Epidemie, exploze kriminality, politiky plánovaná islamizace. Lodě s imigranty už nikdo ani nepočítá. Vítejte v dnešní Itálii

10.04.2017 19:28

ROZHOVOR Lodí s běženci do Itálie z Afriky připlouvá tolik, že o tom tamní média už ani nepíší. A lidé si za poslední roky zvykli na mnoho dalších věcí, které byly dříve nepředstavitelné. Nejstrašnější podle Čecho-italky Moniky Pilloni, příznivkyně separatistické a protiimigrační strany Liga severu, je, že lidé nemají oporu ve svých veřejných zástupcích, kteří problémy buď přehlížejí, nebo vycházejí vstříc naopak imigrantům, a to i v případech, kdy jejich specifické chování překračuje meze vytyčené naším trestním právem.

Epidemie, exploze kriminality, politiky plánovaná islamizace. Lodě s imigranty už nikdo ani nepočítá. Vítejte v dnešní Itálii
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Itálie - migranti

V poslední době s oteplením opět ožila „italská migrační trasa“ od afrických břehů. Česká média se tématu příliš nevěnují, co se tedy na vlnách Středozemního moře vlastně děje?

Italská migrační trasa od afrických břehů je zde stále aktuálním problémem, který na rozdíl od balkánské trasy nikdy nepolevil. Ve většině případů jde o nelegální imigraci. Dokonce bych řekla, že v naprosté většině, když uvážíme fakt, že na trase uprchlíků Itálie není prvním státem, který není ve válečném stavu. Od 1. ledna 2017 do 31. března 2017 připlulo do Itálie 24 280 nelegálních imigrantů/žadatelů o azyl. To je o 29,31 % více než ve stejném období v minulém roce, kdy jich bylo 18 777, a o 138,86 % více oproti roku 2015, kdy jich v prvních třech měsících připlulo 10 165. Důkazem toho, že imigrační vlna přes Středozemní moře nepovoluje, ba naopak sílí, je 595 mrtvých nebo nezvěstných migrantů  (1. 1.–31. 3. 2017) oproti 471 za stejné období v roce 2016. Více než 80 % přistání je v této době zaznamenáno v Itálii a zbytek v Řecku a ve Španělsku. Od roku 2014 je přes deset tisíc potvrzených obětí utonutí migrantů na moři, ale skutečné údaje jsou jistě vyšší.

Zaznamenal jsem, že došlo k nějakým jednáním mezi Itálií a Libyí, od jejíchž břehů lodě obvykle vyplouvají, o omezení imigrace. Tato dohoda ale byla velmi rychle ze strany Libye zase vypovězena…

Ano, italský premiér Gentiloni a premiér Fayez al Sarraj, který nastoupil do úřadu v Tripolisu, měli schůzku 2. února v Římě. Podepsali tzv. Memorandum, kde Gentiloniho vláda slíbila podporu Sarrajově vládě s cílem pomoci libyjským orgánům v boji proti obchodování s lidmi, a tím snížit připlouvání imigrantů k italskému pobřeží. Tento plán by vyšel celkem na 800 milionů euro.

Anketa

Má Jiří Zimola vaši důvěru?

29%
47%
hlasovalo: 4285 lidí

O této dohodě veřejnost a někteří politici hovořili jako o zbytečném vyhazování peněz, jelikož Sarraj má mnoho problémů s ovládáním už pouze západní části Libye v okolí Tripolisu a na ostatní velkou část pobřeží nemá vliv. Díky této skutečnosti vznikly velké pochybnosti, zdali by byl Sarraj schopen dostát svým dohodám s italskou vládou.

Parlament v Libyi, který je řízen zastánci generála Khalify Haftara – mocného muže z oblasti Cyrenaica – tuto dohodu každopádně považuje za neplatnou, což publikoval 22. března tamní deník Libya Herald.

Na nejnovějším  jednání v pátek 31. března v Římě dokázal ministr vnitra Marco Minniti po dlouhém, 72hodinovém utajovaném jednání uskutečnit se zástupci kmenů  „dohodu o ochraně jižních hranic Libye po celé délce 5 000 kilometrů“. Zasedání správní rady v Římě se účastnilo šedesát vůdců kmenů včetně představených tří znesvářených kmenů, kteří podepsali mírovou dohodu: Tebu – sultán Zilawi Minah Salah, Awlad Suleiman – generál Senussi Omar Massaoud a zástupce Tuaregů Sheikh Abu Bakr Al Faqwi. Rovněž byl přítomen zástupce libyjské vlády sídlící v Tripolisu Ahmed Maitig.

Marco Minniti prohlásil, že „neprodyšně uzavřít jižní libyjskou hranici znamená zajistit hranici jižní Evropy“. Znamená to kontrolovat hranice  Alžírska, Nigeru a Čadu, odkud prochází migrační vlna.

Z ministerstva vnitra přišla ještě zpráva, že 1. dubna začala poslední fáze výcviku námořníků z libyjské pobřežní stráže (cvičí se 90 mužů), veškeré posádky budou plně funkční nejpozději do května, kdy se jim také navrátí deset libyjských hlídkových člunů dosud držených v Itálii.

Připlouvající lodě se stovkami imigrantů se staly v posledních dvou letech do značné míry standardem. Jak jsou nyní, po tolika měsících, prezentovány v italských médiích?

Pravda je, že se italská veřejnost nikdy nedozví o všech vyloděních imigrantů. Jestliže se to nedá ututlat jako v případech, kdy jich přijede něco okolo tisícovky najednou, tak se o tom prostě nikde nepíše. To se stalo také nedávno, 16. března, kdy jsem se dozvěděla při sledování lodí neziskovek na  serveru Marine Traffic a křížovou kontrolou publikací těchto neziskovek, že se k Sicílii blíží loď GOLFO AZZURRO s nákladem imigrantů – tentokrát pod vedením neziskovky se sídlem ve Španělsku Proactiva Open Arms. Nakonec jich bylo 333, což mi po příjezdu do přístavu Augusta potvrdil můj kontakt na místní policii. Tyto informace se takto často dozvím ještě dřív, než se to dozvědí v příslušných přístavech. Sleduji tyto pohyby lodí NNO minimálně třikrát denně spolu s kontrolou webových stránek příslušných NNO. Screenshot těchto sledování publikuji průběžně na svém FB profilu.

Na dovážení imigrantů se často podílejí italské i jiné neziskové organizace. Jsou nějaké poznatky, o jaké neziskovky jde?

Právě o tomto tématu jednal 22. března v Římě, v Palazzo San Macuto, Kontrolní výbor schengenského prostoru, který má kontrolu a dozor v oblasti imigrace na starosti.

O prošetřování migračního fenoménu mezi Afrikou a Itálií zde mluvil státní  zástupce z Katánie Carmelo Zuccaro.

Pohyby plavidel těchto neziskovek byly sledovány a výsledkem monitorování jsou mimořádně včasné a koordinované zásahy, jako kdyby byli informováni ještě před odjezdem. Takováto aktivita „neziskových“ organizací vede k některým pochybnostem o zákonnosti, a to zejména proto, že se od září 2016 podíl lodí NNO na záchranných akcích zvýšil až na 30 %, a to jen u příjezdů týkajících se oblasti Katánie (celkově až o 40 %). Záchranné akce jsou také finančně velmi náročné, a tak se vyskytuje otázka – kdo to všechno platí? Jako příklad Zuccaro jmenoval německou neziskovku Jugend Rettet, kterou stojí měsíční provoz lodě Iuventa 40 000 euro. Dále uvedl americko-italskou neziskovku MOAS (Migrant Offshore Aid Station), kterou provoz dvou lodí a dvou dronů vyjde měsíčně na 400 000 eur...

NNO organizace se každopádně v médiích hájí, odmítají čelit podezření a tvrdí, že jejich prostředky pocházejí ze soukromých darů…

Zavádějící je také to, pod jakou vlajkou některé lodě neziskovek plují:

Loď Phoenix pluje pod vlajkou Belize – Jižní Amerika, ale patří organizaci MOAS, která je založena párem miliardářů z Malty již od roku 2013.

Loď Topaz Responder  je registrována v Mikronésii na Marshallových ostrovech a využívala ji italská záchranná služba, ale i zmíněný MOAS, Lékaři bez hranic nebo Boat Refugee Foundation.

Loď Dignity 1 má panamskou vlajku, Bourbon Argos pluje pod vlajkou Lucemburska a využívali je minulý rok Lékaři bez hranic), kteří teď mají od poloviny března jinou velkou loď jménem Vos Prudence, která má italskou vlajku, a pak se nadále podílejí na akcích na lodi Aquarius – má vlajku Gibraltaru a spolupodílí se na ní od tohoto roku s německou neziskovkou SOS Mediterranee, založenou bývalým německým admirálem.

Loď Vos Hestia má italskou vlajku a patří organizaci Save the Children, která byla založena ve Velké Británii.

Loď Golfo Azzurro, plující pod vlajkou státu Panama, minulý rok využívala nizozemská Boat Refugee Foundation (Stichting Bootvluchting), ale od tohoto roku s ní aktivně křižuje moře organizace Proactiva Open Arms registrovaná ve Španělsku. Ta vlastní ještě loď Astral, která pluje pod vlajkou Velké Británie. Daroval jim ji italský podnikatel Livio Lo Monaco.

Loď Iuventa pluje pod nizozemskou vlajkou, ale patří německé organizaci Jugend Rettet, kterou založila mládežnická skupina z Berlína.

Loď Sea-Watch 2 pod nizozemskou vlajkou patří německé organizaci z Berlína SeaWatch e. V.

Loď Sea Eye má nizozemskou vlajku a patří německé organizaci z Regensburgu Sea-Eye.

Loď Minden patří německé organizaci z Hamburku Life Boat, kde je i registrovaná.

Imigrantů v Itálii tedy stále přibývá. Jak pokračuje jejich „integrace“, nebo spíše jak se vyvíjí jejich soužití s místními?

Nevidím žádnou integraci. Je naprosto jasné, že většina imigrantů neprchá z války, a na těch mladých svalnatých mužích nejsou vidět známky nějakého strádání. Podle toho se i chovají, když si stěžují na jídlo a jejich hlavní prioritou je Wi-Fi připojení na pokoji. Je zde hlavně v první řadě velký nárůst kriminality a fyzická napadení jsou velmi častá. Například před dvěma týdny několik kilometrů od mého bydliště byla brutálně napadena 41letá žena, která si šla po práci zaběhat. Stalo se to v Bagnoli di Sopra, kde z bývalé vojenské základny San Siro udělali provinční přijímací středisko pro uprchlíky – těch je tam nyní 815 (místních obyvatel je 3 600). Agresorem byl opravdu žadatel o azyl z Nigérie, který ženu udeřil opakovaně do obličeje, smýkal s ní o zem a snažil se jí dostat pod oděv za účelem znásilnění… Oběť měla naštěstí sportovní kondici, a tak po tom, co se jí podařilo vymanit ze sevření útočníka, dokázala utéct. Zachránil ji motorista, který tam v té chvíli náhodou projížděl. Utrpěla otřes mozku, zlomené žebro a velký šok. Nigerijce identifikovali podle DNA, protože napadená žena měla pod nehty zakrvavenou tmavou kůži z jeho obličeje, když se bránila.

Jak na takové události reagují místní lidé, jak tomu čelí?

Místní lidé na tyto nelegální imigranty – žadatele o azyl reagují různě. Jisté je to, že panují všeobecné obavy. Osobně vidím, že speciálně starší občané pro jistotu dávají žebrajícím Afričanům u supermarketu to euro z vozíku a doufají, že tak předejdou napadení a vloupání. Člověk jen doufá, že se nebude muset někdy bránit, protože co kdyby to ten imigrant nepřežil? To by mohlo znamenat vězení a finanční odškodnění rodině delikventa. Když ovšem něco provedou oni, často ani trest nedostanou, anebo v menší míře… 

Jak reagují Italové na imigraci

Jako ten případ, kdy šel pákistánský imigrant krást do domu v Avianu. Dům ale nebyl prázdný, bydlel tam americký voják, který ho načapal a neváhal jej vykázat z domu s prázdnou a ještě k tomu na palubě sanitky. Pákistánec byl obviněn z pokusu o krádež s přitěžujícími okolnostmi. Vyšetřovali to policisté vedení místním státním zástupcem Pierem Umberto Vallerinem. Ten po zatčení migranta nařídil jeho okamžité propuštění, protože je to prý bezúhonný muž. Bude vyšetřován na svobodě, a tak se nemusela ani v nemocnici, kde po střetu s vojákem skončil, stavět hlídka. Pákistánec by však nyní mohl ztratit status azylanta.

Kdyby byl ten člověk, který poslal imigranta do nemocnice, Ital, podle podobných případů by byl zřejmě popotahován za nepřiměřené násilí a musel by platit jak mourovatý...

Bezúhonný, to je dost odvážné tvrzení, když orgány státu kolikrát ani nemají jistotu, o jakou osobu jde. I v dalších zemích se objevují zprávy, že kombinace nejasných identit a vůbec zmatků v administrativě, „vítací“ doktríny o nešťastnících hledajících záchranu a omlouvání různých zvyků, které jsou kolikrát vyloženě trestněprávní povahy, coby „kulturních rozdílů“ vede ke značné benevolenci úřadů i soudů ke kriminální minulosti běženců…

To je pravda. Například ve městě Treviso se stal opravdu extrémní případ. Bengálec přijel do Itálie z podnětu svého bratra, který je v Itálii již několik let a zažádal o sjednocení rodiny. Imigrant byl souzen v rodném Bangladéši za trestné činy sexuálního násilí, ale v Itálii je veden jako duševně nemocný. V tomto případě se tedy tento sexuální násilník může v Itálii nekontrolovaně a volně pohybovat a je zde dokonce držitelem invalidního důchodu od státu, což je 279 eur měsíčně.

A co politici, jak na současné, stále více eskalující problémy reagují oni? Zejména ti komunální, na jejichž bedrech leží řešení konkrétních problémů. 

V životě nepochopím, jak chce někdo integrovat statisíce imigrantů v zemi, kde je 12% nezaměstnanost… Z toho 40% mladická nezaměstnanost. Skoro polovina absolventů všech typů škol zde nemá možnost sehnat práci. Máme dát šanci mladým Afričanům a našim dětem tu šanci na integraci do společnosti neboli do pracovního procesu dá kdo? Minimálně pět milionů Italů žije pod hranicí bídy a další miliony těsně nad touto hranicí… Dovoz dalších nezaměstnaných, kteří z 95 % neutíkají ze žádné války, povede pouze k sociálnímu rozvratu a válce chudých. Nemluvě o neslučitelnosti tak velmi rozdílných zvyků a chování…

Mnoho starostů, kteří mají v hlavě trochu rozumu, proti důsledkům této nesmyslné invaze bojuje, jak může… Například vydáním některých omezujících nařízení, jako je zákaz vstupu do parků, kde je hřiště bez dětí… To protože mnoho imigrantů prodává drogy, a to zejména v parcích atd...  No a pak jsou tu ti, kterým se tato imigrace nelíbí, ale poslouchají a se svěšenou hlavou nic neřeší. 

Ovšem nejhorší jsou ti, kteří jsou nadšenými zastánci multikulturní společnosti a s elánem se angažují v potlačování národní kultury a v tom, aby například muslimům dělali všemožné ústupky na úkor místních občanů. 

Jedním z největších příkladů takovéto činnosti je starostka města Turín Chiara Appendinová, zvolená za Hnutí 5 hvězd někdejšího televizního komika Pepe Grilla. Ta se svými činny snaží prakticky přizpůsobit město právu šaría.  

Pozornost se obrátila na elitní cestovní ruch a investiční fondy. Ale to není všechno. Po pravdě řečeno, turínský „vzor“, jak je definován místní islámskou komunitou, se již mění k potřebám 50 tisíc imigrantů většinou z Maroka a ostatních severozápadních arabských zemí žijících v Turíně. Více než 5 400 halal jídel podávaných každý den ve školních jídelnách, muslimské kurzy vaření ve třídách odborných škol, kde studují budoucí italští kuchaři.

A pak dohody o spolupráci v oblasti zdraví, ke stanovení oddělení, jež splňují přísné požadavky na promiskuitu a na oddělování pohlaví, vysvětluje profesor Pietro Biancone, profesor islámských financí na univerzitě v Turíně. Jedná se také s lékárnami, aby se daly na pulty léky, které obsahují složky kompatibilní s vyznáním. Zbývá poslední prvek. Finance. A trh s bydlením.

Islamisté nekupují domy jako ostatní, protože hypotéky jsou zakázány etickými principy islámského finančnictví, což vylučuje jakýkoli finanční nástroj, který zahrnuje úroky. Proto se má v Turíně otevírat první italská islámská banka a město ve spolupráci se soudy plánuje, že by jim prodávalo domy v dražbě a oni by je pak spláceli. „Pokud se jim nabídne možnost přístupu k úvěru bez porušení požadavků Koránu a umožnil se nákup nemovitostí nebo zahájit podnikání, bude to krok směrem k sociálnímu začleňování,“ uvádí starostka Appendinová.

Dokonce po prvním a druhém Islámském ekonomickém kongresu, který se konal v letech 2014 a 2015 za jejího předchůdce z vládnoucí levicové Demokratické strany (PD), zorganizovala paní starostka v tomto roce ve dnech 6. a 7. března třetí pokračování kongresu: Turin Islamic Economic Forum – TIEF.

Chiara Appendinová se k tomu vyjádřila takto: „Díváme se s velkým zájmem na tento svět nejen pro nepochybné obchodní dovednosti, ale pro tendenci k sociálnímu začleňování.“

Klidně tedy můžeme říct, že Grillovo hnutí Islamizuje Turín!

To, že si Hnutí 5 hvězd absolutně nezaslouží být jmenováno hnutím hájícím zájmy občanů, jsem již psala několikrát. Jejich vstřícný postoj k invazivní imigraci a islamizaci je více než jasný. V tomto postoji si grillovci notují i s vládnoucí Demokratickou stranou a společně se postarali o to, aby tato invaze byla umožněna, viz Mare Nostrum atd.

Situace kolem imigrantů je problematická dlouhodobě. Ale je nějaký problém, který dramaticky roste právě nyní? 

Právě nyní je zde epidemie spalniček. Ministerstvo zdravotnictví veřejně publikovalo, že od 1. ledna do 26. března 2017 bylo hlášeno 1 010 případů spalniček. V celém roce 2016 to bylo 844 případů. Navýšení je o neuvěřitelných 230 %. Podle Státního zdravotního ústavu došlo ve 33 % případů alespoň k jedné komplikaci, u 41 % k hospitalizaci a na pohotovost se dostavilo 14 %. Bylo uvedeno, že 90 % postižených nebylo očkováno. Mezi nejčastějšími komplikacemi byly průjem (21,1 %) a stomatitida (17,3 %), objevila se také trombocytopenie neboli pokles počtu krevních destiček (5 %), křeče (0,4 %) a encefalitida (0,1 %).

Již v období od listopadu 2015 do dubna 2016 došlo k vypuknutí epidemie spalniček ve dvou italských regionech, a to především u romské populace – v Lombardii a Emiglia Romagna. Bylo hlášeno celkem 67 případů: ve 43 případech se to týkalo tří táborů v Miláně, 17 případů ve městě Parma, Piacenza jich nahlásila sedm. Epidemie byla popsána v článku „Vypuknutí nové varianty spalničky B3 v populaci Romů/Sintů se šířením v nozokomiálním prostředí, Itálie, listopad 2015 až duben 2016“.Originální odkaz: (Eurosurveillance, Volume 21, Issue 20, 19 May 2016).Outbreak of a new measles B3 variant in the Roma/Sinti population with transmission in the nosocomial setting, Italy, November 2015 to april2016…http://www.eurosurveillance.org/ViewArticle.aspx?ArticleId=22481

Nezapomeňme také na nárůst nových případů meningitidy. To také vyvolalo minulý rok poplach a region Toskánsko vyzývá k očkování. Nejvíce případů agresivní bakteriální meningitidy typu C, která zabíjí a vyvolává sepsi, je v Toskánsku, kde je nejkoncentrovanější komunita subsaharských imigrantů… Nejvíce z Nigérie. Hlavní příčinou šíření infekce jsou zdraví nosiči bakterie.

VÍCE O EPIDEMIÍCH V ITÁLII ZDE

V sobotu 1. dubna bylo také publikováno, že v Nigérii tato epidemie od poloviny prosince již zabila 324 osob.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

17:50 S eurem do první ligy? Spíš do třetí! Šichtařová roztrhala to, co měl Pavel „v projevu“

INVENTURA MARKÉTY ŠICHTAŘOVÉ Prezident Petr Pavel to popletl, když v souvislosti s eurem mluvil o to…