Jiří Krampol k nové vládě: Taková maličká země a takový bordel. Řeší se jen kraviny a koryta

10.12.2013 7:51

REVUE Herec a bavič Jiří Krampol je bezprostřední člověk. Nemá problém říct, co si myslí. Nejen jako umělec, ale i jako člověk je ošlehaný životem, má zkušenosti a hlavně selský rozum. ParlamentníListy.cz si s ním povídaly o jeho názorech na povolební situaci a celkovou náladu ve státě.

Jiří Krampol k nové vládě: Taková maličká země a takový bordel. Řeší se jen kraviny a koryta
Foto: hns
Popisek: Jiří Krampol

Co říkáte povolebním výsledkům a chystané vládě ČSSD, ANO a KDU-ČSL?

Já nevím. Upřímně řečeno, nevím, co si o tom myslet. Chci věřit, že se to zlepší. Ale zatím všichni jen řeší koryta, obsazení postů. Mám pocit, že i ty žabomyší války mají jeden cíl, a to je odvést pozornost od důležitých věcí.

Oni ale slibují, že to bude lepší, že s tím chtějí něco udělat. Myslíte si, že se opravdu něco změní?

No právě, že pořád všichni jen slibují. Každý jen slibuje! Jsem zvědav, co udělají pro lidi? Ještě nikdo neřekl, co chtějí udělat pro lidi? Jak naložit s problémy seniorů, nemocných lidí, se zdravotnictvím, které je v dost špatném stavu. Pořád někdo řeší, kdo je zleva, zprava, ze středu, ale nikdo neřekl, co udělá s nezaměstnaností, s tím, že spousta seniorů nemá co do huby! To jsou problémy, které trápí tuhle zemi.

Jste tedy zmaten tou situací v ČR?

Jsem v šoku! Zmateni jsme všichni. Vždyť co to je. Jsme tak maličká země a je tu takový bordel. Máme dva policejní prezidenty, nikdo nic neví. Nejdřív se říká, že se bude šetřit, pak se zjistí, že jedna strana, aby mohla upíchnout své lidi a trvá na ministerských postech, chce ministerstva, tak se hned přidají? A tak se plácá do vody, plýtvá penězi a všem je to fuk. A na druhé straně se lidi odírají z kůže! Je tohle normální?

Co je podle vás zásadní, celkový stav země, nebo korupce?

Všechno! A co se korupce týče, to je ta největší komedie! Oni slibují, že udělají vše a zatočí s korupcí! To je snad normální, nebo mělo by být normální, že zatočí s korupcí! To mít jako volební program? Pokud vím, korupce je trestná, takže by to také tak měli řešit! Ale jak vidíte, řeší se tu kraviny. Nakupují se letadla, transportéry, nesmysly. Předražené zakázky!

Myslíte, si, že se něco tedy změní, kdy se vymění vláda?

Bojím se, že ne! Není tu snaha, aby se něco měnilo. Pořád je tu jedna sorta lidí, lobbistů a různých šedých eminencí! Vezměte si zdravotnictví. Vždyť, třeba, když jsem si šel pro rentgenové snímky, byl jsem v šoku. Chtěli po mě 150 korun. Což já to unesu, ale co taková babička, děda, kteří berou šest, osm, deset tisíc. K tomu si připočtěte léky. Vždyť je to zločin! Farmaceutické firmy s pomocí státu odírají lidi a všem je to jedno.

Často zmiňujete Václava Havla, který byl vaším přítelem. Vzpomínáte na něj často?

Poslední dobou hodně často. Vždyť i jeho první projev, když byl zvolen, byl o tom, že lidi by neměli myslet jen na sebe. Ale je třeba, aby se myslelo především na staré a nemocné lidi, na ty nejubožejší z ubohých. A to, jak to dopadlo, vidíme všichni.

Co Vám vadí na vládách, ať jsou jakékoli?

Že nemyslí na občany, na lidi. Že jsou zákony na nic. Vždyť co je to, když se vykrádají hroby, zabíjí babičky pro pár stovek, krade se v kostelech a podobně. Nebo když někdo okrade slepce. Nebo když člověk, který celý život dře, má pak osm tisíc důchodu a šest, sedm zaplatí činži? To je úcta ke stáří, k životu, k občanům? Je to na zvracení, slušně řečeno. Já třeba mám tu šanci si přivydělat, ale chudáci jiní. A když jsou třeba ještě nemocní, mají si platit léky, je to katastrofa. Chybí tu kvalitní sociální systém. Na druhou stranu se dávají miliardy na sKarty, různé podivné věci, které stojí strašné peníze a pak není na nic. Jsem zvědav, jestli s tím někdo něco opravdu efektivně začne dělat?!

Mluvil jste o zdravotnictví, co si myslíte, že je špatně?

Už to, že se ruší špitály, střediska, že se šetří, kde se může. Vždyť zdravotnictví je to nejdůležitější. Zdraví by mělo být v každém státě na prvním místě, ať je u moci kdokoli.

Jste herec, umělec, co politika a kultura?

To je také kapitola sama pro sebe! To se vždycky nas… - naštvu. Všechno je v cizích rukách, média, televize, noviny, rádia. Vždyť je tu snad snaha všechno české, tradiční, národní vymýtit. Podívejte se na ty filmy, komedie. Samá americká krávovina. A když už je něco hezkého, kvalitního, dají to o půlnoci nebo dopoledne, kdy se na to dívá minimum lidí. Každý národ má své kořeny, svou hrdost a svou kulturu. Jen my jdeme buď tak, nebo tak. Pořád jsme za "komoňů" nadávali, že všechno je ruské, sovětské. A dneska? Všechno americké…

A co se nás herců týče, je to zoufalství. Staří herci umírají sami, nikomu na nich nezáleží. V televizi, ve filmech dostávají role jen málo. A přitom by se od nich mnozí mohli učit…

Co myslíte, že by tomuto státu nejvíce pomohlo?

Dovolím si teď být sarkastický, ale berte mě prosím s humorem! Tomuhle státu a těm politikům by asi nejvíce pomohlo, kdyby se všichni důchodci vzali za ruku, udělali pukrle a skočili do Macochy... A stát by měl po starostech! Tak nějak si myslím, že mnozí přemýšlí! Protože staří lidi a nemocní lidi jsou na tom v této zemi nejhůře. Nemají zastání, nemají dovolání, berou se jako odpad společnosti, jako něco, co je už zbytečné! A nikdo si neuvědomí, že jednou bude také starý! A to i politici! A tak, jak se umíme postarat o malé děti, staré a nemocné, tací jsme! Tak vypadáme před světem! To je naše vizitka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …