů mediálním soubojem, neboť každá vládní strana bude chtít prezentovat změny zákonů před voliči jako vlastní úspěch. Toto lze vždy zrelativizovat jako výsledek koaličních jednání. Důležité pro obyvatele ČR bude, aby vláda začala prosazovat své priority a nezabředla do předvolební kampaně. Kde tedy hrozí vládě problémy? Přestože mnozí chtějí vidět potencionální problémy ve straně ANO, realita může být úplně jiná. Zvolení poslanci pravděpodobně budou oponovat pouze uvnitř svého klubu, ale na veřejnosti nakonec podpoří návrhy dojednané ve vládě. Předseda ANO Andrej Babiš má v tomto případě možnost poukázat na rozpady a nejednotu bývalých vládních stran: Unie svobody, zelení, Věci veřejné. Navíc je v jiné pozici než předsedové zmíněných partají, neboť v případě krize může nabídnout rebelům jisté funkce ve svém holdingu. Takové řešení neměl v záloze Petr Nečas v případě exposlanců Šnajdra, Fuksy a Tluchoře,“ upozorňuje politolog pro ParlamentníListy.cz.

Senátní volby na obzoru

Podle Šebeleho bude pro hnutí ANO důležité projít evropskými volbami a ukázat, že sněmovní úspěch nebyl způsoben volbou z nouze nebo tváří Andreje Babiše. Již dlouhodobě prezentovaný lídr kandidátky Pavel Telička by měl být dostatečným profesionálem na takový post, a tím získat podporu voličů. V doplňujících senátních volbách, které ve Zlínském kraji proběhnou 10. - 11. ledna, je možné vidět již dnes, že ANO a Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury spojily síly a v doplňujících volbách podporují společně lékaře Pavla Talaše. To dosvědčuje, že tyto partaje nejsou zatím v regionech dostatečně zastoupené a nadcházející rok budou hledat vhodné a loajální osobnosti kandidující za tyto subjekty. Těmi by mohli být podle odhadu politologa sponzoři ANO: majitel Student Agency Radim Jančura, Karel Janeček, Jannis Samaras z Kofoly nebo žokej Josef Váňa.

„ČSSD nemusí mít takový problém uvnitř vlády a poslaneckého klubu, jako s vlastní členskou základnou. Zvláště při volbách do Evropského parlamentu bude záležet, kolik dokáže sociální demokracie uhájit křesel. V současnosti zastává tuto funkci sedm poslanců, což bude třetina všech nově volených českých zástupců (21). Podaří-li se jim uhájit alespoň pět, předpokládám, že to bude obhajitelné i pro členskou základnu. Při senátních volbách nastává Sobotkovi nejtěžší mise. Paroubkova protivládní republiková kampaň získala v roce 2008 pro ČSSD dnes neobhajitelných 23 křesel z celkových sedmadvaceti. Během šesti let někteří stranu opustili (Dryml přešel do SPOZ, Krejča, Lebeda a Antl ze senátního klubu ČSSD vystoupili). Z devatenácti křesel ČSSD tak bude úspěch při obhajobě alespoň deseti a více křesel. Dále se v komunálních volbách přičte fenomén roku 2010. Tehdy byli voliči motivováni podporou ČSSD ukázat, že se jmenováním Nečasovy vlády nesouhlasí a v mnoha městech a obcích mají nyní sociální demokraté nejen velmi dobré zastoupení, ale i funkce starostů. Nastane tak tradiční zúčtování s vládou vedenou ČSSD a dlouhodobý nezájem voličů ČSSD o senátní volby? Nastane obdobný scénář pádu Špidlovy vlády? Připomeňme, že v roce 2004 Vladimíru Špidlovi straníci spočítali nejen prohru ČSSD v eurovolbách, ale i Václava Klause na Hradě,“ doplňuje pro ParlamentníListy.cz Šebele.

„Pokud má vládní koalice vydržet celé volební období, musí nejen vedení ČSSD, ale i celá členská základna zůstat jednotná a počítat s propadem podpory v blížících volbách. Regionální špičky musejí být připraveny na tuto daň za vládní angažmá. Tímto si již ČSSD prošla v minulosti, a pro ty mladší nebo se špatnou pamětí zde může být odstrašujícím příkladem současný propad ODS. Vzpomeňme na povolební Haškovo jednání a křik z regionů o vyvození odpovědnosti předsedy Sobotky. Tyto hlasy pak mohou být silnější. I pro KDU-ČSL bude tento rok lakmusovým papírkem, jak si stojí u svých voličů. Zuzana Roithová a Jan Březina by měli pro lidovce znovu obhájit alespoň dvě křesla v europarlamentu. Výhodou Pavla Bělobrádka je to, že by KDU-ČSL měla letos spíše získat křesla v obcích a několik v Senátu. Úspěch měl již při vyjednání o vládě, když nakonec vyjednal pozici ministra zemědělství a další dvě vládní křesla,“ dodává Jiří Šebele.

MVDr. Pavel Bělobrádek, Ph.D., MPA

  • KDU-ČSL
  • originální osobnost, konečně,jako každý člověk
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…