Foldyna: Zemanovci jsou jen epizodou. Pak se lidé do řad ČSSD vrátí

21.09.2013 20:59

ROZHOVOR Lídr ČSSD do parlamentních voleb za Ústecký kraj už jednou zažil vítězství a zároveň porážku, když přes nejvyšší počet preferenčních hlasů nedostal post hejtmana. Nejen k tomu, ale i ke škále osmi typů sociálních dávek nebo k „marketingovým politickým subjektům“, se nedávný poslanec, děčínský zastupitel a milovník boxu Jaroslav Foldyna (ČSSD) vyjadřuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz.

Foldyna: Zemanovci jsou jen epizodou. Pak se lidé do řad ČSSD vrátí
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Jaroslav Foldyna

Zveřejnil jste svých pět největších priorit. Mezi nimi například vytvoření finančních pobídek pro podnikání. Co tím přesně myslíte?

Finanční pobídky pro podnikání v našem postiženém regionu vidím především v daňových zvýhodněních pro investory. Ve významném zvýhodnění!

Na vašem facebookovém profilu kdosi poznamenal, že vám z volebního programu nějak vypadly malé firmy a OSVČ. Souhlasíte se snížením či dokonce zrušením daní pro živnostníky?

Nemám ambici být ministrem financí, ale myslím si, že by stálo za to zjednodušit malým firmám a OSVČ finanční administrativu, zjednodušením pro přiznání, a to například stanovením většího rozsahu paušálních daní pro určité dosažené hladiny zisku.

Často hovoříte rovněž o přehodnocení důrazu v sociální politice z pasivního vyplácení sociálních dávek na aktivní vytvoření masivního počtu veřejně prospěšných prací. Jak by to přesně mělo fungovat?

Myslím si, že bychom měli usilovat o větší důraz na aktivní politiku zaměstnanosti, masivním vytvářením veřejně prospěšných prací než škálou osmi typů různých sociálních dávek. Budu podporovat redefinici pojmu sociální bydlení, tak aby nemohlo docházek ke spekulativnímu využívání těchto dávek majiteli nemovitostí – pronajímateli, stejně jako nájemníky. Současně se domnívám, že by měly být posíleny rozpočty obcí na sociální bydlení, tak aby toto nebylo předmětem trhu a zisku z veřejných rozpočtů.

Pro matky samoživitelky budu podporovat zákonné opatření, jímž by stát definoval a stanovil minimální výživné. Druhé opatření vidím v tom, že stát v případě neplacení výživného toto dětem nahradí a následně bude na neplatícím, většinou otci, vymáhat. Není možné ponechat matku s dětmi na holičkách, stát má větší autoritu a škálu možností vymoci si dlužné výživné na neplatícím otci. Ostatně podobná opatření jsou v sousedním Německu.

Jste rád za předčasné volby, nebo jste si přál jiný scénář?

Předčasné volby přišly v pravý čas, pro naši těžce zkoušenou zemi, kdy od roku 2006 pravice pojala vládnutí jako budování mafiánského kapitalismu.

Koho z krajských lídrů v Ústeckém kraji u ostatních politických subjektů považujete za solidního, rovnocenného soupeře?

Necítím potřebu se v této chvíli vymezovat tímto způsobem. Jsem přesvědčen, že lidé v našem kraji sami vidí a cítí, kdo je reprezentantem populistického marketingového uskupení. Standardní politická strana přes některé negativní jevy, které se v ní objevily, nese svou odpovědnost. Kdežto různá takzvaná hnutí a marketingové strany, jako byly například Věci veřejné či jsou Úsvity a ANO, dnes jsou a zítra po nich a jejich slibech nebude ani vidu, ani slechu.

Pozice lídra vám není nová… Například v roce 2008 jste se už téměř stal hejtmanem kraje. Neříkáte si, že to nakonec bylo lepší přenechat svou pozici potencionálního hejtmana někomu jinému, když se pak rozpoutala kauza jako ROP Severozápad, která představitelům kraje příliš dobrého obrazu nepřidala? Nechybí vám místo v zastupitelstvu kraje?

Říkal jsem si úplně jiné věci (smích). Ač dnes nejsem zastupitelem kraje, což jsem dvanáct let byl, mám stále dobrý kontakt jak se zastupiteli na ČSSD, tak s vedením kraje. Jednu ze zásadních věcí, které v politice dělám na parlamentní úrovni, je neustálý lobbing při řešení a prosazování potřeb a zájmů našeho kraje. Jednou ze zásadních věcí bylo spoluvyjednání právě opětovného spuštění ROP Severozápad u premiéra Jiřího Rusnoka a ministra financí Fischera.

Hodně jste se zasazoval, aby Miloš Zeman - vedle tehdy navrhovaného Švejnara a Dienstbiera - byl kandidátem ČSSD na Hrad. Nepřekvapil vás svými kroky v pozici prezidenta?

Jsem rád, že moje země má za prezidenta Miloše Zemana, o čemž jsem byl přesvědčen a stále jsem.

A co jeho vztah k ČSSD a zároveň zemanovcům?

Respektuji existenci SPOZ. Beru na vědomí programovou blízkost a jsem přesvědčen, že SPOZ je jen politickou epizodou, na jejímž konci může být návrat a příchod celé řady lidí do ČSSD.

Dalo vám studium pravoslavné teologie na univerzitě v Prešově i něco prospěšného, co lze uplatnit v politice?

Studium pravoslavné teologie, které jsem sice nedokončil, mi dalo mnoho. Víra a její křesťanské zásady dávají člověku možnost si definovat morální normy jako něco naprosto přirozeného. Něco, o čem se v politice tolik mluví a co se mnohdy vůbec nedodržuje. Takový být nechci.

Stále jste rytířem kontroverzního Rytířského řádu svatého Konstantina a Heleny?

O tomto řádu bylo již tolik napsáno, že se tomu musím někdy smát. Řád jsem dostal za to, že jsem byl spoluorganizátorem pomoci lidem ve válkou postižené Jugoslávii. Organizoval jsem řadu protestů proti této neospravedlnitelné agresi. Byl jsem - okamžitě po skončení bombardování Jugoslávie - spolurealizátorem pobytu 1000 dětí z této válkou postižené země v České republice. Za to mi byl řád udělen jako odměna, pro mě to byla pocta. Víc k tomu nemám co dodat.

Máte kapitánské zkoušky, podnikal jste, pomáhal jste lidem válkou postižené Jugoslávie, vaše záliby jsou box a šachy. Je ještě něco, co tuhle pestrost může rozšířit a moc se to o vás neví?

Nevím… Žiju tak, abych se mohl podívat kdykoli lidem do očí, ale i ráno do zrcadla!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…