Noční vlci jsou polomilitantní skupina, jež podporuje režim, který je agresivní vůči svým sousedům, myslí si Roman Joch

24.04.2015 17:15

ROZHOVOR Ředitel Občanského institutu Roman Joch je spolupodepsán pod dopisem Ministerstvu vnitra ohledně průjezdu ruského motorkářského gangu Noční vlci Českou republikou. I proto se ho ParlamentníListy.cz na „Vlky“ zeptaly. Co o nich soudí? „Jde o polomilitantní skupinu, jež je navázaná na cizí režim, který není vůči nám přátelský. Nelze vyloučit různé provokace vůči našim občanům a následné ohrožení bezpečnosti. Obecně platí, že mnohé motorkářské gangy (je třeba zdůraznit, že ne všechny) – ve své machistické ideologii mají velice blízko k násilné zločinnosti,“ uvedl.

Noční vlci jsou polomilitantní skupina, jež podporuje režim, který je agresivní vůči svým sousedům, myslí si Roman Joch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Roman Joch

Co je podle vás cílem jízdy ruských motorkářů nazývajících se Noční vlci, kteří z Moskvy chtějí projet do Berlína přes Česko a Polsko na počest výročí konce války. Je to provokace, jak se domnívají premiéři těchto dvou zemí?

Je to pokus o demonstraci síly ze strany ruského státu.

Co se o Nočních vlcích vlastně ví? Dočetl jsem se v textu novináře Ondřeje Soukupa, že podle jejich zakladatele Alexandra Zaldostanova někteří z nich bojovali na straně separatistů na východě Ukrajiny a byli největšími zastánci připojení Krymu k Rusku... Dalo by se tedy říci, že jsou podporovateli Putinovy politiky?

Rozhodně. Jsou podporovateli současné politiky ruského státu, která je expanzionistická a agresivní vůči sousedním zemím. Spíše připomínají něco, co jsme znali v první polovině dvacátého století v případě jakýchsi polomilitantních bojůvek různých politických stran nebo režimů.

Spolupodepsal jste dopis adresovaný Ministerstvu vnitra, reagující na blížící se jízdu ruských motorkářů, Nočních vlků. Bylo by podle vás nejlepší jim průjezd Českem nepovolit?

Primárním smyslem dopisu je upozornit na nebezpečí, které může tento průjezd představovat. Samozřejmě veškerá opatření pro udržení veřejného pořádku a bezpečnosti našich občanů musí v dané situaci vyhodnotit autorita odpovědná za bezpečnost občanů. To znamená Ministerstvo vnitra  a složky pod něho spadající.

A jaké nebezpečí by tento průjezd mohl pro české občany mít?

Právě proto, že jde o polomilitantní skupinu, jež je navázaná na cizí režim, který není vůči nám přátelský, nelze vyloučit různé provokace vůči našim občanům a následné ohrožení bezpečnosti. Obecně platí, že mnohé motorkářské gangy – nejen tento, ale i v západních zemích (je třeba zdůraznit, že ne všechny) – ve své machistické ideologii mají velice blízko k násilné zločinnosti.

Jak okomentujete názor bývalého premiéra Paroubka, který tvrdí, že průjezd podle něj asi 30 motorkářů je bezvýznamný a že se dělá mnoho povyku pro nic?

Především nemám žádnou informaci ohledně počtu motorkářů. Jestli jich bude třicet nebo tři sta. Pokud by bylo pravdivé, že jich bude jen třicet, tak možnost ohrožování veřejného pořádku by byla mnohem nižší, než kdyby jich byly tři sta nebo tři tisíce.

Jízda motorkářů je podle mnohých reakcí na jízdu amerického vojenského konvoje. Ten u nás vítaly tisíce lidí. Podle amerických vojáků je čekalo u nás nejvřelejší přivítání ze všech zemí, kterými projeli. Přitom původně panovaly obavy, že to dopadne jinak. Překvapilo vás to?

Byl jsem tím příjemně potěšen. Ukazuje se, že většinové smýšlení našich obyvatel je mnohem více prozápadnější, než to odpovídá mediální scéně v České republice. Především internetové, která je díky aktivistům a aktivistickým webům vychýlena proruským směrem. Ukázalo se, že to neodpovídá realitě. Myšlení většiny obyvatel České republiky, kteří mají ochotu se angažovat, je mnohem silněji prozápadní. No a dá se odhadnout, že právě v reakci na tento americký konvoj (samozřejmě to nemůžeme doložit s jistotou) nastává demonstrace síly z druhé strany, kterou má představovat průjezd motorkářského gangu. V tom případě by seděla charakteristika uvedená na začátku, že jde o jistou provokaci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…