Jako v tom seriálu. Okamurův poslanec, jehož táta poslancuje za KSČM, svěřuje své pocity z práce

18.03.2014 8:56

ROZHOVOR Řada návrhů Úsvitu je ve sněmovně nebo vládou smetena ze stolu. Poslanec tohoto hnutí Petr Adam v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz řekl, jak se s tím vyrovnává. Vyjádřil se také k dění na Ukrajině, ročnímu působení Miloše Zemana ve funkci prezidenta, životaschopnosti vlády Bohuslava Sobotky či k dalšímu vývoji této země.

Jako v tom seriálu. Okamurův poslanec, jehož táta poslancuje za KSČM, svěřuje své pocity z práce
Foto: Úsvit
Popisek: Petr Adam

Anketa

Která ze stran zastoupených ve sněmovně od voleb nejvíce zradila své voliče?

86%
4%
0%
2%
2%
4%
hlasovalo: 8701 lidí

Jak se vám ve sněmovně „spolupracuje“ s vaším otcem, který je poslancem KSČM? Ve kterých tématech se nejméně shodujete?

K nějaké větší spolupráci jsme se zatím příliš nedostali, poněvadž jsme oba kvůli své specializaci v tematicky rozlišných výborech. Jeho rady ovšem pro mě byly naprosto zásadní v mých prvních dnech ve sněmovně. Pravdou je, že když se vidíme i někdy o víkendech, tak v obecné rovině spolu hodnotíme to, co se ve sněmovně dělo či aktuálně děje. Je velmi příjemné vědět, že mám na blízku takovou osobu a dle toho, co nám bylo řečeno, v ústavní historii Česka i Československa jsme vůbec první otec se synem zasedající v jedné komoře Parlamentu.

Byl to váš otec, kdo vás přivedl k politice?

Nedá se to tak říct. Já už jako „náctiletý" jsem se o politiku do určité míry zajímal a kolikrát jsem uvažoval, že by to mohla být zajímavá zkušenost, ale poté, co se z otce stal starosta města Ivančice, jsem už o politice příliš neuvažoval. Asi mi začalo vadit to klasické, že se nelze zavděčit všem a že i přes fakt, že děláte vše s čistým svědomím a zcela čistě a transparentně, najdou se i tak lidé, kteří na vás budou plivat a pomlouvat vás. Pravda také je, že nesu určitou odpovědnost i k dalším předkům, kteří se politice věnovali, ať už se jednalo o mého dědečka Klementa Adama nebo například prapradědečka Hrušku, který byl též starostou Ivančic, ten byl dokonce vzpomínán v krásném českém filmu Náš dědek Josef.

Jaké jsou vlastně vaše osobní politické ambice a cíle? Čeho chcete dosáhnout?

Opravdu bych si přál, aby za mnou byl vidět kus dobré práce. Tak jsem to měl v každém svém zaměstnání. Je pro mě problém se ohlédnout za sebe a nevidět hmatatelné výsledky vlastní práce. Proto jsem rád, že mohu být součástí tak nového uskupení, jakým Úsvit je. Existuje několik zásadních témat, kterými se zabývám a vlastně se jedná především o nalezení a ucpání děr v cedníku, ale konkrétněji bych se vyjádřil třeba někdy příště. Jako aktivní sportovec se zabývám též myšlenkou financování sportu a s tím ruku v ruce jdoucí motivací dětí právě ke sportu, což považuji za ten nejlepší nástroj pro boj s mnoha nešvary dnešní doby.

Jak se tedy vyrovnáváte s faktem, že řada návrhů vašeho hnutí je ve sněmovně nebo na vládě smetena ze stolu s tím, že změny, které navrhujete, jsou zpracovány neodborně nebo jsou duplicitní?

Není to úplně snadné slyšet takovou kritiku od politiků konkurenčních stran. Na jednu stranu je třeba s pokorou uznat, že dílčí omyl se objevil, na stranu druhou se jedná o klasickou politickou hru, kde jde především o to, kdo daný návrh přináší než o to, co je jeho skutečným obsahem. Krásný anglický seriál „Jistě, pane ministře" tuto praktiku ukazuje v celé kráse: „Ano, v principu s vámi souhlasíme, ale... " A mám takový pocit, že to ALE, ať už je jakékoliv, je největším problémem české politiky. Zabraňuje totiž jednotlivým stranám či hnutím dosáhnout skutečné spolupráce a občané dál mohou pozorovat to divadlo, kterému se říká česká politická scéna. Ale nezoufejme, i to k demokracii prostě patří. Naším úkolem je nedávat nikomu možnosti pro formální napadání našich návrhů, ale to, aby se diskuze posunula jen na ideologickou rovinu. Já jsem hluboce přesvědčen, že naše budoucí návrhy budou přesně takové, aby občané ČR mohli být na své politiky více hrdí, než jsou v tuto chvíli.

Řada kritiků Úsvitu vás označuje za populisty, či dokonce extremisty. Jak na to reagujete?

S tím musím hrubě nesouhlasit. Před volbami jsem si musel zvyknout na slovo populista, které směrem k hnutí zaznívalo opravdu ze všech stran, ale nikdo mi nevysvětlil, v čem byl který náš návrh populistický. Tak jako každá jiná strana i my jsme měli určitý volební program, který samozřejmě lze plnit na základě výsledku demokratických voleb. Měli jsme štěstí a podařilo se nám dosáhnout takového výsledku, kdy jsme získali 14 mandátů ve sněmovně s 200 poslanci. A my, se silou našich 14 hlasů, se odpovědně stavíme k tomuto programu a budeme se snažit jej prosadit.

A pokud se extrémní nazývá snaha o prosazení vyšší míry demokracie v naší zemi, pak opravdu nemůže být chyba na našem vysílači. Přímá demokracie není program na 4 roky, krása a genialita této myšlenky spočívá v tom, že je to proces. Dokonce bych řekl dlouhodobý proces, kdy se musíme snažit vysvětlit lidem, aby cítili sami sebe jako součást prostředí, ve kterém žijí. Každý z nás je součástí komunity, obce, regionu i státu, musíme vnímat naše povinnosti i naše práva, a proto pevně věřím, že se musíme zajímat o dění kolem nás. A pokud bude dostatečné množství lidí trápit nějaká zásadní otázka, pak musí být i možnost využít našeho ústavního práva se k dané otázce vyjádřit.

Upřímně mi vadí jakékoliv nálepkování a slova jako extremista, homofob, xenofob, nebo dokonce rasista. Tato označení mi jsou absolutně vzdálená. Ve svých předchozích zaměstnáních jsem pracoval v mnoha zemích světa a pracoval s mnoha národnostmi a v životě by mě nenapadlo lidi dělit podle jakéhokoliv kritéria.

Vy jste byl zvolen poslancem v Jihomoravském kraji. Velmi vášnivá debata v souvislosti s tímto regionem v poslední době probíhá kolem amerického internetového obchodu Amazon. V tuto chvíli to vypadá, že Američané na jihu Moravy své centrum postaví. Jste odpůrcem, nebo příznivcem této investice?

Vlastně nejsem ani jedno z toho. Informace, které mám, nepovažuji za dostatečné, abych se stavěl do role toho, kdo má někomu radit, jestli je to správné, nebo ne. Stejnou otázku, jakou mi kladete, jsem položil na setkání s našimi příznivci a odpovědi byly různé. Na problematiku lze nahlížet z nejrůznějších úhlů pohledu. Osobně si myslím, že je dobře, když do naší země přijde zahraniční investor, jenž bude zaměstnávat naše lidi, nejsem ale příznivcem investičních pobídek, které naopak mohou deformovat férovost podmínek v podnikání. Současně vnímám obavy obyvatel z navýšení kamionové dopravy v blízkém okolí, na to musí také být brán zřetel. V poslední době jsem také v médiích zaznamenal určité náznaky snad nepříjemných pracovních podmínek v podobných již existujících zařízeních, a proto budu rád, když na všechny tyto možné problémy bude ze strany českých úřadů přísně dohlíženo.

Je to rok, co je ve funkci prezident Miloš Zeman. Jak hodnotíte jeho dosavadní působení?

Prezident Zeman je první český prezident vzešlý z přímé volby, a mám pocit, že sílu svého mandátu dává možná až příliš na odiv. Nicméně prezident Zeman je stále tím stejným člověkem, jak jej vnímám od doby, co politiku vůbec sleduji. Vždy byl tím, kdo svoje názory sděloval s upřímností sobě vlastní a příliš neřešil, kolik škody může nadělat. S některými jeho názory mohu s klidným srdcem souhlasit a s jinými naopak ani v nejmenším. Příjemným překvapením pro mě bylo jeho vystoupení na půdě Poslanecké sněmovny, kde velmi střízlivě hodnotil možnosti nové vlády a dal nám mladým nebo spíše novým poslancům pár otcovských rad do života.

Čeho se nejvíc obáváte z hlediska dalšího vývoje země?

Nejvíce asi toho, že nálady ve společnosti budou ještě více negativní, než jsou v tuto chvíli. Pak totiž bude stačit, aby se objevil jeden rétoricky schopný člověk s ambicemi, který zklamaným lidem předloží jednoduchá řešení složitých situací. Jasné je, že žádná taková řešení nejsou, ale historie nás učí, že takové nebezpečí pro demokracii se může objevit prakticky kdekoliv. Čeští občané snad ale takové řešení nedopustí.

Je také nutné dodat, že ČR není hermeticky uzavřeným prostorem, a proto jsem znepokojen událostmi, které se momentálně odehrávají na Ukrajině. Nelíbí se mi, jakým způsobem se k této situaci staví EU i USA, odmítám, aby někdo, kdo nebyl demokraticky zvolen občany své země, byl okamžitě uznán legitimním vůdcem. Je to zvláštní situace a našim vládním politikům radím velkou obezřetnost v tom, jak servilně se staví po bok evropských politiků, jejichž zájmy a cíle nutně nemusí být ve shodě s našimi nebo s čestným zdravým rozumem. Tak nějak se mi chce parafrázovat můj oblíbený český film Vesničko má středisková: „To víno, co jsi nám nalil, není tak úplně čisté, něco v něm plave, předsedo. "

Kdo je podle vás silnější hráč, Bohuslav Sobotka, nebo Andrej Babiš?

Oba jsou profesionálové ve svém oboru. Pan Sobotka je profesionálním politikem od útlého věku a na jeho vyjadřovacích schopnostech je to velmi dobře znát, někdo by i mohl říct, že je to dobrý politik a možná má i pravdu. Tím ovšem nemohu říct, že bych s jeho názory příliš souhlasil. Andrej Babiš do doby nedávno minulé exceloval ve zcela odlišném sportu, než je politika a je spíše otázkou blízké budoucnosti, jestli se i v politice etabluje a stane se z něj silný hráč. Věřím, že do boje se pustí s určitou urputností, která mu může pomoci k vysněným výsledkům. Problém je ale ve vazbách mezi úředníky, kteří se mu jeho úlohu budou snažit co nejvíce zkomplikovat. V zájmu občanů naší země je, aby oba hráči našli ve společné vládě také společnou řeč, jestli to, co opravdu chtějí, je konečně prosadit ten fungující stát. Bohužel, za posledních 20 let již lidé slyšeli spousty krásně znějících proklamací a nakonec jim zbyly jen oči pro pláč.

Najde hnutí ANO dostatečné úspory v jednotlivých resortech, nebo nakonec dojde na zvýšení daní?

Jako občan doufám v úspěch, jako pozorovatel politiky jsem mírně skeptický a jako opoziční politik se obávám, že tak jako každá minulá vláda se i tato nakonec uchýlí ke zvyšování daní. Proč tomu tak je? Bohužel systém v naší zemi je natolik prorostlý různými strukturami, a je jedno jestli se to nazývá kmotry, dinosaury nebo to má úplně jiné jméno. Česká republika mi připadá jako jeden obrovský cedník, kde každou dírou odtékají stovky milionů korun, které prostě někde jinde musí chybět. Já mohu občanům slíbit to, že ze všech sil se budu snažit na ty problémy, o kterých se dozvím, poctivě upozorňovat a dělat vše proto, aby se cedník ucpával a lidé mohli zase získávat naději. Krůček po krůčku.

Od září by mohla začít zkušebně fungovat finanční policie pro potírání daňové kriminality. Potřebujeme takovýto tým vyšetřovatelů?

Já jsem pro, věřím že finanční policie má mít v naší zemi svoje místo. Rád se inspiruji příklady ze zahraničí a například ve Francii finanční policie velmi úzce spolupracuje s daňovým a berním úřadem. Otázkou je, jestli bude mít u nás v budoucnu takové pravomoci. Zákony v naší zemi jsou vcelku jasné, s vymahatelností práva je to ovšem trošku jiné. Je úkolem nás politiků nastavit taková pravidla, aby nebylo snadné se skutečné kontrole nějak ubránit. A bude docela zajímavé pozorovat, kteří politici budou ochotni taková pravidla nastavit a kteří budou těm ostatním házet klacky pod nohy.

Podporujete zákaz prodeje alkoholu ve sněmovně?

Přiznám se, že je mi to vlastně jedno. Jsem prakticky abstinent a za dobu, co jsem ve sněmovně, jsem si v jejích prostorách alkohol nedal nikdy. Jsem ale dalek tomu, abych se nějak aktivně klonil k takovému návrhu, považuji jej za mírně dehonestující, snahu, která má vyvolat nějaký klamný dojem, že alkohol je ve sněmovně problém. Nezaznamenal jsem doposud ve sněmovně, že by jakýkoliv poslanec byl ve stavu, který bych považoval za opilost. Za daleko větší problém považuji to, co jsou někteří politici schopni vypustit z úst ve stavu střízlivosti.

Jak dlouho myslíte, že vydrží Sobotkova vláda?

Tak dlouho, dokud bude ANO tolerovat určování podmínek KDU-ČSL, dokud bude ČSSD tolerovat to, že Babiš bude hledat kostlivce ve skříni, kteří budou mít na sobě cedulku i ČSSD a dokud KDU-ČSL z ničeho nic neotočí kormidlem o 180 stupňů, jak to v minulosti udělala už několikrát.

Mgr. Petr Adam se narodil v jihomoravských Ivančicích (*1982). Následně vystudoval gymnázium a Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity v Brně, obor Chemie životního prostředí. Pracovní zkušenosti získával již při studiích, například na stážích v USA, kde se věnoval cateringu. V tomto oboru se vypracoval až na asistenta ředitele. V Čechách pak chvilku pracoval v Centru dopravního výzkumu. Následně s obchodním partnerem založili v Ivančicích pro německou společnost Technologické centrum, kde tři roky pracoval jako výrobní manažer, poté jako manažer přípravy zahraničních nabídek ve stavební firmě.

Plynně se dorozumí několika cizími jazyky a problémy se snaží řešit především zdravým rozumem. Na podzim byl v předčasných parlamentních volbách zvolen poslancem za hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury. V hnutí zastává funkci druhého místopředsedy poslaneckého klubu. V Poslanecké sněmovně je členem hospodářského výboru, podvýboru pro mládež a sport, podvýboru pro dopravu a podvýboru pro ICT průmysl a e-Government. (Zdroj: hnutiusvit.cz, psp.cz)

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…