Jaroslav Hovorka: Prezentace na výstavách je důležitá při tvorbě obchodních vztahů s našimi zákazníky

15.03.2023 12:15 | Rozhovor

Společnost MESIT asd se účastní pravidelně zahraničních výstav už řadu let. Od první zahraniční výstavy v roce 2000 uběhlo letos právě 22 let a za tu dobu se změnilo jak oborové zaměření navštěvovaných výstav, tak i teritoria účasti. O významu účasti na výstavách a o zahraniční obchodní politice MESIT asd jsme hovořili s jejím obchodním ředitelem Jaroslavem Hovorkou.

Jaroslav Hovorka: Prezentace na výstavách je důležitá při tvorbě obchodních vztahů s našimi zákazníky
Foto: Archiv Jaroslava Hovorky
Popisek: Obchodní ředitel společnosti MESIT asd Jaroslav Hovorka

Změnilo se obchodní zaměření a výstavní aktivity společnosti během jejího působení? 
 
Společnost převzala do svého výrobního programu výrobu letecké a speciální techniky tehdejšího národního podniku MESIT. Začala hledat nové oblasti prodeje, a v souvislosti s touto snahou se začala angažovat v oblasti vývoje a výroby elektronických zařízení pro dopravní prostředky. Účast na výstavách v době po vzniku společnosti, tehdy pod názvem MESIT přístroje, byla proto zaměřena především na podporu tohoto oboru a mířila na výstavy dopravní techniky. Obrat nastal kolem roku 2007, a to v souvislosti s uvedením nového výrobku na trh - vnitřního hovorového zařízení VICM 100, které bylo primárně určeno pro potřeby Armády ČR. Společnost se rozhodla využít know how nabyté při vývoji tohoto výrobku a nabídnout své řešení i pro zahraniční zákazníky. V následujících letech se proto začala pravidelně účastnit zahraničních výstav a veletrhů se zaměřením na obrannou techniku. 
 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49424 lidí
První výstavou byla Defence and Security v thajském Bangkoku v roce 2007. V následujících letech se teritoria účasti rozšířila na Spojené arabské emiráty, Malajsii a Indonésii, USA. Samozřejmě jsme se účastnili a pravidelně účastníme nejvýznamnějších evropských obranných výstav, jako je Eurosatory v Paříži a DSEi v Londýně. Na uvedených výstavách jsme se pravidelně potkávali s kolegy z DICOM, kteří se těchto typů výstav účastnili již několik let. Čím dál víc docházelo k propojování aktivit, vedení technicko-obchodních diskusí a ke snaze o nabídku společného uceleného řešení.
 
Jaký význam má účast na výstavách pro obchod? 
 
Význam pro obchod není možné hodnotit z krátkodobého hlediska, tyto typy podpůrných obchodních akcí přinášejí své výsledky v dlouhodobém horizontu, tj. v řádu let. Jediný význam, který pro obchod připadá v úvahu je získání nových obchodních příležitostí a následná realizace prodeje výrobků s vysokou přidanou hodnotou. K těmto cílům účast na výstavě napomáhá možností osobního kontaktu se zákazníky a obchodními zástupci, tvorbou a upevňováním dlouhodobých vztahů. V tomto oboru jsou osobní kontakty, znalost potřeb zákazníka a schopností konkurence klíčové. Účast na výstavách je nutno chápat jako součást dlouhodobé a promyšlené obchodní strategie.  Je to místo pro prezentaci výrobků, myšlenek a setkávání se s existujícími obchodními partnery. Význam vidím především v možnosti oslovit a poznat partnery nové, a tak začat budovat nové obchodní aktivity. To je vždy ale záležitost několika let a s nejistým výsledkem. Pravdou ale je, že většina našich dnešních prodejů měla prvopočátek v poměrně nenápadném kontaktu na výstavě, jehož význam se projevil a docenil až za několik let. V uvedeném mezidobí to byla spousta mravenčí a často technicko-obchodní práce – prezentace, příprava a zaslání vzorků, zkoušky výrobků u zákazníka, technická a obchodní jednání.
 
A jaké jsou plány na rok 2023?
 
Pevně věřím, že v roce 2023 nás nepostihne nějaká zásadní covidová vlna, která by mohla mít negativní dopad na cestování a potažmo na realizaci výstav. V únoru jsme se zúčastnili výstav IDEX ve SAE. V tomto roce se hodláme účastnit výstavy IDET a NATO Days, kde budeme prezentovat naše výrobky pro potřeby Armády ČR. Pro rozvoj exportu zvažujeme řadu dalších zahraničních výstav a akcí. Přesný plán účasti bude podle strategických záměrů rozvoje zahraničního obchodu. Většina výstav bude zaměřena na obrannou techniku, ale nebudeme zapomínat ani na letectví a na průmyslovou techniku.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Karel Výborný

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…