Kandidát do Senátu Ninger (ČSSD): Aktivity neziskovek považuji za nenahraditelné

26.08.2016 9:04

V rozhovoru, který poskytl pro ParlamentníListy.cz primář, radní a kandidát do Senátu Vladimír Ninger (ČSSD) upozornil nejen na hlavní problémy našeho zdravotnictví, včetně námětů na jejich řešení. Okomentoval i potíže, které nejvíce zasahují do života obyvatel Pardubic. A nejen to…

Kandidát do Senátu Ninger (ČSSD): Aktivity neziskovek považuji za nenahraditelné
Foto: archiv kandidáta
Popisek: Kandidát do senátu Vladimír Ninger (ČSSD)

Co vám dala vaše dvouletá zkušenost z působení v radě statutárního města Pardubic?

Působení v radě a zastupitelstvu mi dalo minimálně to, že jsem vcelku detailně seznámen s problémy, které město řeší a řešit bude.

Do Senátu Parlamentu ČR kandidujete s cílem pomoci rozvoji a dostupnosti zdravotní péče v regionu kraje a rovněž v krajském městě, a to v období, kdy se zdravotnictví potýká s nemalými problémy, zejména s nedostatkem sester a lékařů. Jaké jsou vaše možnosti senátora situaci ovlivnit?

Nedostatek lékařů a sester je problém nejen u nás.  Na trhu práce v  oblasti zdravotnictví na území EU chybí cca 1 milion odborných pracovníků.  Řešení tohoto problému vyžaduje, mimo jiné, legislativní změny, které jednak usnadní vzdělávání zdravotníků, ať již lékařů nebo ostatních odborných pracovníků ve zdravotnictví, a jednak umožní transparentní financování zdravotní péče a tím dostatek financí na platy zdravotníků. Je ale třeba reflektovat vývoj zdravotnictví, jeho současné možnosti a potom další aspekty, jako jsou např. demografický vývoj a stárnutí populace. Zde bude třeba patrně řešit otázku adekvátní hustoty sítě poskytovatelů a potřeby lůžek tzv. akutní péče a dále lůžek pro péči následnou či dlouhodobou. Řešením toho problému můžeme napomoci také zlepšit zmíněný deficit odborných pracovníků ve zdravotnictví.

  • Systém úhrady zdravotní péče je dlouhodobě asymetrický, reálně neodráží potřeby a zadání společnosti.  Výsledkem je finanční nestabilita nemocnic – jak může být např. porodnice ztrátová?
  • Nikdo se nepozastaví nad skutečností, že např. sportovní klub je ochoten a schopen zaplatit sportovci za rok 6 milionů Kč za situace, kdy plat třeba špičkového chirurga je pouhým zlomkem tohoto příjmu.

Hlavní problémy a náměty k řešení:

  • Chybí definice garantované péče.
  • Otázka počtu plátců zdravotní péče, tedy zdravotních pojišťoven.
  • Velké množství poskytovatelů.
  • Využívání lůžkových kapacit.
  • Nedostatečná zodpovědnost lidí za vlastní zdrav.í
  • Zneužívání a nadužívání zdravotní péče.

Jak konkrétně se snažíte pomáhat studentům, kteří si vybrali medicínu jako svoje životní poslání?

Dosud pracuji jako primář chirurgického oddělení Chrudimské nemocnice. Na naší chirurgii absolvují v průběhu roku stáže medici studující jednak na LF UK v Hradci Králové, ale i posluchači dalších lékařských fakult z ČR. Stáže absolvují často v době, kdy se rozhodují, který obor medicíny si vyberou. To je pro lékaře zcela zásadní volba, která má vliv na celý jeho další život. Pokud mají zájem o chirurgii, rád jim vysvětluji, co pro lékaře tato volba znamená, a to ve všech důsledcích. Navíc působím jako odborný asistent I. LF UK v Praze, kde přednáším chirurgii medikům z této fakulty.

Co vnímáte jako největší problém našeho zdravotnictví a jaký přístup k němu preferujete?

Na tuto otázku jsem již částečně odpověděl.

· Největší problém není ani tak nedostatek financí v systému, jako spíše nedostatek kvalifikovaného personálu.

· V předchozích letech byl významně změněn systém vzdělávání jak lékařů, tak sester, na těchto změnách mají svůj podíl předchozí pravicové vlády.

· Pokud jde o krajské zdravotnictví, tak za problematické lze označit změny struktury majetkových poměrů ve struktuře krajské nemocnice v Pardubicích – lukrativní obory prakticky nenávratně v soukromých rukou.

· Politik by měl být vizionářem, tedy prezentovat myšlenky, které vyvolají veřejnou, odbornou a případně politickou diskusi, která nakonec rozhodne o správnosti vize. Vize nové krajské nemocnice pro Pardubický kraj si takovou diskusi  zaslouží.

Jak hodnotíte projekt na rozšíření stavby letištního terminálu pro osobní dopravu na pardubickém letišti, kterou již od počátku doprovázejí problémy? Věříte, že se projekt vůbec podaří dokončit?

Jako zastupitel a radní města jsem se podílel na schválení realizace výstavby letištního terminálu v Pardubicích. Myslím si, že výstavba terminálu by dále zlepšila možnosti města a věřím ve zdárnou realizaci tohoto projektu.

Nešlo problémům, které stavbu doprovázejí již od počátku, předejít?    

Problémy provázejí většinu staveb. Pokud někdo stavěl či opravoval např. svůj vlastní dům, jistě o tom ví své. Pro mne je zásadní sdělení statutárního orgánu letiště, tedy představenstva firmy EBA, že veškeré problémy, týkající se projektové dokumentace, byly vyřešeny. 

Jaké další problémy, které může senátor po zvolení ovlivnit, jsou pro Pardubice citlivé?

Zásadním problémem Pardubic je chybějící obchvat města, pokud jde o region, je otázka silnice R35.

Jaký je vlastně váš osobní vztah k regionu, kde kandidujete?

Celý život žiji v Pardubicích, to je myslím dostatečné vysvětlení mého vztahu k regionu.

V reakci na činnost zdravotníka Aleše Bárty, který jezdí s dalšími lékaři pomáhat do Keni léčit nemocné lidi, jste uvedl: „Je jistě prima pomáhat černouškům, aby jich potom 5000 denně přeplulo Středozemní moře a zaplavili Evropu pod vlivem idejí, které jsme jim tam zavlekli a kterými jsme jim zničili jejich do té doby šťastný život (misionáři počínaje a moderními zlatokopy konče). Dobro má konat každý a to nejlépe doma. Raději pomoci starým a nemohoucím u nás doma.“ Jaký je váš názor na účast Česka na různých zahraničních humanitárních misích?

Jsem lékař, tedy pomoc bližnímu v nouzi považuji za svojí životní prioritou a poslání. Jinak děkuji za citaci.

Co si myslíte o financování neziskovek? Prezident Zeman je nedávno označil za ,,pijavice státního rozpočtu“. Souhlasíte? Proč?

Vzhledem k charakteru činností, které neziskové organizace zajišťují, považuji jejich aktivity za nenahraditelné, samozřejmě za důsledné kontroly finančních toků a výsledků jejich činnosti.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…