Zdeněk Zbořil: Dokud ČT platíme, můžeme jen mlčet. Piráti, bonzáci Babiše? Ano, protože...

17.12.2018 6:01

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Že označili Piráty za „bonzáky“? „Je to prostě pravda.“ Politolog Zdeněk Zbořil reaguje na projednávání údajného střetu zájmů českého premiéra europarlamentem. Sám se domnívá, že pokud budou česká média o záležitosti informovat podobným způsobem jako teď, má ANO dobře našlápnuto dostat se na čtyřicet procent. Ale pozor, připomeňme, že „měl být Andrej Babiš sejmut“. „V takových případech nejde o velikost aféry, ale třeba jen o jeden brutální incident,“ komentuje politolog. V závěru Rozjezdu reagoval Zbořil i žaloby, které se sypou na šéfa TV Barrandov. „Pan Soukup, i když to není také žádná sláva, alespoň nadává za své.“

Zdeněk Zbořil: Dokud ČT platíme, můžeme jen mlčet. Piráti, bonzáci Babiše? Ano, protože...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Zbořil

„Pokud je mi známo ze zmateného zpravodajství českých médií, EP vyzval EK něco dělat… Nevím také, jaký význam má slovní spojení ‚neprodleně se zabývat‘ v žargonu EU. Dost často, a když nejde o rum, pomazánkové máslo nebo tvar rohlíků, to neprodleně znamená pomalu a dlouho,“ předesílá k usnesení Evropského parlamentu v souvislosti s možným střetem zájmů českého premiéra politolog Zdeněk Zbořil. Klíčový bod rezoluce vyzývá totiž komisi, „aby se touto otázkou neprodleně zabývala na základě stanoviska své právní služby“ a přijala nezbytné kroky „včetně pozastavení veškerého unijního financování určeného koncernu Agrofert, dokud nebude střet zájmů plně vyšetřen a vyřešen“.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte letošní práci premiéra Andreje Babiše?

81%
3%
1%
5%
10%
hlasovalo: 18734 lidí

Zbořil k tomu dodává: „Prvním krokem jistě bude zjištění, zda ke střetu zájmů dochází dnes, od roku 2013 nebo ještě dříve, jak si myslí někteří jurodiví poslanci současné české politické opozice, kteří měli tolik svých zástupců mezi oněmi třiceti zasedajícími (z nich prý bylo 19 z ČR), kteří vydali doporučení plénu EP, a to pak vyzvalo EK. Takže se bude nejdříve vyšetřovat a pak, jak se říká pěkně po německu řešit (lösen). Nemyslím si, že Andrej Babiš na rozdíl od nepřipomínaných (doma a v Evropě) multimiliardářů, kteří sponzorují dokonce i politické strany, které se tak intenzívně účastní honu na Babiše, a kteří během posledního čtvrtstoletí obohatili politických slovník evropských národů o slovo tunelování, poškozuje zájmy republiky.“ Politolog připomíná: „Jednak ještě ani dnes nevíme, jaké zájmy ČR má a jaké zájmy mají na území ČR různé národní i nadnárodní korporace, jednak nevíme, zda tyto zájmy nepoškozují jiní, kteří si myslí, že jsou trvale usedlí v Bruselu a že nemusí skládat účty těm, kteří je v ČR volili. Ale to se může v nadcházejících volbách do EP podstatně změnit, jen když si jejich potenciální voliči uvědomí, jak je důležité volit třeba i do EP.“

Zkoumání dotací? To bude zajímavé…

Část veřejnosti se domnívá, že republiku nepoškozuje Babiš, ale spíš ti, kteří se o to, aby byl problém projednáván, snažili. Europoslankyně Kateřina Konečná a s ní i další označili Piráty za bonzáky. „Ať už to tvrdí paní Konečná nebo kdokoli jiný, je to prostě pravda. Znamená to totiž zpochybňování legislativního procesu v ČR a musíme se ptát, k čemu bylo to mnohadenní hysterické pokřikování poslanců opozice v PS PČR při dohadování se o lex Babiš? Andrej Babiš má pravdu, když říká, že ti, kteří propadli ve volbách do PS, se snaží přenést svůj problém do Bruselu,“ uvedl Zbořil s tím, že už se jim to vlastně tak trochu podařilo. „Pokud jsem četl dopis pana Oettingera dobře, pak počínaje lednem 2019 začnou běžet dotační audity na území ČR. Bruselští zlí jazykové tvrdí, že první na řadě bude hl. m. Praha a jeho šarády okolo všech možných dotačních programů, kterým se ani nechce věřit, že mohly být v Bruselu bez nějaké morální nebo materiální protekce schváleny. A má-li se zkoumat, alespoň podle českých vševědoucích médií, jejich minulost až někdy k roku 2007, bude to ještě zajímavé. Pan exministr Jurečka už by měl začít rovnat pořadače s doklady a jistě se nebude jednat jen o účetnictví celé jeho rodiny,“ komentuje politolog.

A do jaké míry jde o zásadní problém? „Vážnost tohoto problému vidím v tom, že se zvětší již tak velký objem dokladového účetnictví a výkaznictví, že se to bude stále víc a víc prodražovat (auditoři musí být honorováni a také rádi cestují a vyjednávají), že se změní objem dotačních financí. Proto také, že možná ubude projektů a pracovních příležitostí. A že by jim nové příležitosti dokázala nalézt Trasparency International nebo dokonce Piráti, to si nemyslím ani náhodou,“ uvedl politolog.

Otázkou také je, jak se s propíráním českého premiéra na evropské úrovni smíří český volič. „Nejsem si jistý, ale pokud bude ČT a hlavní tištěná média, dokonce i ta vládní a Babišova, psát a mluvit o celém případu jako dosud, pak to možná k těm už dnes avizovaným čtyřiceti procentům popularity dojde,“ říká Zbořil.

Zbořil také podotýká, že premiérův odchod z vlády znamená podle ústavního pořádku ČR pád celé vlády. A možná i nové volby. „Piráti se už netají tím, že příští volby do PS chtějí vyhrát, ale možná, že se také brzy přesvědčí, že o takovémto politickém řešení neuvažují jenom oni a že i jejich politická konkurence umí volit neparlamentní prostředky, jak se jich jako zatím jen potenciálních spojenců zbavit. Někdy si myslím, že ty malé a nejmenší politické strany pracují v zájmu komerční konkurence Agrofertu, který je ještě jedním z mála podniků, o kterém můžeme tvrdit, že je v českých rukách, a nikoli prostřednictvím kompradorů typu Bakala a spol. patřících někomu jinému a realizujícímu své zisky za hranicemi ČR a nikoliv na jejím území,“ uvedl Zbořil. „Stále ještě nezapomínám, že v souvislosti s aférou svého syna ve Švýcarsku, měl být Andrej Babiš ‚sejmut‘,  jak se vyjádřila jedna z příslušnic ‚gangsterské tlupy‘, která se na sejmutí měla podílet. V takových případech nejde o velikost aféry, ale třeba jen o jeden brutální incident,“ dodal.

To jsou hezké výrazy. Připomínají komunistické znárodnění

O problému byla řeč také v Otázkách Václava Moravce, kde předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek hned v úvodu prohlásil, že Andrej Babiš bude muset řešit svůj střet zájmů. „A pokud se tak nestane, tak to může mít dopad i na celou Českou republiku,“ poznamenal Michálek k výzvě Evropského parlamentu na zastavení evropských dotací pro Agrofert, dokud se otázka střetu zájmů Andreje Babiše definitivně nevyřeší. „Já doufám, že Andrej Babiš přijme ty kroky, které jsou potřeba, to znamená, že převede Agrofert do tzv. slepého trustu, nebo Agrofert prodá, nebo se rozhodne nečerpat dotace pro Agrofert,“ prohlásil Michálek. „To jsou hezké výrazy pana Michálka, které mi připomínají komunistické znárodnění a zestátnění, které se později změnilo v privatizace a někdy i restituci,“ reagoval Zbořil. „Možná pan Michálek sní i o vyvlastnění bez náhrady. Dokonce si myslím, že by tento nápad našel mnoho obdivovatelů, ale pak by se zřejmě netýkal jen Andreje Babiše, ale i mnoha dalších, kterým ‚privatizační puč‘ v roce 1989 (slovy  Petra Cibulky) přinesl bohatství, i když nikoli bezstarostný život,“ dodal.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

K možnému střetu zájmů Andreje Babiše se vyjadřoval také předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik: „Pro nás je těžko představitelné, že nám někdo takovýmto brutálním způsobem bude zasahovat do našeho práva, protože jde o dotace nárokové. Nota bene, když to jsou peníze, které jsme do Bruselu poslali a teď si je vybíráme zpátky,“ rozčílil se v Žižkovské věži. „Nevěřil jsem dlouho, že se dočkám doby, kdy KSČM začne bojovat nejen za nedotknutelnost soukromého vlastnictví, ale i za práva občanů ČR ohrožovaná cizí mocí. Ale pan Kováčik má pravdu pravdoucí a pro kontrolu jeho tvrzení stačí umět jen sčítat a odčítat. Konečně v diskusích na různých webech se najdou ještě důkladnější analýzy tohoto jevu, který byl kdysi politickým sloganem světových revolucionářů a zněl: Lupte uloupené!,“ kometuje politolog. 

Pan Telička zřejmě zapomněl…

Počet zabitých obětí úterního atentátu v centru Štrasburku vzrostl na čtyři, přičemž jeden další člověk zůstává ve stavu mozkové smrti. „Policie stále zkoumá, zda pachatel jednal sám, nebo měl komplice. Ve vazbě je nyní sedm osob blízkých údajnému pachateli Chérifu Chekattovi, který byl zabit ve čtvrtek,“ psala ČTK. Lidé na sociálních sítích vzkázali i europoslanci Pavlovi Teličkovi, že „sklízí, co zaseli“, apod. Europoslanec vyjádřil své znechucení nad reakcemi na sociálních sítích: „Člověk žasne, jaký humus mohou někteří lidé ve svých příspěvcích na sociálních sítích vyplodit v situaci, kdy asi došlo ke ztrátě na životech a zdraví a kdy není situace stabilizovaná. (...) Jen úplný primitiv v takové situaci přeje jiným zle.“ „Pan Telička zřejmě zapomněl, že tento humus, o kterém dnes mluví s takovým odporem, odstartoval jeho zatím poslední velký skok v jeho politické kariéře,“ reagoval Zbořil. „Měl sice kvalitní přípravu, kterou nabyl díky rodinnému zázemí, ale je pravda, že k obrovskému majetku, který později nabyl, se dostal svou vlastní pílí a díky obratným rozhodnutím, která byly motivována vším možným jenom ne křišťálově průhlednou morálkou. O vztahu ke klanu Bakala už ani nemluvě. Nadávat do primitivů je sice snadné, ale mnohem těžší je primitivem nebýt,“ dodal.

Tento týden europoslanci odhlasovali zprávu speciálního výboru pro terorismus. „Ve zprávě jsme se snažili podchytit jak obecné příčiny radikalizace, tak jednotlivé specifické oblasti, tedy například prostředí věznic, vyloučené čtvrti, internet, explozivní prekurzory, zbraně a další. Šlo nám jednoduše o co nejkomplexnější řešení, protože u teroristických útoků jedna věc souvisí s druhou a nestačí tak třeba jen poslat teroristy do vězení, což ještě využivají k dalšímu šíření svých radikálních názorů. Stejně tak nestačí jen omezit dostupnost střelných zbraní,” popisoval Tomáš Zdechovský, který se na znění podílel v rámci svého působení ve výboru pro občanské svobody, spravedlnost a vnitřní věci. „Udělali jsme tak maximum pro to, aby se neopakoval podobný útok, jako jsme zažili tento týden ve Štrasburku, ačkoliv nám je jasné, že sebelepší prevence nezabrání tomu, aby tyto útoky nebyly vůbec,“ upřesňuje Zdechovský.

„Nevím, odkud čerpá pan Zdechovský své nejroztodivnější nápady. A nejen ty, které se mají týkat terorismu. Teror plodí terorismus, věděli už anarchisti a revolucionáři na začátku 20. stol. Ale hlavně by neměl zapomínat, že nadužívání slova terorismus je motivováno úsilím vyhnout se pravidlům vedení válek, trestání válečných zločinů a zločinců,  ochrany válečných zajatců a vyhnout se tak téměř stoletému odkazu zkoumání těchto stinných stránek lidských dějin,“ reagoval Zbořil. „Pokud vím, třeba jen Spojené státy nevyhlásily v posledních osmdesáti letech víc než dvě války, ale o to intenzivněji cvičí své zdrogované bojovníky v bojích s teroristy. A za teroristu byly schopné označit kohokoli, kdo ‚jen tak vypadal‘ (viz devět let bez soudu  ukrývaného ‚teroristu‘ na Guantanamu). Pokud si myslí, že udělali maximum, nechť je trochu pokornější a méně pyšný a zeptá se někoho, třeba zrovna ve Štrasburku, zda by s ním dokázal souhlasit,“ dodal.

Dosud se TOP 09 vydávala za monolit

Europoslanec a místopředseda podvýboru pro bezpečnost Jaromír Štětina odmítá ve volbách v příštím roce obhajovat svou funkci na kandidátce TOP 09. Uvedl to na svém facebookovém účtu. Štětina zmínil, že nové vedení strany v čele s Jiřím Pospíšilem způsobilo rozkol ve straně. „A nese zodpovědnost za špatné výsledky v posledních obecních a senátních volbách,“ podotkl. Štětina považuje za nemožné vykonávat funkci předsedy strany a europoslance. Zachránit stranu by podle něj mohl mimořádný sněm. „Odmítám kandidovat do Evropského parlamentu za TOP 09 navzdory velké podpoře členů ‚topky‘, jejích krajských i regionálních výborů a svých početných voličů,“ popsal. „Z toho jsem opravdu ‚volaký zmetený‘! Dosud se TOP 09 vydávala za monolit vytesaný ze schwarzenbergského křemene, a ačkoli se na pana Kalouska občas ukazovalo a jedna kandidátka do Senátu PČS také už zradila, o vnitřních sporech slyšet nebylo,“ reagoval Zbořil „Navíc, když pan europoslanec a bojovník na různých frontách cítí podporu v krajích a regionech, nerozumím tomu. Třeba je to ale tím, že po letech pan europoslanec nabídl svou spolupráci někomu jinému než TOP 09 a bude na tom finančně lépe než dosud. Ani v EP není peněz nikdy dost a že by utíkal z boje s Andrejem Babišem nebo do boje někam na Ukrajinu? Tomu se také nechce věřit.“ dodal.

Předseda Jiří Pospíšil na Štětinovo vyjádření reagoval na sociální síti: „Rozhodnutí pana Štětiny nekandidovat v evropských volbách za TOP 09 respektuji, pravděpodobně dostal jinou, z jeho pohledu atraktivnější nabídku. Je nutné upozornit, že pan Štětina není členem TOP 09, do strany nikdy ani přes opakované výzvy nevstoupil, proto mi nepřijde korektní jeho kritika TOP 09 s mnoha nepravdivými výroky.“ Zbořil k tomu říká: „Pan Pospíšil je sice mimořádně oblíbený v ČT, ale to neznamená, že ho mají stejně rádi i v TOP 09. Jeho politická kariéra se odehrává v sinusoidách, které často překvapí i zkušené stranické harcovníky. Mnohaměsíční úsilí o zlepšení vizáže strany se nesetkalo s úspěchem a možná si to pan Pospíšil, na rozdíl od pragmatického pana Štětiny, neumí přiznat. Na druhé straně,  TOP 09 dosáhla asi dnes už jen jediného možného úspěchu v komunálních volbách, a to pod jiným bojovým praporem, takže pan Štětina tuší, že se něco podobného nemůže ve volbách do EP opakovat.“


 
Šéfredaktor stanice Vltava Českého rozhlasu Petr Fischer končí. Generální ředitel veřejnoprávního média René Zavoral se mu na návrh ředitele programu rozhodl neprodloužit smlouvu. Podle všeho prý nesplnil zadané úkoly a stanice dál stagnuje. Na sociálních sítích se začaly objevovat reakce kritizující Zavoralův krok, vznikl i otevřený dopis na podporu Petra Fischera. Právník Jiří Přibáň doporučoval petici a stávku zaměstnanců. „Doufám, že už to někdo organizuje. Jinak je můj dnešní rozhovor pro ČRo poslední, protože veřejnoprávní média si platíme sami a máme k nim vzhledem k tomu mít i odpovídající očekávání,“ dodal. „Pana Fischera jsem poznal jako kultivovaného a vzdělaného redaktora či přispěvatele a pracovníka audiovizuálních a tištěných médií a opravdu nevím, proč se vedení ČRo rozhodlo neprodloužit s ním nebo neuzavřít s ním novou smlouvu. Předpokládám, že důvody jsou interní, ale na druhé straně, musím se přiznat, jako automobilový konzument rádia Vltava, v poslední době jsem přepínal na jiné programy ČRo. Také mi není jasná náhlá aktivita Jiřího Přibáně, zřejmě ještě stále působícího spíše v Cardiffu než v Praze, který nehledě na své úctyhodné vzdělání, se většinou ve svých politických doporučeních mýlil. Obávám se, že by tomu tak mohlo být i tentokrát a že pokus o tuto opožděnou revoluci by nemusel dopadnout tak jako před léty v ČT,“ reagoval Zbořil. 

Kritizováno bylo i to, že radní si objednali posudek u Jiřího Mikeše a Lubomíra Zemana, kteří jsou k nalezení v evidencích StB jako agenti. První z nich je navíc častým komentátorem na alternativních a proruských Parlamentních listech. Spisy StB se nicméně ani na jednoho muže nedochovaly, byly skartovány. Nejsme tedy schopni popsat, jak moc a zda se s komunistickou politickou policií zapletli; můžeme jen konstatovat jejich evidenci agentů, psali v Respektu. Zdůraznili, že Jiří Mikeš v rozhovorech pro ParlamentniListy.cz kritizuje svobodná média. „Opakovaně připomínám, že si dovoluji posuzovat svoje přátele i nepřátele podle jejich trestního rejstříku, podle toho, zda platí, nebo neplatí daně a také podle toho, jak se chovají ve svém společenském prostředí. Registry svazků StB, jejichž zneužití bylo součástí privatizačního puče a změny vlastnických poměrů v roce 1989 a v letech následujících, mne nezajímají,“ komentuje Zbořil. 

Já si dovolím zůstat u toho jeho druhého Hanba!

Česká televize chce trestním oznámením reagovat na pořad Týden podle Jaromíra Soukupa, kde se Soukup nevybíravě obul do novináře Luboše Rosího, moderátora ČT. Častoval jej vulgaritami. Soukup se ve svém pořadu ptal, jestli se bude řešit Newsroom Nory Fridrichové, když ČT tak často řeší „neobjektivního Soukupa“. A podobně jako v Mých zprávách Pavlu Novotnému začal Soukup spílat Luboši Rosímu. „Luboši Rosí, ty b*be, ty kluku jeden ušatej, tohle je pro tebe sólokapr jako kráva, kre*éne, sólokráva,“ nadával na dramaturga a moderátora. Podle Soukupa šlo o satiru. „Jedním z charakteristických rysů naší liberálně-demokratické doby je až babylonská zmatenost a kromě jiného i pokleslá čeština. Kdo ale je odchován některými představeními v pražských divadlech,  částí české filmové produkce současných autorů jistě se nebude obávat, jak zpívá Jarek Nohavica, křičet Sláva! Sláva. Já si dovolím zůstat u toho jeho druhého: Hanba! Hanba! I když s velkou pravděpodobností nebudu up-to-date,“ uvedl politolog.

Do Jaromíra Soukupa se opřel také člen Rady ČT Zdeněk Šarapatka. „Příklady táhnou: trestním oznámení následuji ČT. (Soukup v TVB: Šarapatka se v Radě ČT vyjadřuje jako prachsprostej dobytek. Oni můžou mít v radě ČT idioty, jako je Zdeněk Šarapatka. Já chápu, že tomu debilovi chybí šedesát let pozornost. Ten debilní řiťolezec je fakt legrační,“ napsal na Twitteru. „Také pan Šarapatka je známý svými expresivními výrazy ve svých pomluvách a útočných kritikách prezidenta republiky. A to, že je členem  Rady TV, nesvědčí o ničem horším než o jeho významném podílu na formátu ideologie ČT. Že bychom ale zájmem o jeho slova měli ztrácet čas, si nemyslím. Sice si jej také platíme, ale dokud budeme na jeho nápady skromně a tiše přispívat, tak můžeme jen mlčet. Pan Soukup, i když to není také žádná sláva, alespoň nadává za své,“ uzavírá dnešní Rozjezd Zdeněk Zbořil.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

PhDr. Lubomír Zaorálek byl položen dotaz

Stejné mzdy za stejnou práci v celé Evropě

Zajímalo by mě, jak toho chcete docílit? A kde by třeba podniky nebo zaměstnavatelé na dorovnání mezd měli brát peníze?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

14:10 Pravý účel migrace. Jde o válku. Zbořil beze strachu

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA Pravý účel migrace do Německa? „Jsem přesvědčen, že pozvání Angely Merkelové,…