Politická korektnost, česky pokrytectví. Vystudovaný sinolog Ondřej Hejma promlouvá o dalajlámovi a jeho popularitě na Západě

22.10.2016 8:57

ROZHOVOR „Nejrůznější orientální filozofie hlásající nenásilí a všeobjímající dobro jsou populární už dlouho. Paradoxně hlavně v alternativních kulturách těch materiálně nejvyspělejších a politicky nejagresivnějších zemí,“ zmínil hudebník a novinář, a mimo jiné též vystudovaný sinolog Ondřej Hejma v reakci na situaci kolem návštěvy dalajlámy v ČR. Tím, že ministr kultury Herman dalajlámu osobně přijal, ale prý nic neriskoval. „Z hlediska situace v Tibetu je efekt takového gesta prakticky nulový,“ podotkl Hejma.

Politická korektnost, česky pokrytectví. Vystudovaný sinolog Ondřej Hejma promlouvá o dalajlámovi a jeho popularitě na Západě
Foto: Archiv OH
Popisek: Hudebník Ondřej Hejma

Poté, co se ministr kultury Daniel Herman soukromě setkal s dalajlámou, vydali nejvyšší ústavní činitelé v čele s premiérem Sobotkou společné prohlášení, ve kterém přijetí dalajlámy odsoudili s tím, že to není oficiální politika českého státu a že ČR respektuje celistvost Číny, jejíž je Tibet součástí. Následně se v médiích kvůli tomuto prohlášení strhly dohady, zda nejsme vůči Číně moc servilní. Co si o tom všem myslíte?

Pan Herman se už dávno zařadil do dlouhé řady těch politiků, kteří rádi dávají na odiv své pevné morální postoje. V tomto případě ale podává zprávu především o sobě, z hlediska situace v Tibetu je efekt takového gesta prakticky nulový. Miloš „Bimbo“ Zeman zareagoval jako onen příslovečný slon v porcelánu, ale obě strany jsou ve svých postojích konzistentní. Takže nic nového pod sluncem, nuda v Praze.

Za ministra kultury Daniela Hermana se ve věci přijetí tibetského duchovního postavil vicepremiér Andrej Babiš, který jinak stojí spíše za prezidentem. Přidal se ale i ministr spravedlnosti Robert Pelikán s tím, že je písemná distanc vlády „ostuda a ponížení naší země, jež nemá v naší svobodné historii obdoby“. Souhlasíte s Pelikánovou formulací? A pokud jde o Babiše, jak to vnímáte?

Anketa

Věříte Andreji Babišovi jeho obdiv k dalajlámovi?

hlasovalo: 6121 lidí

Andrej Babiš honí politické body, kudy chodí, má před volbami. Moc dobře ví, že dalajláma je u nás v jistých kruzích dost populární, a třeba tajně doufá, že se mu podaří ulovit nějaké nové dušičky. Dramatické proklamace se dobře čtou, ale ani Babiš, ani Pelikán dalajlámu, pokud vím, nepřijali. Podle skutků poznáte je.

Čínské ministerstvo zahraničí uvedlo, že dalajláma provádí v Česku „protičínskou separatistickou činnost“ a vyzvalo tak k tomu, aby se s ním žádný úřední představitel nebavil. Nesnaží se v tomto Čína poroučet? Vystudoval jste sinologii, možná máte odpověď na otázku, proč jsou vlastně Číňané tak citliví v podobných věcech...

Dalajláma je dlouholetým symbolem tibetského odboje a protestu proti čínské politice, stejně jako Václav Havel byl symbolem protikomunistického disentu. Naši disidenti také před převratem hovořili velmi smířlivě, akcentovali hlavně lidská práva, ale v okamžiku, kdy nastala vhodná situace, šli si za svým a dosáhli toho, se vším všudy. Člověk nemusí být sinolog, aby věděl, že na takové věci je citlivý každý režim.

Mají podle vás pravdu ti, kdo upozorňují na porušování lidských práv v Číně? Kdybychom se měli rozhodnout: obrana lidských práv, nebo ekonomické vztahy? Může vůbec protičínská propaganda poškodit český stát a hospodářství?

To je dilema přímo zásadní. Je doktrína boje za lidská práva univerzální, tedy platná po celém světě, nebo ne? Evidentně nikoliv. Co tedy s tím? Současný postoj Západu, včetně naší země, je bohužel politicky korektní, česky řečeno pokrytecký, kdy na jednu stranu s Čínou kšeftujeme ze všech sil, a tak nějak bokem, jako úlitbu, předneseme pár slov o lidských právech, v lepším případě zadními vrátky přijmeme dalajlámu. Je to politika dosti nesrozumitelná, ale díky Bohu aspoň nějak funguje.

Při setkání na Hradčanském náměstí dalajláma řekl, že nadešel čas, abychom o světě přemýšleli jako o jediném organismu. Lidé ve světě jsou prý stejní nehledě na náboženství. Sdělil také, že se nám islám nemusí líbit, ale musíme se s ním naučit žít. Neměli bychom mu více naslouchat?

Myslím, že mu nasloucháme tak akorát. Svět je skutečně jeden organismus, lidé jsou stejní a islám tu bude vždycky. Na druhou stranu to ale ví kdekdo, i bez dalajlámy. Nejrůznější orientální filozofie hlásající nenásilí a všeobjímající dobro jsou populární už dlouho. Paradoxně hlavně v alternativních kulturách těch materiálně nejvyspělejších a politicky nejagresivnějších zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…