Bude to zlé. Zoufalství, násilí, sebevraždy. Ledecký to dělá dobře. Hrušínský, ten... Herec Gulyáš naložil i vlastním

12.10.2020 19:59

ROZHOVOR „My si politiky volíme, aby dělali náročnou práci, to jest, udrželi náš stát v chodu a národ při zdraví a prosperitě. Neznamená to ovšem, že jsme jim dali svolení, aby s námi jednali jako s chovanci diagnostického ústavu,“ říká herec Michal Gulyáš. K nejnovějšímu vyjádření Miloše Zemana pak podotýká. „Prezidentovi se to říká, že ‚zkrachují jen blbci‘. Z Hradu se na jednotlivé lidské osudy nedohlédne.“ Přečtěte si také, co řekl o situaci v kultuře, jak vnímá zákaz zpívání a v jaké souvislosti zmínil Slávka Jandáka. Nevynechal ani Mikuláše Mináře a zazněla slova jako „malý zrzavý dezertér“. Vyjádřil se i k blížícím se prezidentským volbám v Americe.

Bude to zlé. Zoufalství, násilí, sebevraždy. Ledecký to dělá dobře. Hrušínský, ten... Herec Gulyáš naložil i vlastním
Foto: archiv M. Gulyáš
Popisek: Michal Gulyáš

Opatření na zamezení šíření koronaviru vyvolávají především mezi některými lidmi obrovské emoce. Jak vy sám vidíte současnou situaci?

Anketa

Akceptujete nově vyhlášená vládní opatření?

80%
20%
hlasovalo: 24784 lidí
 Sám musím některé emoce držet na uzdě. I největší optimista vidí, že zažíváme velkou společenskou depresi a koronakrize povede i k té sociální, což jsou koneckonců spojené nádoby. Venkov je na tom o něco lépe, tam ta nálada není tak hustá, ale velkoměsta, především pak Praha, to je ukázkový příklad společenské frustrace. Prezidentovi se to říká, že „zkrachují jen blbci“. Z Hradu se na jednotlivé lidské osudy nedohlédne. Zcela náhodou jsem přímo pod Pražským hradem vyrůstal a každý den si chodil hrát na všechna nádvoří, takže si dovolím říci, že pohled na život v podhradí je mimo realitu. Čeká nás, respektive už začala, epidemie depresí, osudových rezignací, zejména u komplikovanějších jedinců, začala pandemie nasilí a sebevražd. O tom se mlčí! Za cenu opatření, která sice mají logiku z odborného hlediska, se však rozjíždí infekce smrtnosti ze zoufalství. Tohle je ovšem oblast pro politiky nezajímavá, protože u většiny z nich absentuje obecné svědomí, tedy také to, pro co si je mylně volíme.

Jak moc vás osobně jako herce opatření limitují? A co říci na rozhodnutí, které se stalo předmětem řady vtipů, a sice že je zakázáno zpívat?

Pokud jde o můj lidský pohled na celou věc, velmi jsem přehodnotil svá stanoviska, která jsem prezentoval před půlrokem, zejména na základě informací, které má člověk k dispozici a ke kterým musí přistupovat obezřetně. Co se profese týče, tak já se poslední tři roky divadlu věnuji minimálně, takže z tohoto hlediska se mne to příliš nedotýká. I když právě letos na podzim jsme se skupinou Hiddening chtěli začít zkoušet komedii. Odložili jsme to naneurčito. Před kamerou se teď moc neobjevuji, pokud neprodukujeme videotvorbu Hiddening, takže o těch opatřeních občas slýchám. V naší produkci se při natáčení chováme uvolněně, ale ukázněně. Pokud jde o dabing, všechna studia dodržují hygienická nařízení vč. roušek, které sundáváme pouze před mikrofonem. Koncem října mi ve vydavatelství Olympia vychází kniha pro celou rodinu a všechny milovníky pejsků. Měla vyjít už v dubnu, ale právě ta jarní opatření vydání posunula. Její název je: My psi ze vsi a jsou to takové psí Mikulášovy patálie, jestli to mám k něčemu přirovnat. Ilustrace k ní vytvořili Luboš a Marcela Walterovi, takže tím chci zároveň nenápadně podotknout, že to může být pěkný dárek pod stromeček. Jsou to vesměs veselé a pozitivní příběhy.

Zpět k vaší otázce. Zákaz zpěvu je těžké seriózně komentovat. Každý, kdo zná film Pyšná princezna, přece ví, že zákaz zpěvu není na věky. Jednoho dne se objeví zahradník, ze kterého se vyklube král Miroslav... a všechno bude jinak...

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Pardon, je to taková ironie. Žádný král nepřijde, naše „zahrada“ morálně zpustne a realita nás na nějakou dobu uvede do jiného žánru, kde se možná ani nebude nikomu chtít zpívat. Odhaduji to na hororové psychodrama. Vojenskoepidemiologický diktátor „Guma“ ve své khaki mozkovně možná vymyslí, že by se propříště mohlo zpívat jen z playbacku a s rouškami na ústech. Bylo by to velmi výhodné, protože zpěvákem by se mohl v tu chvíli stát kdokoliv... tedy kdokoliv? Samozřejmě jen ten, kdo bude očkovaný vakcínou z té správné pharma lobby. Takový zpěvák by se už ale nemusel trefovat na playback. Což mě vede k úvaze, že by ministr „Guma“ klidně mohl založit soubor písní a tanců pod názvem COVIDOVCI! Účinkující by byli v uniformách, ale na obličeji by měli plynové masky, gumové rukavice na rukou a taneční kreace by předváděli v tzv. atomsajrajtech. Název Zlatý slavík by se mohl změnit na Zlatá dezinfekce.

I mezi umělci jsou ohledně opatření proti koronaviru dva, dá se říci, dost vyhraněné tábory. Někteří, jako například od začátku Jan Hrušínský, nebo nyní i Bára Basiková, ale i další opatření mírně řečeno tvrdě kritizují. Pak tady ale máme třeba Karla Heřmánka, který nedávno v dopise apeloval na vládu, aby divadla zavřela stejně jako na jaře, protože se bojí o zdraví svých kolegů. Jaký přístup je vám bližší?

K prvním dvěma jmenovaným bych jen – a zobecnil bych to na ty další, výrazné umělecké opozičníky – dodal, že opozice musí mít svou promyšlenou strategii. Předčasným, dlouhodobým vypouštěním páry do vzduchu se stane to, že když se má ve správnou chvíli pustit do hnacího ústrojí, tak najednou žádná není.

Když se mne ptáte na pana Heřmánka, myslím si, že zkušený a úspěšný člověk, jako je on, nejspíš ví, co dělá.

Dobrou práci dělá třeba Janek Ledecký. Sleduji jeho příspěvky na sociální síti a myslím, že je to přesně ta míra přístupu, prezentace a vkusný příklad, jak mohou mediální hvězdy ovlivnit pozitivně mínění a vylepšit náladu veřejnosti.

Ozývají se i hlasy, že tohle „kultura nepřežije“. Byla od začátku pomoc pro kulturu dostatečná? Je potřeba umělce více podpořit, nebo mají pravdu ti, kteří říkají, že pokud pro umělce nyní není práce, mají si najít jinou, tak jako ostatní lidé?

To je náročná otázka, kterou nelze shrnout do pár vět. Kultura je křehký organismus a mělo by se s ní také tak zacházet, protože je to „oblek“ národa.

Současný ministr kultury v téhle situaci... jeví se mi jako stín v bouři u kormidla. Když už to ministerstvo mají v ruce sociální demokrati, měl tam být v téhle chvíli, podle mého názoru, člověk typu Vítězslava Jandáka. Kdo ví?

Pokud jde o umělce bez práce; ono se to mluví, najít jiný džob. Většina těch, kteří jsou zasaženi, si přechodně, nebo dlouhodobě zaměstnání jistě hledá, ale není příliš jednoduché přeštelovat člověka ze světa umění do světa pragmatického, přísně praktického a hodně neosobního, jako je například velkosklad, kde vládne korporátní, fašistická morálka. Tomu se špatně přizpůsobuje kdokoliv. Všude se zaměstnanci nemají jako prasátka v žitě, jako třeba ve Škodovce, která má na naše poměry špičkovou zaměstnaneckou politiku a silné odbory. Myslím si ale, že i tam člověk, který pětadvacet, třicet, čtyřicet let dělá úplně jiný druh práce, by měl velké problémy se manuálně začlenit. A nejde o lenost, to snad každý pochopí. Herectví je docela dřina, operní zpěv také, balet etc. Například nezaměstnaní herci dělali mnohdy barmany. Kde je mají dělat, když jsou teď bary zavírány a majitelé jsou v problémech, propouštějí a řada z nich buď zkrachovala, nebo nejspíš v dohledné době zkrachuje? Ono se to řekne: „Tak se holt umělec naučí makat rukama.“ Je to mnohdy mimo realitu, jako když postavíte na jeviště „naturščika“ a pověříte ho, aby bavil plné hlediště, než dorazí hvězda. Možná pobaví svou trapností, stejně jako nepraktický umělec otráví okolí svou nezručností někde v montovně. Nejsem si jistý, jestli má smysl to vysvětlovat, jen znám případy kolegů, kteří se aklimatizují, protože logicky nechtějí chcípnout hlady, když už se stát stará o někoho víc. Mám teď na mysli různé přemnožené sociální živly, které na dávkách vydělávají peníze, o kterých se drtivé většině umělců ani nezdá! Proti kultuře vybujela otrávená nálada, takže zásah těch opatření je spíš takovou osudovou ránou do týla. Je to opravdu na delší povídání a možná i výměnu názorů.

Vládě, především premiéru Babišovi, je vyčítáno unáhlené rozvolňování opatření před létem. Ten určitou chybu přiznává, na druhou stranu ale poukazuje, že právě na rozvolňování byl obrovský tlak veřejnosti. Co na to říci?

Anketa

Bude Mikuláš Minář v politice úspěšný?

4%
96%
hlasovalo: 12987 lidí
Tak to rozvolnění bych mu tedy opravdu nevyčítal. Všichni jsme si chtěli oddychnout. Sám jsem měl několik konfliktů kvůli rouškám. Už jsem to nechtěl. A nechci to ani teď, ale co se dá dělat. Stejně ten virus i s rouškama proběhne populací. Co mi na tom vadí, je, že je to obrovský kšeft pro každého, kdo u toho nějakým způsobem je. Od těch, kteří mohou manipulovat čísly a konkrétními případy a zahrnovat je do statistik, až po ty globální „soudruhy“, ke kterým se slévají všechny zisky. Jednou větou řečeno: „Ten covid je ale rito!“ A tam už bych své výčitky klidně směřoval na známé i méně známé obličeje pod rouškou.

Nicméně je vidět, že Babišovi opravdu tečou nervy. Že se chová ke svým spolupracovníkům tak, jak se chová, je věc jejich a jeho. Ale vyhrožovat nám v triu s „gumou“ a „knedlíkem v červeném svetru“, to si může být jistý, že probudí část mlčící většiny a ta to jemu i jim půjde o volbách za rok spočítat.

Když jsme u Andreje Babiše, jak moc podle vás právě výčitky, o kterých jsme mluvili, a zmatky, které kolem opatření především začátkem září byly, ovlivnily výsledky voleb?

Svou roli to sehrálo, asi ale tyhle volby byly hlavně o hejtmanech a jejich práci, o jejich důvěryhodnosti a o regionální správě a projektech. I když Babiš vyhrál, je vidět, že masivní kra, na které stojí a zatím nám z ní vládne, začíná mít praskliny. Kdysi jsem prorokoval, že Babiš vydrží rok, maximálně dva. Spletl jsem se, to jsem netušil, že za jeho zájmy stojí i jiné zájmy, nikoliv ty prezentované. Koronavirus ho však může poslat do opozice. Jakmile se tam ocitne, kra se mu rozpustí pod nohama. Bude obětován a bude rád, když s nějakou tou miliardou dožije v klidu v ústraní. Což by nebyl zase tak tragický konec pro jednu umanutou kariéru.

Troufnete si podle výsledků krajských voleb odhadnout, jak by asi mohly dopadnout parlamentní volby, které tady máme už příští rok?

To nelze. Situace je natolik hustá a třaskavá, že bych si spíš dovolil odhadovat, kdy to bouchne a začnou se dít nepěkné věci.

A jak moc, jestli tedy vůbec, podle vás může zamíchat kartami na politické scéně Mikuláš Minář, který v těchto dnech oznámil, že končí jako předseda Milionu chvilek a hodlá jít do politiky?

Nechci se škodolibě posmívat všem deseti tisícům naivků včetně mých kolegů burácejících z tribun na Letné, tak k tomu jen řeknu jedno: Hledáte, kluci a holky milionchvilkařský, blbě. Potřebujete rváče, nikoliv dezertéra! Nikdy se vám ale nepovede vygenerovat lídra s velkým „L“, protože vaše ega jsou tak nafouklá, že zabírají jakýkoliv prostor pro rozhled! A k tomu malýmu, zrzavýmu dezertérovi, co ho „vyšlehaná smetánka“ označila za sto nejvlivnějších lidí planety, lze říci jen jedno: Vychcánek. Ten se v politice neztratí, ničím nezamíchá, ale zato něco nahrabe.

Nejvíc jsem se nasmál, když jsme s Hiddening natočili punkové Pohádky pro Františka, kde jsme si z MCHPD a zrzka dělali drsnější legraci, jak se mně snažilo nějaké čuně (mimochodem, vím, o které čuně jde, takže si to budu dobře pamatovat) ostrakizovat z profesionální kultury anonymním článkem o mé nenávisti a všem milionchvilkařům nedoporučilo zhlédnout raději ani na první díl, jak prý to je nenávistné a nevkusné. No, samozřejmě že se podívali a sledovanost stoupla. Ale hlavně: zase jsem měl se svými spolupracovníky pravdu!!! Takže informaci o rezignaci zrzečka na jeho funkci MCHPD jsem přijal se smíchem. Co je však mizérie, že se tady takhle idiotsky plýtvá opozičním potenciálem. A to k smíchu není.

Neustále se hovoří o tom, že situace je vážná, nemocnice se plní atd. Opět ale vystoupily lékařské osobnosti jako Jan Pirk a Roman Šmucler, kteří upozorňují na to, že restrikce jsou zbytečné a nebezpečí covidu se přeceňuje. Do jaké míry se v této zemi začal sjednocovat proud lidí, kteří říkají, že je akceptovatelné, když někteří lidé zemřou, ale že všechna současná omezení jsou ve své podstatě tak kontraproduktivní, že se v celkovém součtu nevyplatí?

Anketa

Kdo bude po volbách 2021 předsedou z nich vzešlé vlády?

hlasovalo: 19174 lidí
Epidemiologický diktátor si počíná, obrazně řečeno, jako ve válce na kuvajtských ropných polích v devadesátých letech. Nevím, co ta partička dělala v létě, ale měli si připravit plán, tak aby z lidí nedělali ovce. Oni to realizují bez okolků, protože jim k tomu přizvukuje početná část vyděšené populace. Společnost nepoškodí koronavirus, ale jejich diktát! Stejně to populací projde, a jestli virus nezmizí, tak tu zůstane. Kdo chce žít pod rouškou a třeba souložit v atomsajrajtu, ať se tak klidně chová, ale ať do toho nenutí tu opačnou část občanů. Vyhrožovat nám, že budeme otestovaní povinně a že bez očkování ztratíme téměř občanská práva, že budeme moci chodit po ulici jen ve dvou, tak to už pohár trpělivosti v tichém zákoutí začíná přetékat. Ano, vyhlídka smrti na covid, nebo s ním, je možná stresující, ale je to nějaká realita, se kterou se musíme sžít. Rozhodně, sám za sebe, podepisuji slova pánů Šmuclera, Pirka a raději si vyslechnu Pekovou, Balíka nebo Žaloudíka, nebo opatrného genetika Pačese. Show děsivců typu Flégr a spol., při vší úctě k jejich vzdělání, vrací společnost do středověku, kdy strach měl zlehčit práci s masou.

Výzva zmíněných osobností se nelíbí nejen ministru Prymulovi, ale také některým lékařům, kteří se o covid pacienty starají. Zmiňují, že když bude průšvih, oni (tedy Šmucler a další) odpovědnost neponesou. Co na to říct? A jak vy hodnotíte výstupy právě doktora Šmuclera nebo Pirka?

Jsem nakloněný Šmuclerovi a Pirkovi a ostatním toho názoru. Nám se zase nelíbí Prymula a taky s tím, zatím, nic neuděláme. Takže – jedna ku jedné – s vládní výhodou pro Prymulu, ovšem...

Když se podíváme do Ameriky, i Donald Trump se nakazil koronavirem, takže musel přerušit kampaň. První prezidentská debata žádný průlom pro některého z kandidátů nepřinesla. Lze v tuto chvíli říci, kdo z nich je favorit?

Já nevím, jestli se nakazil. Média to říkají, ale já sdělovacím prostředkům už vůbec nevěřím. Ale čemu věřím, že Biden je senilní idiot. Jestli si zblblá Amerika zvolí takového kandidáta, tak nás všechny potěš pán bůh, protože za nitky budou tahat ještě větší parchanti než doposud.

Ohrozí covid Trumpovy šance v případě, že se bude zotavovat dlouho? Nebo to naopak bude dojemná story, která mu u voličů pomůže?

Tipuji druhou verzi a tiše doufám, že to vyjde.

Co by podle vás nejen pro Ameriku, ale i pro celý svět znamenalo vítězství Trumpa a co Bidena?

Trumpovo vítězství v nás může zanechat alespoň pocit vzdoru. Bidenůf triumf by byl pro nás zotročením do naprostého zoufalství.

Rád bych ještě obecný dodatek k té covid situaci. My si politiky volíme, aby dělali náročnou práci, to jest, udrželi náš stát v chodu a národ při zdraví a prosperitě. Neznamená to ovšem, že jsme jim dali svolení, aby s námi jednali jako s chovanci diagnostického ústavu. Nehledě na jakékoliv pandemické, nepandemické krize, nebuďme poserové – a dejme jim to laskavě, ale jasně najevo! Jinak si z nás, ze všech, udělají mýdlo na své špinavé ruce!!!


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…