Maglajz! Kubera o dalajlámovi a obrovském podvodu, který jste všichni zblajzli

24.10.2016 4:40

ROZHOVOR Největším podvodem tisíciletí je domněnka lidí, že mohou snížit, nebo zvýšit teplotu planety. Tak mluví senátor za ODS Jaroslav Kubera. Kromě toho se domnívá, že s každým zákonem, který se v senátu projednává, je ukrajována svoboda. Obává se, že až žádná nezbude, bude příliš pozdě. A návštěva dalajlámy? Jediným pozitivem je rozkol vicepremiéra Andreje Babiše a prezidenta Miloše Zemana, kteří se neshodli. Dalajlámova cesta do Čech neměla být politická, tvrdí.

Maglajz! Kubera o dalajlámovi a obrovském podvodu, který jste všichni zblajzli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Kubera

Jste nominován na místopředsedu senátu za ODS…

V tuhle chvíli je předčasné o tom mluvit. Nominace platí a rozhodne se šestnáctého listopadu.

Jak v této souvislosti vnímáte vyjádření vicepremiéra Andreje Babiše o úplném zrušení senátu? Je v demokracii potřebný? Prospělo by zrušení naší republice?

Já už jsem někde řekl, když chce Andrej Babiš řídit stát jako firmu, ať navrhne zrušení poloviny ministerstev a úspory půjdou do miliard. Kdyby se zrušila funkce prezidenta, tak Masaryk bude v historii zapsán jako první prezident a Zeman jako poslední. Nápady na zrušení parlamentu a podobně, jak vystřelují někteří politici, jsou absolutně nereálné, utopické. Stejně jako s uprchlickou krizí. Politici dělají, že mají řešení, aby uklidnili veřejnost, ale žádná nemají. Takové návrhy jsou výsledkem vládnoucích emocí, nikoliv racionální povahy. Problém je stále stejný, senát vznikl jako v podstatě nechtěné dítě v rodině. V rodině se také někdy stává, že dítě není úplně milované.

Anketa

Uškodí současný rozruch kolem státních vyznamenání prezidentu Zemanovi?

7%
93%
hlasovalo: 12615 lidí

Sněmovna se obtížně vzdá svých pravomocí. Kdyby například senát mohl vetovat schodek státního rozpočtu, tak by to u voličů bylo významnější. Kdyby senát zamítl podpory na biopaliva, solární elektrárny a podobné věci, tak by nemuseli vymýšlet sociální bydlení pro seniory, protože bychom neplatili položku na obnovitelné zdroje. Říkám tomu největší podvod tisíciletí, celá planeta zblajzla to, že my můžeme snížit, nebo zvýšit teplotu planety. Řádově čtyři sta let jsme schopni teplotu měřit, ale jsme pouzí pozorovatelé jako mamuti a dinosauři. Jde jen o naši netrpělivost, protože náš životní cyklus je neměřitelný. Jedna generace není nic, ani stovka generací není nic a my se snažíme udělat závěr. Ovšem pozor, byznys je to neskutečný. Na tom se dá krásně a lehce vydělávat, jak na budování solárních panelů, tak na jejich likvidaci. Je to takové skoro perpetuum mobile jako restituce. Nejdříve to znárodníme, pak to restituujeme a nakonec to zase znárodníme. Banky zkrachují, stát je zachrání a ony mu pak půjčují peníze. Výsledkem jsou záporné úroky, taky podvod.

Připomněl bych článek Václava Klause na téma bezhotovostní platby. Všichni jsme nadšení z elektronických plateb jen proto, že se neumíme poprvé, podruhé a potřetí zamyslet, jaký je to podvod. Klaus to napsal dávno a každý by si to měl přečíst, než začne platit mobilním telefonem. Cílem je mít člověka naprosto pod kontrolou. Sledují nás kamery a s každým zákonem, co v senátu projednáváme, odkrajujeme dílek svobody, až nám žádná nezbude. Až to dojde i těm nejpomalejším, nebude cesta zpátky. 

Dalajlámu přijal z české vlády pouze ministr a lidovec Daniel Herman, mnoho českých politiků odmítlo. Co říkáte na tento postoj?

Bohužel jde o bouři ve sklenici vody. Kdyby návštěvě nechali volný průběh, bylo by to jinak. Teď se budou obviňovat, jestli to organizoval Hrad, nebo zahraničí. Původně mělo jít o vnitřní sdělení pro čínskou stranu, což bylo naivní. Co by v Čechách neuniklo, když o tom mluví jen dva, vždycky se to někdo dozví. Dokonce i když si to jeden pouze myslí, tak se to vykecá. Najednou se z miniproblému dělá maxiproblém. Dalajláma nemá na obchod s Čínou žádný vliv a Čína je na to přehnaně citlivá. Nemá už v plánu strhávat Tibet a situace v něm je mnohem složitější, než se líčí v médiích. Dalajláma je každopádně filozof a myslitel a debata s ním je bezpochyby zajímavá.
Kdyby se to nespojovalo s politikou, vše by proběhlo klidně, ale protože se toho chopila jedna i druhá strana, má to jediný pozitivní výsledek, že se rozkmotřil prezident s Babišem, když měli odlišný názor. To se občas stává, odlišný názor. Je to malý souboj, který nic nevypovídá o tom, zda budou, nebo nebudou spolupracovat.

Dalajláma řekl, že se Evropské unii podařilo usmířit znesvářené národy, a vyzvedl ji jako inspiraci pro další kontinenty. Váš negativní názor na Evropskou unii je znám. Překvapilo vás to? Co na to říkáte?

Tím myslel, že Evropa žila tak dlouho v míru díky Evropské unii? To asi neměl na mysli. Počátek vzniku Unie byl zase o penězích. Jeho politický podtext se týkal Německa a Francie s ohledem na výsledek druhé světové války. V Evropě se zatím neválčí, ale prakticky od osmého května čtyřicet pět jsou války v regionech, ne v takovém rozsahu. Ale v jakém rozsahu bude třetí světová válka, si nikdo neumí představit. Dlouho je vidět, že se tu nebojuje, to je nepochybně dobrá zpráva, ale je otázka, jak dlouho to vydrží. Unie je na hraně rozpadu, který může končit dramaticky.

Teolog profesor Tomáš Halík se nechal slyšet, že: „... říkáme, že migranti ohrožují naši identitu, ale co je naše identita? Žádáme po migrantech, aby se přizpůsobili našim hodnotám, ale jsme vůbec schopni je definovat?“ Ctíme naši identitu, známe své hodnoty?

Na to je jednoduchý test, kolik z nás by bylo ochotno nastoupit k obraně vlasti a nasadit vlastní život. To ukáže, za kolik nám naše hodnoty stojí. Zatím nejsme v této situaci, možná bychom se v ní projevili lépe. Strašně se podceňujeme a neměli bychom. Měl jsem možnost cestovat a co do šikovnosti Čechů se jim málokdo vyrovná. Každý umí skoro všechno, protože jsme za totáče museli postavit domek, opravit televizi – dnes už je to větší problém, protože technika je vyspělejší.

Tomáš Halík zároveň upozornil, že roste úspěch populistických politiků v postkomunistických zemích a v Německu či Francii vzrůstají neofašismus, šovinismus a nacionalismus. Necháváme se ovlivnit natolik populismem, že přikládáme větší důraz takovým pojmům?

Kdyby měl Halík možnost sledovat televizi, což nebude jeho parketa, tak by věděl, která osobnost je v tuto chvíli nejpopulárnější. Je to Adolf Hitler, který zabírá až pět televizních stanic. Dennodenně opanuje mediální prostor, přitom to byl zmetek všech zmetků, ale až se najde někdo s takovým charismatem, tak to bude průšvih. A jestli se najde, tak ne v České republice, ale zase v Německu.

Proč?

V Německu proto, že kdyby byla na silnici značka zimní pneumatiky, tak Němec po té cestě prostě nepojede, protože je tam značka. Když je na sjezdovce nápis, že jízda není bezpečná kvůli lavinám, Němec nepojede, Čech ano. Když mi říkali, že bych neměl v noci chodit do Central Parku v New Yorku, fotil jsem se v noci s bezdomovci. V Jižní Africe mi noční život přišel přívětivý, ale pak mi policisté vysvětlili, že se nemusím dožít rána, a odvedli nás do hotelu.

Slovenský prezident Andrej Kiska při projevu na konferenci Forum 2000 prohlásil, že politici by si neměli zahrávat s ohněm, používat vyjádření, která u veřejnosti vyvolávají emoce a uvědomit si svoji zodpovědnost. Narážel tak i na výroky Miloše Zemana ohledně V4 a vyzval, aby V4 nebyla používána jako štít pro vnitropolitické záměry. Používá český prezident V4 pro vnitropolitické záměry a jsou jeho výroky původcem emocí?

Ne a samozřejmě ano. Jeho výroky mají své důsledky. Výraznou věcí, se kterou šel do kampaní, že s ním, nebo bez něj bude společnost rozdělená. Pokud chce někdo důkaz, tak je to asi osmdesát subjektů, které kandidovaly v krajských volbách. Už se nevyznáte, kdo byl zvolen za koho, jestli s podporou zelených, modrých nebo žlutých nebo všech dohromady. Vzniká z toho maglajz a Zeman měl jedinečnou šanci ten maglajz dát do pořádku. On samozřejmě díky své povaze, což ho moc baví, má obrovskou výhodu od jiných politiků, že mu nic nehrozí. Může říci cokoliv a prakticky za to nezodpovídá.

Ze Senátu byla tímto motivována usnesení kritizující prezidenta za toto chování, ale on se pomstil svojí pamětí. Politici s dobrou pamětí jsou nejhorší a mstiví. Sloní paměť je neštěstí. On si pamatuje všechny křivdy, proto nedá pokoj, dokud nezničí Sobotku, ale přitom mu nedochází, že tak může zničit demokracii v České republice, což má negativní vliv na politickou scénu. Úspěch není adekvátní tomu, kdo má kolik peněz do kampaně. Naštěstí se to nedá koupit a můžeme to vidět na úspěchu kandidátů v krajských volbách s kontaktní kampaní, kteří utráceli málo.
I já jsem u nás navrhoval snížení nákladů na kampaň a se zlou jsem se potázal. Někdo přesvědčil naše politiky, že nejlepší kampaní jsou billboardy, a vidíme, jak to u nás před volbami vypadá. Jako kontrast přidám Ameriku, kde jsou kampaně bombastické. Žádný náš politik by nevydržel takovou kampaň jako Trump nebo Clintonová. To je takový tlak, jaký si nedokážou představit.

Když jsme na to narazili, kdybyste byl Američan, koho byste volil? Trumpa, nebo Clintonovou?

Na tuhle otázku nikdy neodpovím. Ne z důvodů, že bych to neuměl, ale protože nejsem Američan.

Zkusím to jinak. Který z kandidátů je vám bližší?

Nikdo. Každý má nějaká pozitiva, ale zhruba stejné množství negativ. Problém je pocit, kdy zbudou poslední dva kandidáti a já nemám koho volit. Nevidím do myšlení Američanů, ale doba, kdy byla za Klause plná náměstí lidí tak jako v Americe, jsou pryč.

Jak pokračuje pořízení vašeho generátoru pro případný blackout?

Plyn to nebude. Přečetl jsem si o problémech s ním a navíc dva mrtví kvůli podobnému zařízení…

Něco jiného než plyn?

Možná elektřinu, ale s tou je zase problém spalování jiných paliv, když se dělá ve velkém. V Teplicích máme trolejbusovou dopravu, ale o dvacet kilometrů dál někdo musí spalovat uhlí a tu elektřinu vyrábět. Když to vezmu do absurdna, chováme se stejně jako ti, kdo pálí plastové láhve. Dojem, že užíváme čistou energii, je nesmysl. Elektromobily jsou jednou z mánií, dokonce Německo chce dávat elektrickou dotaci a šrotovné. Tvrdí, že do roku dva tisíce dvacet tu budou jen elektromobily, ale ono to tak úplně nebude. Viz bouchající telefon Samsung. Proč se tahle aféra se Samsungem stala? Protože vymysleli, že bude lepší, když v telefonu nepůjde vyměnit baterie a budete si muset rovnou koupit nový telefon. Chtěli tenký telefon a dohnali to do absurdity. To by tak scházelo, abychom vyměnili baterii a telefon by fungoval dál. Věci jsou vyráběny tak, aby po dvou letech dosloužily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zuzana Koulová

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

8:46 Nenaleťte, varuje Okamura. Věci, kterými se Fiala nechlubí

„Důležité je, aby se v evropských volbách netříštily hlasy k malým stranám, které samy nic v Evropsk…