Passer (Pro Prahu): Fandím všem, kteří chtějí pro Prahu něco udělat

03.10.2014 14:30

ROZHOVOR Lídr hnutí Pro Prahu Zbyněk Passer prozradil ParlamentnímListům.cz, kolik jejich hnutí investovalo do kampaně a co si myslí o vzniku Trojkoalice a vládě TOP 09 v Praze.

Passer (Pro Prahu): Fandím všem, kteří chtějí pro Prahu něco udělat
Foto: PRO PRAHU
Popisek: Lídr kandidátky politického hnutí PRO PRAHU pro komunální volby Zbyněk Passer

Hnutí Pro Prahu je vidět víc než kdokoli v minulosti, chtělo by se říci. Podle průzkumů agentur Phoenix, Sanep i STEM/Mark se pohybujete na hranici volitelnosti, tedy pěti procent. Jak tento výsledek dvacet dnů před volbami hodnotíte?

Naše podpora jde v posledních týdnech rychle nahoru. Věříme ve výsledek výrazně lepší než pět procent. Pražané si, stejně jako v ostatních českých krajích, začínají uvědomovat, že velké strany nemají žádný recept na správu a rozvoj města.

A pokud jsme ještě u výzkumů, výrazně poklesla Trojkoalice a oslabuje rovněž TOP 09. Ačkoli se jedná pouze o prognózy, jak si tyto změny vysvětlujete?

Trojkoalice je nesoudržný slepenec ideologicky odlišných dvou stran, který se rozpadne krátce po volbách. Je to podvod na voliče. Vezměte malé strany, z nichž by v Praze ani omylem ani jedna nepřekročila hranici pěti procent, přidejte marginální hnutí (STAN), které se v Praze zapsalo jedinou věcí – že jejich iniciativou přišlo hlavní město o pět set milionů ročně při změně rozpočtového dělení daní, přidejte pár hlavních postav pražského polosvěta, celé to převažte voňavou stuhou a řečmi o korupci a čekejte, že pražský volič bude natvrdlý a skočí na to. To nemohlo dlouho fungovat.

TOP 09 sklízí trpké ovoce za svoji neodbornost, nekoncepčnost a nezkušenost. Praha pod jejím vedením stagnovala, neposunula se s výjimkou přípravy Metropolitního plánu vůbec nikam. Roky 2010 – 2014 budou jednou považovány za ztracené, ale to není jen vina TOPky. Když založíte stranu kavárenských teoretiků a implementujete je do vedení města, přidáte inteligentního mladého muže, který ale město ani jeho struktury nezná, máte zaděláno na průšvih.

Zajímáte se o náplň ostatních stran: Kaslových Demokratů, Restartu, Patriotů, nebo se nechcete nechat ovlivňovat?

Fandím všem, kteří chtějí pro Prahu něco udělat, změnit neúnosný status quo. Honzu Kasla znám dlouho a zkušenosti mu nechybí. Světlanu Kubíkovou považuji za velmi schopnou a zkušenou městskou manažerku. Oba bych viděl v radě města rád, ale lovců je mnoho a zajíců málo. Příliš mnoho stran a hnutí povede k tomu, že do zastupitelstva z nových subjektů pronikne jeden, maximálně dva. K Patriotům se vyjádřit nemohu, nejednali jsme s nimi a neznám jejich personální složení

V Praze nelze opomenout spory mezi šéfem lokální TOPky Vávrou a primátorem Hudečkem. S kým by se vám osobně lépe vyjednávalo o povolebním rozložení na magistrátu?

Politik tu není od toho, aby si vybíral, ale aby dobře spravoval město, prosazoval svůj program a seděl u stolu s tím, koho mu voliči určí. Jedno zda Petr, či Pavel. Jednat budu s kýmkoliv, kdo bude mít mandát od voličů. Kromě komunistů, to prostě nemůžu. Ale abych vám neutekl z otázky. Jednal jsem vícekrát s oběma pány a oba mají své schopnosti i své chyby – jako každý z nás. Byť spolu nevycházeli dobře, jejich schopnosti se doplňovaly. Pro TOPku je škoda a velkou chybou, že se neuměli dohodnout, takhle jsou rozštípnutí a oslabení jako celek.

Pokud byste získali dostatečný počet hlasů, o jakou pozici na magistrátu byste usilovali v radě?

O tom rozhodují vítězové voleb, což bude letos některá z parlamentních stran. Budeme rádi, když dostaneme příležitost ukázat náš způsob práce. Jsme připraveni na kterýkoliv rezort, vyjma územního plánu, deklarovali jsme, že se mu vyhneme. Máme 11 pracovních komisí, v každém 6-8 odborníků na správu dané oblasti. Nepotřebujeme žádné tři měsíce hájení, jsme připraveni začít pracovat hned po volbách. Nejbližší jsou nám témata týkající se dopravy, energetiky, odpadového hospodářství, správy městských firem. Tam vidím nejvíce možností, jak zamezit šílené korupci a rozhazování, které na magistrátě a v městských firmách vládnou.

Opět teoreticky: V případě vašeho zisku sedmi až osmi procent nebudete klíčovou stranou pro koaliční vyjednávání, nejspíše to opět zůstane mezi TOPkou, ODS a ČSSD, byli byste ochotni snažit se prosazovat program i z opozičních řad?

Se všemi jednáme. Mají v programech řadu důležitých věcí, na nichž je úplná shoda – např. dokončení Pražského okruhu ve stávající variantě. A všichni o nás vědí, že jsme čitelný, kompetentní a konzistentní partner. Nejde nám o to, čí je který programový bod, ale o to, zda může prospět Praze. Pokud ano, budeme jej prosazovat, i když není náš.

Pakliže se podíváme na jednotlivé městské části, velmi výrazná je vaše kampaň na Praze 5 a 4. Jsou pro vás tyto dvě části výraznější než například Prahy 1, 2 či 10?

Ano, jednoznačně. Jde o velikost těchto městských částí, i jejich význam v rámci Prahy. Centrum je důležité, ale jednička má více než šestkrát menší voličskou základu než čtyřka. Na dvojce jsme partnery Občanů za spokojené bydlení a na desítce zase Desítky pro domácí. Ti si vedou svoje kampaně a nás podporují do zastupitelstva hlavního města. Vnímáme tyto partnery jako přidanou hodnotu a rozšíření odbornosti o další témata.

Proč vaše hnutí nepostavilo svého kandidáta pro senátní doplňovací volby právě na Praze 10? 

Jsme čistě komunální hnutí, soustředíme se jen a pouze na rozvoj a správu Prahy, nemáme jiné ambice a zájmy. Pražané pro Pražany. V Senátu nemáte moc možností, jak městu pomoct.

Jste si vědom nějaké své chyby, nebo chyb vašich kolegů, kterou jste doposud provedli? Co se týká personálních věcí, předvolebních koalic a podobně?

Zatím nejsem, ale nechval dne před večerem. Máme více než sedm set kandidátů na pětatřiceti městských částech, lidé dělají chyby, jistě je děláme i my. Uvidíme. Pokud něčí jednání bude přes čáru, rychle se s ním rozloučíme.

Kolik vás doposud stála kampaň? Vaše předsedkyně na svém profilu na ParlamentníchListech.cz uvedla, že 6 milionů. Je to finální suma?

Není. Nyní jednáme o úvěru ve výši sedm milionů Kč. Finální částka může o něco přesáhnout i 13 mil. Kč. Ale doufáme, že ne. Snažíme se být maximálně efektivní.

Nelze si nevšimnout podivného sporu mezi vámi a Janou Volfovou, respektive Petrem Dimunem. Co uděláte ve chvíli, kdy Volfové PRO začne vlastní srdíčkovou" kampaň a lidi budou - a oni budou - skutečně zmatení?

Naše kampaň běží od jara letošního roku, nepochybujeme o tom, že si nás naši voliči najdou. Předvolební boj s sebou většinou přináší určitou míru nervozity, a s tím je třeba počítat.

Pro komunikaci jste si vybrali zejména MHD a outdoor, na internetu jste vidět podle našeho soudu minimálně. Je to cíl mířit na starší voliče než na online komunitu?

Pak nesdílíme stejné názory. Máme několik desítek profilů na sociálních sítích s více než padesáti tisíci přátel a naše příspěvky zasahují téměř půl milionu lidí. Neřekl bych, že nejsme vidět online. Cílíme na voliče všech kategorií a věků, nekastujeme Pražany dle věku a pohlaví. Všichni si zaslouží lepší město. Peníze na to jsou. Jen se nebát a nekrást.

A poslední dvě otázky jsou obecnějšího rázu: Jak byste naložil s vrahem dítěte?

To je nepatřičný dotaz. Nejsem soudce ani státní zástupce. Nejsem příznivcem vyjadřování se kohokoliv k čemukoliv. Jen je mi strašně líto rodiny a přátel, sám mám pět dětí a neumím si něco takového ani představit. Je to hrozné.

Bude válka? 

Ano, bude. Vždycky přijde válka. Tak jako zima nebo déšť. Otázka je kdy, kam a na jak dlouho. Protože jsme lidé a lidé spolu válčí, vždy chtějí víc, dál… Pokud myslíte tady a teď, riziko je mnohokrát větší než před deseti lety, ale pořád zůstává zcela marginální. Ale že Putin zabere celý východ Ukrajiny, to se vyloučit nedá. Největší význam silné armády je odstrašení. Na to ale naši evropští plánovači světlých zítřků už dávno zapomněli. Raději staví ve Španělsku dálnice odnikud nikam, aniž by budovali silnou obrannou armádu. Rusko vždy rozumělo jen hrubé síle. Diplomacii považuje za slabost. S kým bude sousedit Rusko za rok? S kým bude chtít.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lívia Ševčíková

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…