Kandidát do sněmovny Kalous (ANO): Stát se poslancem je pro mě výzva

14.07.2017 9:07

Nechci ve sněmovně zešedivět a ztloustnout, ale nadále pracovat pro své město. Nejsem z těch politiků, kteří berou svou práci jen jako jakýsi čtyřletý projekt, říká pro ParlamentníListy.cz starosta Jeseníku Adam Kalous (ANO). Zamýšlí se také nad možným povolebním uspořádáním a zhodnotil kandidáty na příští hlavu státu. Povídali jsme si ale i o proměně města za poslední roky, jeho rozvoji do budoucna a o cestovním ruchu, který má pro Jesenicko zásadní význam.

Kandidát do sněmovny Kalous (ANO): Stát se poslancem je pro mě výzva
Foto: archiv AK
Popisek: Adam Kalous (ANO)

Od komunálních voleb, které vás jako politického nováčka vynesly do křesla starosty, uplynuly již bezmála tři roky. Co se za vašeho působení ve funkci změnilo?

Jsou za námi vidět konkrétní výsledky naší práce, pohnuly se dlouho neřešené a odkládané projekty v oblasti investic – začala stavba sportovní haly, uskutečnila se rekonstrukce koupaliště a dokončila se páteřní městská cyklostezka. Také jsme získali dotace na Centrum společných aktivit (knihovna). V letech 2014–2017 jsme získali cca 200 mil. Kč dotačních prostředků. Za poslední dobu u nás přibylo návštěvníků a turistů, což vede k lepším podmínkám pro místní podnikatele. Naše město se stalo zajímavou turistickou destinací.

Politici si většinou dávají cíle nepřekračující horizont jejich funkčního období. Jak jste na tom vy? Máte představu, co udělat pro město z dlouhodobého hlediska?

Nejsem z těch politiků, kteří berou svou práci jen jako jakýsi čtyřletý projekt. Mám za to, že když už jsem se do něčeho pustil, musím převzít zodpovědnost a uvažovat v dlouhodobém horizontu. Navázali jsme na práci našich předchůdců, dokončili započaté projekty, rozjeli nové a věřím, že vedení, které vzejde z komunálních voleb v příštím roce, bude pokračovat ve stejně aktivním přístupu.

Město Jeseník vidím jako atraktivní turistickou a lázeňskou destinaci, která malinko upadla v zapomnění díky své poloze až na kraji naší země a daleká cesta může mnohé odradit. Ovšem jde o kraj malebný a kouzelný, který si rozhodně zaslouží více pozornosti, jelikož návštěvníkům má co nabídnout – nejčistší vzduch, historická místa, pověstmi opředené lokality. Díky dokončené rekonstrukci silnice přes Červenohorské sedlo je teď město mnohem dostupnější i pro ty dříve váhající. 

V jaké pozici byste se rád viděl, řekněme, za pět let? Láká vás celostátní politika?

Politika je složitá disciplína, kde se mohou věci měnit velmi rychle. Proto si netroufám odhadovat, kde bych se rád viděl za rok, dva a podobně. Jak jsem uvedl v předchozí otázce, chci se i nadále věnovat práci prospěšné pro naše město. Každopádně jsem získal důvěru hnutí ANO a v říjnových parlamentních volbách se budu ucházet o poslanecký mandát. Je to krok vpřed a mám za to, že člověk by měl být v pohybu. V případě volebního úspěchu je to výzva, a především další příležitost pro naše město díky dostupnějším informacím a kompetencím. Nechci ve sněmovně zešedivět a ztloustnout, ale nadále pracovat pro své město.

Současné předvolební průzkumy pro nadcházející sněmovní volby favorizují hnutí ANO. Není však vyloučeno, že po volbách zůstane osamoceno a ostatní strany se spojí proti němu. Je to podle vás pravděpodobná varianta? Jaké by měla důsledky?

Zde bych rád zmínil myšlenku politického velikána W. Churchilla – „Jediné výzkumy a statistiky, kterým věřím, jsou ty, co si zfalšuju sám“. Je třeba vše brát s nadhledem a být připraven, jak už to tak v politice bývá, na cokoli. Podle vyjádření lídrů ostatních stran s ANO nikdo do vlády nepůjde, tedy může nastat možnost opozice. Anebo sliby vezmou po volbách za své, jak už to tak bývá, a domluvíme se. Ale nejjednodušší by bylo vyhrát volby na celé čáře.

Hnutí ANO zvažuje, zda postaví v prezidentské volbě vlastního kandidáta. Rozhodnuto má být po podzimních volbách. Prozradíte nám, koho byste příští rok na Hradě viděl vy sám?

S výjimkou současného prezidenta Miloše Zemana jsou pro mě ostatní kandidáti prozatím celkem nečitelní. Věřím, že se nabídka osobností ještě rozšíří. 

Obrovský potenciál města se skrývá v cestovním ruchu. Jak se toho snažíte využít?

Potenciál cestovního ruchu se neskrývá pouze ve městě, ale i celém okolí Jesenicka. Nyní je třeba vyjít vstříc podnikatelům, kteří se v tomto odvětví pohybují. Je důležité si uvědomit i sekundární návaznost cestovního ruchu – více turistů znamená zisk pro hotely a penziony, následně těží restaurace nebo producenti místních produktů. Nakonec se připojí i klasické služby, jako jsou obchody či drobní řemeslníci. Z cestovního ruchu může mít přínos opravdu každý, kdo dělá svou práci kvalitně. Město Jeseník nyní zpracovává novou koncepci rozvoje cestovního ruchu, která má poukázat na slabá místa a ta následně posílit. Zároveň jsme oslovili podnikatele, aby měli možnost nám sdělit své podněty i představy, podílet se na aktivním rozvoji společně. Samozřejmostí je neustálé zdokonalování turistické infrastruktury, možnosti lepší informovanosti pro turisty atd.

Jak byste hodnotil dostupnost turistických cílů pro rodiny s dětmi, seniory a další nízkopříjmové skupiny?

Myslím si, že v porovnání s jinými lokalitami se s cenami držíme v rozumné výši a hezkou dovolenou si zde může užít skutečně každý.

Co by se v oblasti cestovního ruchu ve městě dalo ještě zlepšit?

Stále je prostor pracovat na vzhledu města, více pečovat o zeleň a květiny. Také musíme dobudovat chodník z města do lázní pro bezpečnější přístup. V centru města nám chybí také prostor pro volný čas v případě špatného počasí, s tím je třeba něco udělat. A jsou zde i rezervy v zajištění kvalitního personálu pro restaurace, toto téma bych rád rozvedl s vedením místních středních škol zaměřených na hotelnictví a stravování.

Současná vláda, konkrétně ministerstvo životního prostředí, zastavila projekt Národního parku Jeseníky. Důvodem je především odlišný postoj tamních obcí i organizací. Co vy na to? A jak se k návrhu na vyhlášení NP Jeseník stavíte vy sám?

Po dobu mého působení ve funkci starosty města se mnou záměr vyhlášení NP Jeseníky nikdo kompetentní nekomunikoval. Dá se tedy předpokládat, že v současné době není záměr aktuální. Každopádně ať už bude NP vyhlášen, či nikoli, nesmí to být na úkor žádné ze zájmových skupin, za které považuji podnikatele v cestovním ruchu, ochránce přírody, lesáky, místní samosprávy i turisty.

Letos by se Lázně v Jeseníku chtěly pokusit o zápis na seznam Evropského dědictví. Ten je evropskou obdobou prestižního katalogu organizace UNESCO. V případě úspěchu by šlo o vůbec první českou pamětihodnost v seznamu Evropského dědictví. Město sice není vlastníkem lázní, předpokládám ale, že záměr podporujete. Jak konkrétně a jak vidíte šance na úspěch?

Záměr podporujeme s hrdostí. Naše lázně byly prvním vodoléčebným ústavem na světě a V. Priessnitz průkopníkem vodoléčby. Myslím, že zápis na seznam Evropského dědictví je to nejmenší, co můžeme zakladateli lázní Vincenzi Priessnitzi za jeho přínos lidstvu dát.

Rozporuplné reakce budí instalace květinové výzdoby na náměstí u příležitosti oslav 750. výročí od založení města. Kolik za výzdobu město zaplatilo a co dalšího plánujete? Mohou se občané v rámci oslav těšit ještě na něco výjimečného?

Zatím jsem žádné rozporuplné reakce nezaznamenal, právě naopak.

Radnice je rozhodnutá sportovní halu postavit i bez dotace. Znamená to, že oddálení výstavby nehrozí?

Stavba již započala, tedy žádné zdržení nehrozí.

Prezident již jmenoval nového ministra školství. Budete tak nyní znovu o dotaci usilovat? A jaké ponaučení jste si vzali z předchozího neúspěchu?

Budeme se opětovně ucházet o dotaci z MŠMT. Díky korupci na MŠMT se náš záměr zkomplikoval. Nezbývá, než doufat, že přidělování bude nyní probíhat naprosto transparentně, a tedy věřím v úspěšné získání dotace.

Radnice se znovu zabývá využitím prostranství mezi tržnicí a Masarykovým náměstím. Vy sám se netajíte tím, že byste preferoval spíše park s klidovou zónou než parkoviště. Kdy a na základě čeho by mělo být rozhodnuto?

Zastupitelstvo města na svém posledním zasedání bohužel nepřijalo žádný návrh na řešení této plochy. Naopak se hovořilo o vypsání architektonické soutěže. Dlouhodobé neřešení této plochy je dluhem města vůči centru. V letošním roce dojde alespoň k demolici starých garáží.

Naopak úpravu Zámeckého náměstí samospráva nechystá. Důvodem jsou nejasné majetkoprávní vztahy. Pozemek Zámeckého náměstí totiž spadá pod církevní restituce, které nejsou dořešeny. Kdo je za to odpovědný? Pokusilo se město spor vůbec řešit? Jak?

To je spíše dotaz na církev, Lesy ČR a také Olomoucký kraj, který má ve Vodní tvrzi muzeum. Nám jde principiálně o vzhled města bez ohledu na vlastnictví. Do problematiky Zámeckého náměstí město prozatím nevstupovalo a ani se v nejbližší době nechystá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…