Pohledem experta: Zeman vsadil na většinu proti "kavárně" a intelektuálům. Ale kdyby národ zvolil Schwarzenberga...

12.08.2015 20:50

POLOČAS MILOŠE ZEMANA „Takoví Kohoutové nebo nešťastný Štětina? Zeman vyjadřuje pocity většiny,“ říká mediální analytik Jiří Mikeš, který také upozorňuje: „Z lidí není možné dělat stále stádo.“ I přes konstatování, že Miloš Zeman je prezidentem většiny národa, ale hlavě státu doporučuje: „Měl by mít speciálního trenéra a dietologa. Potřeboval by shodit pár kil.“

Pohledem experta: Zeman vsadil na většinu proti "kavárně" a intelektuálům. Ale kdyby národ zvolil Schwarzenberga...
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Prezident Miloš Zeman pokračoval svou návštěvou blízkého východu. Nyni zavítal do Spojených arabských emirátů

Miloš Zeman je zhruba v polovině svého prezidentování. Byla to úspěšná doba?

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte Miloše Zemana v polovině jeho prezidentského mandátu?

82%
5%
3%
2%
8%
hlasovalo: 36816 lidí

Líbí se mi na něm, že tak, jak vstoupil do prezidentství, bohatý či chudý, stejně i odejde. Neobohacuje se. Nevím, čím to je, možná neumí vydělávat peníze. Jde spíš po ideálech. Co on vlastní? Nafukovací člun, motorové kolo, jizbu v bývalé tvrzi a když není na Hradě, žije v paneláku. Je suverénní politik, který miluje konfrontace. Do duelu před televizními kamerami z očí do očí by s ním těžko chtěl někdo jít.
Vsadil na kartu většiny proti „kavárně“ a intelektuálům. Myslím si, že to udělal velice dobře, a ví, že ho obyčejní lidé budou volit, i kdyby chtěl kandidovat znovu. I když nejrůznější prognostici předpokládali, že půjde „do háje“, jeho popularita neklesá. Oceňuji na něm, že je suverénní politik, padni komu padni, jednou jede na východ, pak na západ a všude hájí české zájmy. Říká, že jsme pro EU, chceme mít eura a pak jede do Číny, aby podpořil ekonomiku a celý národ. Je to pragmatický politik, na svém místě a zařadí se mezi úspěšné prezidenty. Myslím si, že Zemanova půlka období svědčí o tom, že je prezidentem většiny národa.

Zkuste si představit, že bychom zvolili prezidentem Karla Schwarzenberga? V čem by se náš stát změnil?

Více by se asi panáčkovalo před velkým kapitálem a prosazovalo evropanství. Karel Schwarzenberg by šel s takzvanou pražskou kavárnou. Možná by se pak mohl dostat do střetu s myšlením obyčejných lidí. Jeho vyjadřování je sice lidové, ale stále lze vnímat jakýsi podtón Rakousko – Uherska a šlechtictví, což český národ zrovna nemiluje.

Islám, imigrace, Islámský stát... Zde prezidentův hlas zní jasně: Odmítá přijímání muslimských uprchlíků, Islámský stát srovnává s nacismem, vybízí k ostraze hranic před imigranty. Liberální komentátoři tvrdí, že se podbízí xenofobním pudům české veřejnosti. Postupuje v tomto tématu Zeman správně? Má šanci zlepšit si u české veřejnosti ratingy popularity skrze hraní na tuto notu, či dokonce výrazně posílit svou pozici?

Popularitu získává. Takoví Kohoutové nebo nešťastný Štětina? Zeman vyjadřuje pocity většiny a velmi racionálně.

Přesto, některé výroky pana prezidenta nebyly přijímány s nadšením. Jistě si pamatujeme prezidentovo rozhlasové vystoupení, po kterém pedagogové namítali, že prezident kazí děti…

(Smích) Vyvolal tím zase konfrontaci, kdo jsou Pussy Riot a co jsou zač. A jestli někdo v chrámu dělá věci, které nemusíme popisovat, tak na to upozornil. Říkal: ano, bojují proti Putinovi, ale zároveň znesvětily pravoslaví. Jistě, neměl používat určité výrazy, ale reakce Českého rozhlasu byla neadekvátní. Že nejdřív něco natočí a pak budou vysílat? Proto šel do Blesku, vždyť mají stovky tisíc čtenářů.

Když jste zmínil Český rozhlas, co si myslíte o Zemanových výhradách vůči České televizi?

Redaktoři, kteří tam jsou, práci nezvládají. Proč stále televize přebírá názory z Anglie, Německa nebo Ameriky? To přeci není celý svět. Světová politika se bude dělat v Malajsii, Indonésií, Číně, proto se tam angažují Američané i Rusové. Veřejnoprávní média jsou jednostranná.

Obecně se ovšem zdá, že bez ohledu na veřejnoprávní média, Miloš Zeman dlouhodobě nemá rád novináře, novináři zase nemají rádi Zemana…

On ani noviny nečte, nechává si prý dělat svodky. Vezměte si, kolik máme novinářských „kanónů“? Starší odcházejí a mladší nemají zkušenosti. Veškeré noviny jdou do bulváru a honí se za senzacemi. Já jsem teď na Šumavě, a když si jdu koupit noviny, první je vyprodané Právo a i to o něčem svědčí. Z lidí není možné dělat stále stádo. Jsou inteligentní, vycházejí z vysokých škol, proto mají Facebook a ne televizi. Politici vůbec nevědí, jak mladá generace uvažuje, a co očekává. Předpokládám, že ale bude časem hodně naštvaná, protože jí zanecháváme jen honbu za prachama.

Pokud jde o Zemanovu popularitu, utrpěla jak po ,,lánském puči", tak po zmíněném vulgárním vystoupení. Ale později se začala zvedat, což je i současný trend. Každopádně, zakotvuje se někde lehce nad padesát procent. Za Havla i Klause měl prezident zpravidla vyšší podporu. O čem to svědčí?

Když se rodí něco nového, najednou můžete cestovat, koupit si jiné věci, vzniká euforie. Tehdy jsme vstupovali do Evropské unie s očekáváním. Havel byl filozof, Klaus noblesní pragmatik, který ovládal řeči a sportovec. Najednou přišel někdo, kdo je „jeden z nás“, ovšem velmi inteligentní a možná i převyšující minulé prezidenty.

Komu prezident v českém stranickém systému nyní fandí? Může mít blízko k Andreji Babišovi?

Určitě ne, Babiš je jiný typ člověka. Zeman potřebuje, aby na financích byl manažer, který umí řídit, takže si s ním může rozumět. Andrej Babiš ví, jak peníze najít i utratit a proto si myslím, že mu bude prezidenta fandit, ale že by byli kamarádi? To si nemyslím.

Jak se Miloš Zeman změnil od doby, kdy byl premiérem?

Měl by mít speciálního trenéra a dietologa. Potřeboval by shodit pár kil. Ale kdo z nás trochu starších ne?

Jak Miloš Zeman asi využije druhou polovinu svého mandátu? Pojede na klidnější vlně, bude pouze vyčkávat na příležitost vstoupit do politiky v krizové situaci, nebo ještě zintenzivní své akce ve věci migrace, Ruska a Ukrajiny apod.?

Myslím si, že zklidnění se dá těžko očekávat. Politická situace ve světě nebude nejlepší. Nekonečné tištění papírků a narůstání dluhů vyvolá určité konflikty. Konflikty vzniknou i s ekology, se zastánci zelené filosofie, protože dochází k ničení Země. Není před námi klidné období, doufám, že k žádným bitkám a válkám nedojde, přesto nelze očekávat procházku růžovým sadem.

Pokud by se pan prezident rozhodl znovu kandidovat, bude zvolen?

A koho by proti němu postavili? Snad Klause, ale ten do toho nepůjde, ani Schwarzenberg. Nikoho nevidím.

A co Tomáš Halík nebo Jan Švejnar a objeví se určitě další…

Bez šance. Museli by najít někoho nového, jiného, zřejmě půjdou po nějakém rektorovi, úspěšném profesorovi, po lidech, kteří něco dokázali a jsou plným protikladem Zemanovi i po stránce vystupování, chování, oblékání a způsobu života.

Co prezident Miloš Zeman podle Vás zanechá českému národu? Co byste napsal do učebnice dějepisu pod jeho jméno?

Napsal bych: „Je levicový idealista sedící na trůnu.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…