Babiš, Šmarda, Piráti. ,,Osobnosti jsou na hřbitovech.” Psal dějiny ČSSD, už se na to nemůže dívat

25.09.2023 11:17 | Rozhovor

„Nulita personální politiky a monokultura sebestřednosti vedou k logicky dosažitelným výsledkům. V tomto ohledu ČSSD už i překonává své takto logicky dosažitelné cíle.“ To nám řekl historik a předseda historické sekce Masarykovy demokratické akademie Jiří Malínský. Rozebírali jsme situaci na levici v současném Česku.

Babiš, Šmarda, Piráti. ,,Osobnosti jsou na hřbitovech.” Psal dějiny ČSSD, už se na to nemůže dívat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Malínský s historikem Michalem Macháčkem

Anketa

Má smysl pořádat v nejbližší době další demonstrace proti vládě?

93%
5%
hlasovalo: 34150 lidí

Byl jste historikem Sociální demokracie, ale z ČSSD jste prý odešel. Proč?

Z ČSSD jsem nikdy neodešel, ale je pravdou, že s aktuální změnou jejího názvu bytostně nesouhlasím. Tradice není politický handl. Historickou kvalifikaci jsem neztratil.

O Sociální demokracii jsme se bavili před šesti lety. Pojďme naše téma nyní rozšířit o komunisty. Proč tradiční levice jakoby z české politické scény zmizela?

Evropská levice zdětinštěla, lze také říci, že propadla politické senilitě. A to i senilitě programové a ideové. Připočtete-li k tomu organizační kretenismus jako základní metodu řízení a organizování strany, disponujete výčtem základních technikálií, které jí zajistily její současnou politickou pozici. To neplatí jen pro ČSSD.

Jak je možné, že nejstarší kontinuálně působící politická strana v naší historii vyletěla z Poslanecké sněmovny?

Přečtěte si ještě jednou předcházející odpověď. Nulita personální politiky a monokultura sebestřednosti vedou k logicky dosažitelným výsledkům. V tomto ohledu ČSSD už i překonává své takto logicky dosažitelné cíle.

Proč ve volbách Češi vsází na vlastně středová uskupení, přičemž to u moci, tedy pětikoalici, vede akademický populista, avšak v opozici oligarchický populista?

Pojmové a definiční zmatení a prohlubující se mravní nihilismus až cynismus usnadňují prostor pro středovou politiku všedního dne. Pětikoalice, svými negativními obdivovateli nazývaná pětidemolice, stojí teprve na prahu svých propadových úspěchů. Oligarchický populista je nesporně zdatným evropským podnikatelem s nepopiratelnými, byť napadnutelnými organizačními schopnostmi a zřejmě skutečným, byť limitovaným sociálním cítěním. První subjekt navíc působí nechtěným dojmem jeho zdatných konspirativních podřízených.

Je možné brát Českou pirátskou stranu za levicovou a neztratila velkou část svého voličstva pozicí „pátého kola u vozu" ve vládní pětikoalici?

Zbývá odpověď na otázku, co je na této kosmetické levici vlastně levicové. Tradiční levicoví myslitelé by se o jejich politickém zařazení vyjadřovali se zjevným despektem. Tvarohový charakter, který je dokresluje, by tento jejich postoj jen posílil.

Anketa

Jak s odstupem času vzpomínáte na Miloše Zemana?

hlasovalo: 25736 lidí

Proti Fialovi protestují na Václavském náměstí opakovaně desítky tisíc lidí, nedůvěra vládě snad pokořila všechny české i československé rekordy, ale vypadá to, že všechno jede dál, odpadlíci z koalice nejsou na obzoru a předčasné volby tedy také ne. Co si o tom myslíte?

Dílčí vystoupení radikalizující se menšiny postrádají vůdcovské osobnosti, program a schopnost tento program uskutečňovat a prosazovat. Pokud kdy polistopadové Česko mělo své politické osobnosti, najdeme je dnes buď na hřbitovech nebo v seniorských domovech. Kmetství a stařenství ovšem v praktické politice jen velmi stěží může být řešením a problémem by to zůstalo i kdybychom se rozhlíželi mezi šedesátnickými „mladíky“.

Nemyslíte si, že tradiční levice v Česku velmi podcenila výchovu mladých a hlavně charismatických kádrů? Podle mě je jedinou osobou tradiční levice s určitým charisma šéfka komunistů Kateřina Konečná, ale i ona je dnes už soudružka ve středních letech…

Otázka není přesně formulována. Výchovu mladých nepodaření starší potomci tradiční levice totiž fatálně zanedbali. Z druhé strany je pravdou, že čtyřicátnictví je dnes jednak mládím, jednak věkem, v němž vzniká možnost skutečně dospělého, promyšleného jednání a konání a pozitivního měnění věcí veřejných.

Jak na vás působí předseda Sociální demokracie Michal Šmarda?

I velmi osobitý „zázrak“ přírody má právo na existenci. A, jak se zdá, na okresní úrovni může být za určitých okolností i přínosnou osobností.

Určitě jste sledoval tu partyzánštinu kolem značky ČSSD. „Sotva si bývalá ČSSD na nedávném sjezdu odhlasovala změnu názvu na Sociální demokracii, osiřelé značky se chopila Jana Volfová. Bývalá členka Soc. dem. a předsedkyně mimoparlamentní strany Česká suverenita si ve čtvrtek nechala zaregistrovat na Ministerstvu vnitra změnu názvu na Česká suverenita sociální demokracie se značkou ČSSD. Předseda Sociální demokracie Michal Šmarda řekl, že značku ČSSD má jeho strana zaregistrovanou," napsaly v polovině roku Novinky.cz. Jak tomu rozumět?

Myslím, že pan Šmarda bude mít na tomto poli stejně „průlomové úspěchy“, jaké sklízí při své péči o stranický majetek, který s takovou péčí budovali staří sociální demokraté počínaje Antonínem Němcem, Josefem Steinerem, Antonínem Brůhou, Františkem Modráčkem, Lvem Wintrem, Ferdinandem Jiráskem, Vlastimilem Tusarem, Emilem Lustigem a řadou dalších významných osobností historického hospodářského zázemí českého sociálně demokratického hnutí.

Je opravdu dělení politických stran na levicové a pravicové již hudbou minulosti?

Pokud budou existovat třídy a sociální nerovnosti, dotud bude platit dělení politické komunity, jak je před více než dvěma sty lety vymezila francouzská protifeudální revoluce. Při řešení jejích podstatných problémů a výzev přirozeným výchozím bodem bude pravděpodobně hodnotová optika kellerovských starých a nových středních vrstev a jasné vědomí, že bude-li existovat směna, bude mít co do činění s tržním mechanismem.

V historické paměti starších i novodobých dějin české i americké levice však vznikne transgenerační razura; jak velká, nevím. Zdá se také, že vhodnou živnou půdou se v tomto ohledu může také stát rodící se uskupení Brazílie, Ruska, Indie, Číny a Jižní Afriky (BRICS). V každém případě je to vedle pronikání do vesmíru velké téma 21. a 22. století.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

co má babiš společného, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusevipera , 25.09.2023 13:30:54
s tristní a beznadějnou situací bývalých socanů? Bez zmínky o babišovi se neobejde žádný žblebt? Socani bývalí i současní, starejte se o sebe a vlasní problémy. Budoucí socani už zřejmě nikdy existovat nebudou. Můžete si za to sami.

|  8 |  2

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…