Podvod na lidech, krádež století... A dnes to budou zastírat naším pomlouváním, tuší Marta Semelová

17.11.2013 0:01

PŮLNOČNÍ ROZHOVOR V neděli si připomínáme čtyřiadvacáté výročí pádu komunismu. Jak po téměř čtvrtstoletí vypadá komunistická strana? Jak se dívá na léta polistopadového vývoje? Poslankyně Marta Semelová si myslí, že strašidlo komunismu dnes slouží především k zastření problémů, které současná doba lidem přináší. Přitom na začátku prý bylo slibováno něco úplně jiného.

Podvod na lidech, krádež století... A dnes to budou zastírat naším pomlouváním, tuší Marta Semelová
Foto: hns
Popisek: Marta Semelová v půlnočním rozhovoru

Co obvykle děláte v sobotu o půlnoci, kdy náš rozhovor vyjde?

Většinou sedím u počítače a vyřizuji poštu, protože to člověk přes den nestíhá.

V neděli si budeme připomínat výročí 17. listopadu 1989. Vzpomněla byste si ještě, co jste ten den dělala?

Vzpomínám si, že jsem byla doma a koukala jsem na televizi.

Zítra si řada lidí bude připomínat právě tento den a pro řadu z nich to bude příležitost k výkladům, jaké byl ten komunismus zlo. Jak se díváte na to, když se i po čtyřiadvaceti letech oživují tyto reminiscence?

Předně bych chtěla říct, že my si sedmnáctý listopad také budeme připomínat, a to u pamětní desky Jana Opletala. Pokud jde o připomínky sedmnáctého listopadu 1989, tak ty antikomunistické projevy některých politiků či takzvaných umělců jsou vyvolávány zcela uměle, aby zastřely problémy současné společnosti a to, jak někteří politici vědomě obelhali občany této země. Pokud si vzpomínám, tak v té době bylo slibováno, že bude pokračovat socialismus, že tady nebude žádná nezaměstnanost a chudoba, a pokud se na to podíváme dnes, tak je tady sedm set tisíc nezaměstnaných, jsou tu žebráci, lidé bez domova - a to je důsledek toho, co tu předvedly předchozí vlády, zejména ta Nečasova.

V čem podle vás za těch čtyřiadvacet let vlády občany nejvíce zklamaly?

Slibovaly prosperitu, svobodu a demokracii. A když se na ta hesla podíváte, tak prosperita dopadla tak, že to, co tu bylo vybudováno, tak bylo rozprodáno a rozkradeno a zisky jdou do zahraničí. Průmysl, zemědělství, to všechno bylo zlikvidováno, a velké fabriky, které byly zdrojem sociálního uspokojení obyvatel a byla na ně navázána třeba i kultura, sport a zdravotnictví, to vše je pryč.

Pokud jde o tu demokracii, tak ta je tu jenom pro někoho, a svoboda, pokud jsou lidé závislí na tom, aby vůbec měli nějakou práci a uživili rodinu, je také velmi pofidérní pojem.

Dokázala byste polistopadovému režimu alespoň nějaké jednotlivosti připočíst k dobru?

(povzdech) Víte, já když se setkávám s lidmi, tak vidím, že naprosté většině tohoto národa se velmi výrazně zkomplikoval život. Jestli to někomu přineslo dobro, tak té menšině horních deseti tisíc. Ale těm dolním deseti milionům určitě ne.

Vaše strana se ke komunistické minulosti hlásí z hlediska idejí a vizí. Ohledně KSČ ale vždy zdůrazňuje diskontinuitu. Jak moc se tedy vaše strana ztotožňuje s minulostí z let 1948 a 1989?

Určitě navazujeme na všechno pozitivní, co se tady pro lidi udělalo. Ať už se jedná o bydlení, vzdělávání, bezpoplatkové zdravotnictví, průmysl, zemědělství nebo kulturu. A z těch chyb, které se samozřejmě vždycky vyskytnou, se chceme poučit a do budoucna vyvarovat.

Poslední věc k tomuto tématu: Jak se díváte na různé konspirační teorie, které tvrdí, že listopad 1989 byl ve skutečnosti organizován některými lidmi ze složek komunistického režimu, kteří chtěli získat nějaké výhody?

Tohle nechci vůbec hodnotit, je to věc, kterou by do budoucna měli zhodnotit historici na základě dostupných pramenů.

Teď bych se přesunul k současnosti. Probíhají jednání o vládě, už se pomalu začíná rýsovat její základní programový půdorys a hlavní záměry. Jak se na ně dívá vaše strana?

Samozřejmě to vyjednávání sledujeme. Chceme se držet našeho programu, takže bychom podpořili ujednání, která by s ním byla v souladu. Týká se to třeba sociálních věcí nebo daní. My každopádně chceme prosadit náš program, tedy progresivní zdanění, snížení DPH, která nyní dopadá na občany zdražením všeho. My bychom chtěli prosadit nulovou DPH na léky a další nezbytné věci. A v tomto se tak situace při vyjednávání den ode dne mění.

Jaký by měl být vztah KSČM k této vládě? Měla by to být opozice, nebo nějaký tolerantnější vztah?

To bude záležet na tom, co bude tato vláda prosazovat a jak bude vypadat.

Hodláte se zasadit například o zrušení církevních restitucí?

Pokud jde o ty takzvané restituce, tak to vlastně nejsou žádné restituce, ale obrovský dar. Já osobně to považuji za největší krádež tohoto století, takže k tomu se určitě budeme chtít vrátit. Pokud tomu budou nakloněny i strany koalice, tak to určitě podpoříme. Teď ale mám trochu obavy, jak se to bude vyvíjet, protože sociální demokracie od některých svých programových priorit postupně v rámci kompromisů ustupuje. Navíc je tam samozřejmě jako koaliční partner KDU- ČSL, která církevní restituce bere jako svou prioritu, takže tady mám značné obavy.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …