Michal Kozub: Nezaměstnanost i inflace mírně rostou

09.12.2013 11:30

Nezaměstnanost potvrdila svůj sezónní trend, tedy že ke konci roku pozvolna roste. V listopadu vzrostla o jednu desetinu na 7,7 %.

Michal Kozub: Nezaměstnanost i inflace mírně rostou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

V listopadu ale nezaměstnanost zpravidla roste výrazně rychleji, a proto dnešní výsledek je pozitivní. Listopad byl totiž velmi příznivý v počasí, a to ekonomice, potažmo trhu práce jen pomohlo. Situace v současnosti je stabilní, a nehrozí žádné dramatické výkyvy. Rozhodně nejde ale o ideální situaci. Meziročně je situace horší o devět desetin procentního bodu, tedy téměř 60 tisíc lidí. V prosinci by zhoršování mělo pokračovat. Zlepšení se dočkáme nejdříve na jaře.

Inflace v listopadu mírně zareagovala na intervence ČNB a vzrostla. Její růst se projevil podle očekávání, tedy nejdříve na zboží s rychlou obrátkou. První na řadě byly pohonné hmoty, které v říjnu zlevňovaly o 4 %, v listopadu už jen o 1,2 %. Tady nešlo jen o samotný vliv intervence, ale i hodnoty z loňského roku, které v tu dobu již výrazně klesaly. Přesto oslabení koruny poslalo ceny pohonných hmot vzhůru velmi brzy, v horizontu jednoho týdne.

Nic se nezměnilo na tom, jak se vyvíjely ceny bytového vybavení. Deflace ve výši dvou procent znamená opětovné snížení cen. Konkrétně u domácích spotřebičů to bylo 4,5 %. Obchodníci lákali spotřebitele k nakupování za "staré ceny", a ti na nabídky podle prvních informací opravdu slyšeli.

Mírný růst inflace tak naznačuje, že prozatím nebude potřeba měnit cílový kurz koruny, proto by další masivní intervence proti koruně neměla přijít.

Průmysl i stavebnictví v říjnu vyloženě překvapily. Průmysl ukázal svou silnou tvář a přešel do růstu. Meziročně o 3,5 %, po očištění ale o 6 %. To je velmi dobrý výsledek, který mírně tiší skepsi po zveřejnění HDP za třetí čtvrtletí. Důležitá informace je, že růst nepřichází jen z jediného oboru. I když hlavním hráčem byl automobilový průmysl s růstem 9,7 %, tak najdeme řadu dalších oborů, které si polepšily. Ať už je to výroba elektřiny, nebo plastových výrobků či elektrických zařízení. Všechny tyto velké obory vykázaly v říjnu meziroční růst, který mimo jiné reaguje i na oživení z Německa.

Stavebnictví v říjnu kleslo jen o jedno procento. V rámci letošních výsledků jde o dobrou hodnotu, která naznačuje postupnou stabilizaci oboru. Celkově stavebnictví kleslo o více jak čtvrtinu oproti roku 2008, kdy dosáhlo svého maxima. To ale byl rok, kdy stavebnictví bylo daleko za svým maximem, a tedy nereálně silné. Nyní se hodnota dostává do normálu, která je dlouhodobě udržitelná. Od ní se pak může odrazit do budoucna. Růst směrem k hodnotám z roku 2008 je nyní v podstatě jen sci-fi.

Ing. Michal Kozub
Analytik

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Keller: Pevnost jako řešeto

11:34 Jan Keller: Pevnost jako řešeto

Evropa je připravena posilovat svoji vojenskou přítomnost na východní hranici, aby zabránila možné r…