Herold z ODS: Politik je profese jako každá jiná, jen málokdo ji však ovládá

05.08.2014 16:20

ROZHOVOR Podzimní komunální volby se nezadržitelně blíží a s nimi i nervozita mezi politiky. Boj o kandidátní listiny je v plném proudu, jednotlivé strany hledají ty nejvhodnější tváře, největší pražský favorit voleb, hnutí ANO, svého kandidáta na primátora změnilo už třikrát! Neklid vládne i v ostatních stranách, které mají naději ve volbách uspět. Bez emocí a poměrně klidně se na komunální volby připravuje ODS. Nejen o tom jsme mluvili s jedničkou ODS na kandidátce Prahy 5 Lukášem Heroldem.

Herold z ODS: Politik je profese jako každá jiná, jen málokdo ji však ovládá
Foto: archiv, tan
Popisek: Lukáš Herold (ODS)

Prosadit se v letošních komunálních volbách na listině tradiční strany mezi různými účelově zakládanými hnutími a „nezávislými“ stranami nebude určitě jednoduché. Jak chcete uspět?

Celá ODS musí mít jednoduchý a jednoznačný program na pomoc Pražanům, aby se jim v jejich městě lépe žilo. Já si ale navíc stále častěji pokládám otázku, zda kandidáti, kteří jdou do voleb, umějí vůbec být politikem, zastupitelem. Politika je profese a jako všude jinde vyžaduje určité znalosti a zkušenosti. V současném zastupitelstvu na Praze 5 je například 90 procent zastupitelů, kteří nikdy neoddávali, nevítali občany, nešli poblahopřát seniorům k narozeninám. Jsou to prostě jen zastupitelé a tváří se takovým způsobem, jako by se jich to vůbec netýkalo. To, že já jsem vyslyšel volání Domova pro zrakově postižené Palata v Praze 5, když hledali dobrovolníky, kteří by  si našli  čas a dobrou vůli, aby navštěvovali pravidelně obyvatele tohoto domova a jednou či dvakrát týdně jim předčítali z knih a časopisů, popřípadě pomáhali při psaní korespondence, je čistě moje dobrovolná činnost. Chodit mezi lidi, umět s nimi komunikovat při oficiálních, ale i při neoficiálních setkáních, je ale povinnost každého zastupitele. Pokud platí, že politika je služba občanům, měli by to zkrátka umět a nepovažovat to za ztrátu času.

Mluvíte o pražských zastupitelích obecně, anebo jen o Praze 5?

Já si myslím, že to platí obecně, ale já mám konkrétní zkušenosti z Prahy 5, takže mluvím především o Praze 5. Zde takto pracuje asi pět lidí a zbytek z pětačtyřiceti zastupitelů se tváří, jako by se jich to netýkalo. Ke změně chápání svého postu je donutit v podstatě nemůžete.

Těžko se dá říci, že se věnují na radnici jiné práci. V Praze 5 se, alespoň podle oficiálního webu, neděje skoro nic...

Na radnici se opravdu z mého pohledu za pět let nic neudělalo, snad až na květníky, které se objevily v ulicích a jsou dodnes ostudou Prahy 5 a Prahy jako takové. Nic jiného, zásadnějšího se zde neudálo, radnice se svými zastupiteli jakoby jen přežívala.

Vyčítají vám to občané? Jaký s nimi máte kontakt?

O svých snahách komunikovat s lidmi jsem hovořil. Co se týče radnice, nejvíce ji kontaktují zástupci různých občanských iniciativ a sdružení, která většinou protestují proti různým developerským projektům a snaží se je zastavit. Poměrně dost nespokojených občanů se na nás obracelo právě  v souvislosti s nevhodně umístěnými květníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lívia Ševčíková

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…