Langšádlová: ODS se rozpadá Nečasovi pod rukama, sílí hrozba levice

24.04.2013 15:47

ROZHOVOR Poslankyně Helena Langšádlová (TOP 09) neskrývá své obavy ze sílícího vlivu komunistů. Zároveň není nadšená ani aktuální politikou ČSSD a ODS. Proč? Na to se ptala redakce ParlamentníchListů.cz.

Langšádlová: ODS se rozpadá Nečasovi pod rukama, sílí hrozba levice
Foto: Daniela Černá
Popisek: Helena Langšádlová

Kritika dopadá na TOP 09 nejen kvůli sKartám ze strany premiéra Nečase. Jaký je podle Vás pravý důvod?

Chápu to jako zoufalý krok premiéra Nečase, kterému se strana rozpadá pod rukama. Není to moudré. Premiér vede vládu a my bychom se měli soustředit na to, aby pravice dosáhla dobrých výsledků v dalších volbách.

V čem vidíte největší nebezpečí sílícího vlivu levice a KSČM?

Historie se nikdy do slova a do písmene neopakuje, ale také nám říká, že podobná rizika se nesmí podceňovat, protože jsou před námi příští rok parlamentní volby. Za celé období minulých čtyřiadvaceti let obnovené demokracie ještě nebyla taková situace, aby levice nebo pravice měly ústavní většinu v horní i dolní komoře. Změna Ústavy je umožněna pouze tehdy, když existuje shoda většiny v horní a dolní komoře. Problém by nastal, kdyby po příštích volbách měla levice, která má dnes ústavní většinu už v Senátu, převahu i v Poslanecké sněmovně. Proti tomu budeme určitě ze všech sil bojovat.

A co sociální demokracie. Myslíte si, že i ona jsou nebezpečná?

Myslím si, že je dobře, aby každý poslouchal, co říká sociální demokracie. Některá vyjádření i v předvolební kampani Miloše Zemana byly použity manipulačním způsobem: Snížím daně, přidám sociální dávky. To vůbec nebylo v kompetenci prezidenta. Sociální demokracie dnes říká, že v oblasti důchodů zavede švédský model. To ale znamená, že na důchodech vyplatíme pouze tolik, co se vybere. Pokud by se skutečně aplikoval švédský model, tak to znamená ve skutečnosti snížení důchodů. Já si myslím, že je potřeba velmi dobře naslouchat tomu, co kdo říká a co kdo nabízí. Každá politická strana, která by vyhrála volby, by musela dělat podobná nepopulární řešení jako tato vláda. Nakonec i úpravy v sociální oblasti byly poměrně mírné.

S čím Vy půjdete do voleb?

Budeme do programu zařazovat dlouhodobé programy s perspektivou. My rozhodně nebudeme naskakovat na populistické vlny. Musíme se naučit chovat zodpovědně a nesmíme prohlubovat zadlužování. Budeme nadále prosazovat proevpropskou orientaci České republiky, protože to je zásadní strategický směr pro naši zemi.

  • Další rozhovory pro ParlamentníListy.cz čtěte ZDE

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…