Velice tvrdá slova. Politolog ztrhal Zemanův projev v televizi

26.12.2013 16:32

POLITOLOGOVÉ Projev duševní lenosti a plytká sebeprezentace. Tak politolog Jiří Pehe pojmenoval Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana. Prý šlo o promarněnou šanci, protože intelektuál a prognostik Zeman mohl předestřít hlubší a zajímavé vize budoucnosti. Někteří další politologové projev nesledovali.

Velice tvrdá slova. Politolog ztrhal Zemanův projev v televizi
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

„Poměrně ostře vybočil z tradice novoročních projevů, při nichž se prezidenti zamýšleli nad minulým rokem a hovořili o budoucnosti,“ začal pro ParlamentníListy.cz s hodnocením prezidentových slov politolog Jiří Pehe. Ten reagoval na Vánoční poselství prezidenta republiky Miloše Zemana, které na 2. svátek vánoční odvysílala živě Česká televize a TV Nova, a jímž současný pán Hradu přerušil tradici prezidentských novoročních projevů.

Všechny projevy osobní

Politolog Zemanovo vánoční poselství označil spíše za osobní bilanci se skrytou sebechválou na konci. „Vyjmenoval pět priorit a sdělil, jak je splnil. Žádná nadstavba. Ke konci projevu řekl, že lidskému životu dávají smysl užitečné skutky, takže mezi řádky sdělil, že jeho rok byl smysluplný. Nemyslím si, že by mělo být cílem podobných projevů mluvit o prezidentské agendě. Chyběla tam podstata, tedy nějaké zamyšlení nad budoucností státu,“ řekl Pehe.

„Všechny Zemanovy projevy jsou takto osobní. Při výročí vzniku Československa také nemluvil o smyslu českého státu, ale o tom, proč a koho se rozhodl ocenit. Vůbec se v nich nepokouší o nějaké vize, kam by měl stát směřovat, což by hlava státu dělat měla. I nyní si vystavil osobní vysvědčení. Na to má sice právo, ale spíše by se to hodilo v Hovorech z Lán a ne při projevu, který by měl všeobecně zhodnotit situaci,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.

Chybí širší reflexe

Prezidentu Zemanovi prý v projevu opět chyběla širší reflexe a ukazuje to na egoismus, který je mu kritiky vyčítán. „Šlo o plytkou sebeprezentaci, která by se hodila na nějakou stranickou schůzi, ale jako prezidentský projev to je málo. Beru to jako projev duševní lenosti, což je škoda. Miloš Zeman je sečtělý člověk, intelektuál, prognostik a mohl by vyjádřit nějakou hlubší reflexi současnosti či naznačit určité vize budoucnosti,“ doplnil Jiří Pehe.

ParlamentníListy.cz zjišťovaly názor na projev prezidenta Miloše Zemana ještě u dalších politologů. „Nesledoval jsem ho. Měl jsem jinou zábavu,“ sdělil politolog Josef Mlejnek. „Máme oběd, takže jsem se na to nedíval,“ podotkl politolog Zdeněk Zbořil. Politolog Bohumil Doležal nebyl vůbec k zastižení.

Prezident ve svém Vánočním poselství přiznal, že se mu nepodařilo přestat kouřit. Pak vylíčil pět svých předvolebních slibů a jak se je snažil plnit. Za dobu vykonávání funkce se prý účastnil šesti set dvaceti setkání. Poděkoval vládě Jiřího Rusnoka a opozici popřál, aby byla tvůrčí opozicí. Naznačil také, proč nechtěl pokračovat v tradici novoročních projevů. První novoroční projev v historii československé státnosti totiž přednesl v roce 1949 Klement Gottwald.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…