Ota Černý promluvil k umělcům, sportovcům a novinářům, kteří nadávají prezidentovi: Vzdělaní a zkušení oponenti. Ale mají zcela jiný svět než Zeman

25.02.2017 5:15

„Prezident Zeman má obrovskou výhodu – nekrade. Všechny vámi popsané průšvihy široká veřejnost, podle mého soudu, jako průšvihy nevede. Pro ni je důležitá finanční čistota a ta je u pana prezidenta neotřesitelná – to je jeho nejsilnější volební argument pro velmi silnou skupinu voličů,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz novinář a známý moderátor Ota Černý, jehož si mnoho Čechoslováků pamatuje z diskusního pořadu ČT Co týden dal.

Ota Černý promluvil k umělcům, sportovcům a novinářům, kteří nadávají prezidentovi: Vzdělaní a zkušení oponenti. Ale mají zcela jiný svět než Zeman
Foto: ceskatelevize.cz
Popisek: Ota Černý

Prezident Miloš Zeman se rozhoduje, zda bude podruhé kandidovat. Je jeho rozhodnutí a pak i výsledek volby důležitý mezník, který určí další fungování této země, nebo vzhledem k významu jeho funkce fakticky o nic nejde?

Samozřejmě, že jde o hodně! Prezident Zeman nikdy nebude člověk mimo, chce a bude stále hodně vidět! Že by až tak určoval fungování země, se jednoznačně říci nedá.

V čem podle vás Miloš Zeman jako prezident české společnosti prospívá a v čem jí škodí?

Já si myslím, že určit tohle skóre je hodně těžké. Jde o to, na jakém hřišti budeme porovnávat. Jiné vnímání jeho činnosti je na domácí scéně a výrazně jiné v zahraničí. Prezident Zeman je složitý hráč, jeho prospěch či škodlivost je trochu zveličována. Řeknu trochu neuctivě – v parlamentním systému, který u nás funguje, je pouze „prezident“ a tak jeho plusy a minusy jsou mnohdy jen v oblasti slov. Pro praktické uplatňování svých názorů nemá příliš velký prostor.

U Zemana se střídaly z hlediska důvěry veřejnosti průšvihové periody – evergreenem se staly zvláště kauza Peroutka či Mynářova bezpečnostní prověrka. Později to byla aféra s neudělením vyznamenání pro pana Jiřího Bradyho a kauza údajného vydírání hradního protokoláře Jindřicha Forejta. Číhá podle vašeho soudu někde na prezidenta průšvih, který mu případnou kandidaturu může totálně zbortit?

Prezident Zeman má obrovskou výhodu – nekrade. Všechny vámi popsané průšvihy široká veřejnost podle mého soudu jako průšvihy nevede. Pro ni je důležitá finanční čistota a ta je u pana prezidenta neotřesitelná – to je jeho nejsilnější volební argument pro velmi silnou skupinu voličů.

Anketa

Má kolem sebe Miloš Zeman na Pražském hradě dobré spolupracovníky?

30%
70%
hlasovalo: 3428 lidí

Máte pocit, že by se v nějakém směru měnil vztah médií k Miloši Zemanovi? Platí ještě vzorec „Zeman řekne něco skandálního, média rozjedou cirkus a Zeman se jim vysměje“?

Vztah pana prezidenta k médiím je neměnný!

Není zrovna málo sportovců, herců, umělců, ale i vědců či intelektuálů, kteří se proti Zemanovi veřejně ohrazují. Jen v poslední době to byli například Jan Kraus, Vavřinec Hradílek, Gabriela Koukalová, Leopold König, ale i další. Čím to je?

To je tím, že svět vámi naznačené skupiny je zcela jiný než svět prezidenta Zemana. Je to silná skupina vzdělaných a zkušených oponentů, která má uznávané postavení. Je škoda, že prezident Zeman se nesnaží o lepší komunikaci. Že je nedokáže respektovat jako partnery pro diskusi!

Zeman a Babiš – to je jistý politický tandem. Podpoří podle vás Babiš Zemana tak, aby ho přitom nestavil do popředí jako svého kandidáta?

To vědí jen oni dva. V politice jsou podobné podpory vždy něco za něco. Tohle obchodování oba umí dokonale.

Jak vnímáte divadelní hry a videoskeče, v nichž se národ baví na konto Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka? Jeho osoba se objevuje v satirickém seriálu „Kancelář Blaník“, politický divadelní kabaret „Ovčáček čtveráček“ je dokonce divadelním hitem sezóny. Je podle vás v pořádku mluvčího prezidenta takto zesměšňovat?

Pana Ovčáčka nikdo nezesměšňuje. On se zesměšňuje sám! Jeho pojetí mluvčího se blíží pojetí hradního šaška!

Prezidentští kandidáti, kteří se hlásí nebo se o nich mluví: Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera. Koho z nich se má Zeman obávat? A koho byste si z nich vybral vy?

Vaše sestava kandidátů je sestava slušných a silných kandidátů. Bát se jich asi prezident Zeman nebude, ale jako soupeře by je měl brát vážně. Svoji odpověd‘ si nechám až pro samotné volby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…