Kandidát TOPky do Bruselu o Rusku i Tibetu: Pokud prodáme své ideály, nezbyde nám vůbec nic

11.05.2014 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR Místostarosta České Lípy Jiří Kočandrle je na 15. místě kandidátky TOP 09 do evropských voleb. Na jeho evropské priority, ale i spolupráci topky se Starosty se ho zeptaly ParlamentniListy.cz. Vyjádřil i nesouhlas s počínáním ministra zahraničí Zaorálka v Číně.

Kandidát TOPky do Bruselu o Rusku i Tibetu: Pokud prodáme své ideály, nezbyde nám vůbec nic
Foto: MU Česká Lípa
Popisek: Kandidát TOP 09 do Evropského parlamentu Jiří Kočandrle

Tento rozhovor bude na web uveden v sobotu o půlnoci. Co obvykle děláte o tomto čase?

Mně jako vegetariánovi a abstinentovi nezbývá než v sobotu o půlnoci spát. Ale jsem zase ranní ptáče a vstávám ve čtyři.

Jaká je vaše (případně celé topky) priorita v evropských volbách?

Priority TOP 09 jsou, myslím, poměrně jasné. Ať už si to uvědomujeme, či ne, EU ovlivňuje náš každodenní život. Kromě nejzákladnějších věcí, jako jsou společný finanční trh, jednodušší legislativa, jde o to, aby se nám podařilo například překonat administrativní překážky podnikatelům a firmám, kteří chtějí v EU podnikat. Proč by například nemohl platit náš živnostenský list v celé EU? Další záležitostí, kterou bych rád zmínil, je taková ochrana životního prostředí, která umožní dlouhodobý, udržitelný a inteligentní rozvoj bez toho, aby neúměrně zatěžovala občany či brzdila ekonomiku.

Jako místostarosta obce říkám, že pokud lidé kašlou na Evropu, kašlou také na své město. Je totiž jasné, že bez evropských dotací může spousta obcí zapomenout na svůj další investiční rozvoj. Je potřeba, aby Evropský parlament nebyl odkladištěm nepotřebných politiků, ale aby se tam naopak dostali lidé, kteří chtějí pro svou zemi něco udělat. Zvolení europoslanci by se konečně měli vykašlat na stranické rozmíšky a preference a uvědomit si, že v Evropském parlamentu by měli jednotně zastupovat svou vlast. Myslím, že v tomhle by mohl sehrát důležitou sjednocovací úlohu náš pan prezident, pokud ho něco podobného vůbec někdy napadne.

Na Facebooku máte petici Omluva za Tibet. Z toho usuzuji, že nesouhlasíte s počínáním ministra zahraničí Zaorálka při jeho návštěvě v Číně. Proč?

Lidská práva nejsou na prodej. Nemůžeme se jen tak smířit s jejich porušováním, ať už k tomu dochází na druhé straně světa, nebo kousek na východ od našich hranic. Pokud dnes prodáme své ideály, nezůstane nám zítra vůbec nic.

Výbušná situace panuje kousek od nás na Ukrajině. Bojíte se vyostření konfliktu a případně i eventuálního zásahu ruské armády v této zemi?

Ano, velmi se obávám možného dalšího vývoje nejen na Ukrajině. Souvisí to i s vaší předchozí otázkou. Pokud budeme jen nečinně přihlížet a odvracet tvář, jakoby se nás tato situace netýkala, nakonec může být pozdě. Situace na Ukrajině ohrožuje nejen Evropu, ale i celý svět. Nezapomínejme na poučení opakující se historie. Nikdo z nás neví, kde končí imperiální choutky ruského medvěda a kam až je schopen zajít.

Vaši evropskou kandidátku tvoří TOP 09 společně se Starosty. Vy sám máte se Starosty jednu negativní zkušenost, kdy jste při minulých krajských volbách jako lídr krajské topky usiloval o spolupráci s nimi. Starostové pro Liberecký kraj se ale k vašemu nemilému překvapení rozhodli jít do voleb samostatně. Jak vidíte vzájemnou spolupráci těchto subjektů v nejbližší budoucnosti? 

Nemohu říct, že by má zkušenost se Starosty byla ryze negativní. V komunální politice se nám spolupráce poměrně daří a s výsledky voleb do Poslanecké sněmovny jsem také spokojen. Že se Starostové těsně před krajskými volbami rozhodli, jak se rozhodli, bylo čistě jejich politické rozhodnutí. Jestli tím důvodem byla právě vrcholící aféra na Ministerstvu práce a sociálních věcí či něco jiného, na to se musíte zeptat jich. Jako komunální politik  vnímám pozitivně možné synergické efekty vzájemné spolupráce a přínosy znalosti problémů občanů, jimž je celostátní politika někdy až příliš vzdálená.

A jak vidíte budoucnost topky? Není tajemstvím, že hodně hlasů získává díky charismatické osobnosti Karla Schwarzenberga. Co se stranou bude, až pan předseda ustoupí do pozadí?

TOP 09, přes některé problémy, kterými si musela projít, už ukázala, že na naší politické scéně zakořenila a má zde své nezastupitelné místo. S lehkým srdcem mohu říci, že o budoucnost naší strany obavy nemám. Náš pan předseda je plný entuziasmu a energií přímo srší a kromě toho ve straně za ta léta pomalu vyrůstají další osobnosti, jak o tom svědčí mimo jiné i naše kandidátka do eurovoleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…