Bojovník proti Babišovi udeřil: Jeho voliči trpí stockholmským syndromem. A Krajčo, Gott, Michal David...

04.08.2017 20:52

ROZHOVOR Tuto situaci bych přirovnal k tzv. stockholmskému syndromu, jinak si to nedovedu vysvětlit. Možná jsou jen nemocní a nemohou za to. Anebo jen nedokáží přemýšlet v tak velkých číslech, aby mohli vše pochopit. Tak hovoří o podpoře hnutí ANO a voličích kontroverzního Andreje Babiše důležitý člen facebookové skupiny Nový Bojkot Babišových Výrobků Oskar Fuchs. Vyrábí antibabišovské předměty.

Bojovník proti Babišovi udeřil: Jeho voliči trpí stockholmským syndromem. A Krajčo, Gott, Michal David...
Foto: archiv OF
Popisek: Antibabišovské obrázky

Jste členem skupiny Nový Bojkot Babišových Výrobků (NBBV), která má na Facebooku kolem 30 000 podporovatelů. Zajišťujete pro ně výrobu propagačních materiálů. Nicméně na internetu to působí jako obyčejný internetový obchod. Jak fungujete?

Skupina kterou zmiňujete, má již téměř 40 000 členů a roste stále rychleji. E-shop www.bojkot.shop působí jako e-shop a skutečně ta forma taková je. Nicméně vznikl jen proto, že není možné sbírat objednávky v soukromých zprávách a snažit se na nic nezapomenout a mít v tom přehled. Při tomto množství lidí je to skutečně nemožné. Tento obchod funguje především na sdružování objednávek, aby jejich následná realizace vyšla ve větším množství levněji. Druhý e-shop www.threeka.cz, ten je již skutečně jako klasický e-shop a na rozdíl od prvního se zabývá především kusovou a zakázkovou  výrobou a je již trochu komerční.

Co byste řekl na kritiku, že na tom vyděláváte, či že jde spíše o byznys než aktivismus?

S tímto názorem se čas od času skutečně potkávám, ale člověk, který jen trochu zná ceny, brzy pochopí, že toto moc byznys není. Plakáty, brožurky a bannery jsou dále nabízeny s pěti a osmiprocentním ziskem, což nepokryje většinou ani obalový materiál a minimálně deset procent nákladu vždy sám rozdám na akcích. Tady se o byznysu mluvit nedá ani s hodně velkou nadsázkou. Na druhém e-shopu je již počítáno s menším ziskem, ale tím, že jsem musel nakoupit stroje a materiály pro potisk, tak se žádného zisku v následujících minimálně dvou letech nedočkám. Názor ať si pak dotyčný vytvoří sám.

Chlapeček čůrající na Babišovu hlavu na triku či na hrníčku, heslo „Serou Vás vaše děti? Volte ANO a poserte jim celý život“. Nejsou některé vaše „vtípky“ už za hranou slušnosti?

Konkrétně chlapeček čůrající na hlavu Babiše je předmětem lidové tvořivosti a na internetu koluje mnohem déle, než fungují moje e-shopy a dokonce déle než funguje NBBV. Stejně jako chlapeček, tak i spousta dalších motivů nejsou moje autorská díla, ale vytvářel jsem je někomu jako zakázkovou výrobu či jen zpracoval něčí nápad. Heslo „Serou Vás vaše děti...“ bylo použito v jiné podobě již v roce 2010 v kampani proti Paroubkovi. Opět se tedy nejedná o nic nového, ale je to stále aktuální. Hranu slušnosti bych v případě Babiše klidně posunul ještě mnohem dál.

Nápis „Agenti všech zemí, polibte si prdel“ s hlavou Andreje Babiše na triku. O ústavní stížnosti ještě není rozhodnuto, ale podle dosavadních slovenských soudních verdiktů je Andrej Babiš ve svazcích někdejší československé tajné policie StB veden jako její agent neoprávněně. Neobáváte se odvety, kdy by vás Babiš mohl zažalovat za pomluvu?

Tento motiv je dokonce můj vlastní a vytvořil jsem jej proto, abych dal najevo svůj názor. Myslím si, že se nejedná o pomluvu. Nikde nehlásám, že je Andrej Babiš agent StB, i když si to myslím a věřím tomu. Soudy – a to nejen u nás – se občas mýlí, zvláště když jsou dostatečně motivovány. Odvety ve formě žaloby ze strany Babiše se neobávám, obávám se úplně jiných věcí, a to těch, kdyby nikdo nic nedělal a nečinně přihlížel tomu, jak bude Babiš opět zvolen a dále bude škodit naší zemi.

Jako živnostník objíždíte farmářské trhy. Jaké tam jsou reakce lidí na váš „bojkot Babišových výrobků“?

Reakce návštěvníků trhů a jiných akcí jsou na netradiční výzdobu stánku téměř vždy velice pozitivní a rádi si i uleví. Za letošní půlrok jsem se setkal se dvěma či třemi negativními reakcemi a tito lidé byli velice rychle utlučeni argumenty kolemjdoucích. Věřím tomu, že vše je na dobré cestě a toto ničení České republiky Žlutým baronem již nebude dlouho pokračovat.

Drtivá většina výrobků firem patřících do holdingu Andreje Babiše obsahuje příliš velké množství přidaných látek, takzvaných „éček“, které příliš neprospívají lidskému zdraví. To se píše ve vaší brožurce Bojkot. Jak to víte? Máte nějakou studii, či jste si to nějak zjišťovali, a jak?

Nepotřebuji studii, stačí si přečíst složení na těchto výrobcích. Sám se potravinami dost zabývám a nejspíš bych od Agrofertu a přidružených firem nekoupil nic ani v případě, že bych nebyl členem NBBV. Chápu, že éčka jsou při výrobě důležitá, jako třeba některé konzervanty, antioxidanty a třeba i barviva. Éčka jsou praktická a do jisté míry užitečná a potřebná.

Firmy z holdingu Agrofert však používají, respektive nadužívají, tyto látky jen za účelem zvýšení zisku. Místo koření se dávají aromata, místo části masa se dá látka, která ve stávajícím mase udrží vodu, či látky, které zajistí, že mouka chutná jak kuřecí a podobně. Lze říct, že minimálně sedmdesát procent éček je do potravin přidáváno jen proto, aby se snížila výrobní cena a tím se zvýšil zisk. Bohužel, zrovna tyto chemikálie, ať už to jsou azobarviva, emulgátory či zvýrazňovače chuti, moc zdravé nejsou. Lidi, kteří se o své zdraví alespoň trochu zajímají, toto vše vědí, a ti, co chtějí vědět, si dovedou tyto informace snadno na internetu dohledat z kvalitních zdrojů.

Jen taková malá otázka k zamyšlení. Je lepší si koupit kilo párků ze separátu – který drží pohromadě jen a pouze chemikálie, chuť je vytvořena chemickou cestou a barvivo je vyrobeno z ropy – za sto čtyřicet korun, nebo kilo kvalitní vepřové panenky za sto osmdesát korun? Co bude pro člověka lepší?

Exministr Babiš se kamarádí s mnoha umělci, jako je Richard Krajčo, Karel Gott či Michal David, který mu hrál i na svatbě. Jak je berete?

Poslouchám jiný žánr, takže se tímto nemusím zabývat. Věřím však tomu, že se nejedná o kamarádství, ale jen o finance.

Co si myslíte o voličích, kterým nevadí ani kauza Čapí hnízdo, ani ovlivňování médií, ani obviňování všech ostatních ze lhaní, a přesto budou Andreje Babiše volit?

Vážně to chcete vědět? Tuto situaci bych přirovnal ke stockholmskému syndromu, jinak si to nedovedu vysvětlit. Možná jsou jen nemocní a nemohou za to. Anebo jen nedokáží přemýšlet v tak velkých číslech, aby mohli vše pochopit. Nevím, ale rozhodně se nevzdáme a budeme stále a trpělivě všem vysvětlovat, kde leží pravda, a co vše hrozí, když se u voleb zachovají špatně.

Co byste dělal, kdyby se stal Andrej Babiš premiérem této země?

Nejspíš jen přihlížel totální devastaci české ekonomiky. Rozhodně bych ale nepřestal s tím, co dělám. Spíš bych zvýšil úsilí, zapojil více lidí a dost možná bych se dal i na modlení. Naštěstí v tuto variantu nevěřím, nepočítám s ní a tedy se na ni ani nemusím připravovat. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…