Přijdeme o 60 miliard. Je to katastrofa, bije na poplach vysoce postavená kandidátka do eurovoleb

12.05.2014 8:51

ROZHOVOR Nejvýše postavenou kandidátkou do evropských voleb z Libereckého kraje je Jablonečanka Michaela Suchardová, která je dvojkou Strany zelených. Právnička, která pracovala v Evropské komisi už od roku 2003 a dnes radí občanům a podnikatelům s evropským právem. Vadí jí, že Česko je jedním z nejhůře čerpajících států z evropských fondů. „Je to fakt katastrofa, budeme vracet zhruba 60 miliard,“ upozornila ParlamentniListy.cz.

Přijdeme o 60 miliard. Je to katastrofa, bije na poplach vysoce postavená kandidátka do eurovoleb
Foto: Daniela Černá
Popisek: Michaela Suchardová, kandidátka Strany zelených do europarlamentu

Přečetl jsem si o Vás, že jste pracovala v Evropské komisi jako agentka pro rozšíření. To je docela zajímavý název, co jste dělala konkrétně?

To byly dočasné pozice ještě před rozšířením Evropské unie v roce 2003, kdy Evropská komise nabírala lidi pro pomoc s rozšířením. Tam jsem začínala, ale potom jsem prošla výběrovými řízeními a pracovala jako klasická euroúřednice.

Když budete zvolená, jaká bude Vaše priorita, respektive celé Strany zelených, v Evropském parlamentu?

Spolu se zelenými chceme, aby evropské fondy mohly čerpat jen společnosti a firmy, které rozkryjí svoji vlastnickou strukturu. V dnešní době je v Česku asi polovina společností anonymních. To znamená, že konečnými příjemci peněz z evropských fondů mohou být politici a lobbisti. To se mi nelíbí. Spolupracuji mimo jiné s Nadačním fondem proti korupci. Zde dohlížím na to, jak Česká republika přijímá služební zákon. Poslední dva tři roky vidím, že tu doopravdy není snaha o to, aby tu nebyla nezkorumpovatelná státní správa. I když už se to snad začíná hýbat. Z tohoto důvodu jsou fondy prioritou. Jde o jedno z opatření, které má zamezit korupci. Máme webovou stránku Euromiliardy.cz, tam uvidíte naši kampaň.

Často se však kritizuje, že evropské peníze jdou mnohdy na zbytečné projekty?

To už ale není chyba Evropské unie. Ale členských států, v našem případě České republiky, kam si ty peníze posílá a jak si nastavuje konkrétní věci na ministerstvech. Pro strukturální fondy je u nás kontaktním národním místem Ministerstvo pro místní rozvoj. Fondy u nás nebyly čerpány v pořádku, Česká republika je jedním z nejhůře čerpajících států. Je to fakt katastrofa, příští rok budeme vracet 60 miliard. Na zmiňovaném webu Euromiliardy.cz si roztočíte takové kolo štěstí. Na něm ukazujeme, že bohužel ty fondy jsou někdy jako loterie. Jsou tam ukázky dobrých a špatných příkladů. Například 287 milionů šlo do stavby golfových hřišť. Dobrým příkladem je zase Tanvald, kam jsem chodila na gymnázium, kde 137 milionů, z 85 % poskytnutých EU, investovali do vylepšení sítě veřejné dopravy. Znovu propojili českou a polskou oblast Krkonoš a Jizerských hor a dnes tak profitují ze zvýšeného přílivu turistů. Za negativní využívání fondů však nemůže myšlenka fondů, ani Evropská unie. Je to chyba České republiky.

Vy jste v politice poměrně nová. Proč jste si vybrala zrovna Stranu zelených?

Dlouhodobě jsem pracovala v institucích veřejné správy - Evropské komisi, pak na českém Ministerstvu průmyslu a obchodu. Vždy v oblasti vnitřního trhu a evropských práv. Poslední tři roky radím občanům a podnikatelům o jejich evropském právu. Zúčastnila jsem se i Rekonstrukce státu v rámci spolupráce s Nadačním fondem proti korupci. Pořád jsem se v těchto oblastech pohybovala, ale neměla jsem pocit, že by na české scéně byla politická strana, které bych byla schopná věřit. Ale vždy jsem byla v podstatě zelená zaměřením. Takže jsem se pro ně rozhodla. Koukala jsem, jaké mají rozhodovací procesy. Zjistila jsem, že je to strana opravdu transparentní. Strana zelených má přes 200 zastupitelů po České republice a spoustu lidí z neziskového sektoru. Dokázala jsem se s nimi ztotožnit.

S vaším předsedou a jedničkou kandidátky Strany zelených Ondřejem Liškou jsem se bavil krátce po jeho návratu z Ukrajiny před pár dny. Místní situaci hodnotil jako sud prachu před výbuchem. Jak se na ni díváte Vy? Neobáváte se ještě většího vyhrocení situace?

Samozřejmě, že se toho obávám. Posledních několik dní se u nás mluví hlavně o tragické smrti Ivety Bartošové. Je smutné, co se jí stalo. Ale my máme nedaleko od nás zdroj válečného konfliktu a mám pocit, jako bychom tomu nevěnovali dostatečnou pozornost. Jsem proto ráda, že tam Ondřej jel. A vůbec, evropští zelení jsou v tomto aktivní.

Co může Evropská unie udělat, aby na Ukrajině nevypukla válka?

Společná zahraniční bezpečnostní politika zatím existuje na základě jednomyslného rozhodnutí Rady pro zahraniční věci. To znamená, že každý stát má právo veta. Kvůli tomu nejsou často schopni se dohodnout. Je potřeba, aby se tohle změnilo na kvalifikovanou většinu a byli schopni jednat. Máme v programu silnější a akceschopnější Evropu, která nenechá, aby nás vydírali diktátoři. S tím souvisí potřeba mít společnou energetickou politiku. Abychom s Ruskem vyjednávali jako jeden partner, protože společně jsme silnější. Nehledě na to, že když jednotlivé státy vyjednávají samostatně, mají daleko větší tendence naslouchat zájmům nadnárodních korporací. Ve finále pak každý bojuje sám na sebe.

Kampaň do evropských voleb vrcholí. Myslíte že letošní účast bude vyšší než minule? To byla velice nízká, myslím že 28 procent...

Lidi se o evropské volby poměrně zajímají, člověk s nimi však musí mluvit. Vyšší účast by ukázala sílu unie. Myšlenka mírové spolupráce, kdy spolu v padesátých letech do té doby nepřátelské mocnosti začaly obchodovat s uhlím a ocelí a jsou schopní se dalších 60 let domlouvat a spolupracovat spolu, mi přijde skvělá.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…