Primátor Jihlavy Chloupek (ČSSD): Je nezbytné uzavřít hranice Schengenu

07.09.2016 11:56

Se zkušenostmi z radnice do senátu, tak zní moto Rudolfa Chloupka (ČSSD). Čemu by se chtěl v horní komoře parlamentu věnovat? Co považuje z pohledu volebního obvodu za nejdůležitější? A ponechal by si oba mandáty? I na to se ptaly ParlamentníListy.cz. Vyjádřil se i ke koaličním sporům na jihlavském magistrátě či k více než rok trvající uprchlické krizi. Jak ji zastavit?

Primátor Jihlavy Chloupek (ČSSD): Je nezbytné uzavřít hranice Schengenu
Foto: archiv starosty
Popisek: primátor Jihlavy PaedDr. Ing. Rudolf Chloupek (ČSSD)

Za obvod Jihlava bude kandidovat do senátu celkem devět osob, což není málo. Jak byste hodnotil prozatímní průběh volebních kampaní? Je něco, co vás třeba zaskočilo či šokovalo?

Volební kampaně se pomalu rozbíhají. Zatím jsem nezaznamenal výrazné excesy, spíš mě překvapuje nesoulad slov na billboardech a činů (ať už současných nebo minulých) v praxi.

Mandát senátora by rád obhájil i senátor Miloš Vystrčil. Můžete nám říci, jaký je to z vašeho pohledu politik a proč byste jej měl nahradit právě vy?

S panem senátorem Vystrčilem se potkávám poměrně často a podle mého soudu je to slušný a pracovitý člověk. Proč by měl být vystřídán z mého pohledu, je otázka politických názorů a zaměření, ve kterých se ne vždy shodneme, a chci-li prosazovat odlišná řešení, je to obtížné prostřednictvím senátora s postoji jinými. Proč právě mnou? Myslím si, že člověk, který se chce věnovat politice, by měl jednak mít základní zázemí spočívající ve vzdělání a úspěšné praxi v nějakém oboru mimo politiku (čili odborné předpoklady) a také zkušenosti z komunální politiky, neboť koneckonců na komunální úrovni je nejblíže požadavkům a potřebám občanů.

V obojím, myslím si, že protikandidáty alespoň o chloupek převyšuji.

Miloš Vystrčil

  • ODS
  • PROFIL NENÍ POUŽÍVÁN.Případné dotazy na kontakty v Detailech
  • předseda Senátu

O jaký ze senátních výborů byste se v případě zvolení chtěl ucházet a jakou konkrétní problematikou se v něm zabývat?

Z předchozí odpovědi je zřejmé, že nejvíce by mě zajímala práce v těchto výborech:

výbor pro územní rozvoj, veřejnou správu a životní prostředí,

výbor pro vzdělávání, vědu, kulturu, lidská práva a petice.

Co se týká konkrétních témat, zajímám se o otázky legislativy umožňující trvalý a udržitelný rozvoj měst a obcí – konkrétněji otázkami odpadového hospodářství, revitalizací veřejných prostor a státní podporou těchto aktivit, podporou sportu a volnočasových aktivit, organizací a financováním veřejné správy v rámci přenesené i samostatné působnosti atd.

Co se týká druhého z výborů, zajímají mě otázky financování školství, kariérní řád a odměňování pracovníků ve školství, kvalitou škol a jejich řízením.

Se zkušenostmi z radnice do senátu. Tak zní vaše moto. Ponechal byste si jako senátor mandát primátora?

Tato otázka je nyní předčasná a neumím na ni teď odpovědět. Jsou známy i letité souběhy funkcí primátora, starosty či místostarosty s funkcí v parlamentu a zdá se, že to možné, alespoň v některých případech, je. Na druhou stranu mám jen rámcovou představu o práci senátora, zejména o jeho časovém vytížení.

Jiný je pohled na to, že ve městě je rozdělaná nějaká práce, a zdá se mi neseriózní od ní utíkat.

Pokud bych tedy byl zvolen, nechám si patrně nějaký čas na posouzení, jestli je možné po určitý čas vykonávat obě funkce souběžně. Pokud bych byl zvolen senátorem, určitě bych se již neucházel o uvolněnou funkci v příštím volebním období.

Koalice na jihlavské radnici prochází těžkou a poměrně vleklou krizí. Věříte, že se ji podaří v nejbližší době vyřešit?

Zmiňovaná krize spočívá v obtížném hledání shody na poměrně důležitých rozhodnutích pro budoucí rozvoj města. Myslím si, že řešením je hlubší projednávání těchto témat (případně všech, ve kterých se názory různí) napříč zastupitelstvem. Vůbec mě netěší, nejen pokud návrhy neprojdou, ale projdou-li jen těsnou většinou. Je ale také nutné, aby všichni zúčastnění měli vůli k hledání řešení a případně nalézání kompromisu, ale také respektovali výsledky demokratického hlasování.

Pokud se taková vůle najde, věřím, že se podaří krizi překonat.

Jaké problémy regionu byste chtěl v senátu akcentovat a pomoci k jejich řešení?

Volební obvod, podobně jako celý Kraj Vysočina, je charakterizován velkou roztříštěností osídlení. Velmi důležitá je proto dopravní obslužnost a s tím související kvalita komunikací neboť většina obyvatel denně cestuje za prací, vzděláváním, nákupy, kulturou atd.

Je potřebné zachovat a případně i rozšiřovat síť zdravotnických a sociálních zařízení.

Z hlediska životního prostředí je důležité umožnit zemědělství vrátit se k plodinám, které jsou pro kraj tradiční, a k živočišné výrobě. Je však nutné uplatňovat takovou politiku, aby pro ně takové zemědělství bylo ekonomické. Dalším problémem je udržení vody v krajině a její ochrana. Největší část pitné vody v ČR pochází z Vysočiny, ale sama Vysočina z toho žádný profit nemá – i to je téma pro senátora z tohoto volebního obvodu.

Čím je váš obvod ještě specifický? Co nejvíce potřebuje?

V kraji (i mém volebním obvodu) leží velmi významná část dálnice D1. Kromě výhod dopravního napojení působí v této době značný problém dopravní omezení, která vedou ke zvýšenému průjezdu aut obcemi a městy. Řešením této situace je zrychlení rekonstrukce dálnice, vybudování obchvatů a oprava současných silnic 2. a 3. třídy.

Uprchlickou krizi považujete za důsledek neřešení problémů v oblasti, kde vznikly, resp. dost nešťastného přístupu velmocí v zemích s odlišným kulturním a náboženským prostředím a historickým vývojem. Jaké řešení byste ale nyní preferoval?

Za jediné možné řešení považuji uzavření hranic Schengenu, pomoc uprchlíkům v nejbližší bezpečné zemi a pouze v nezbytných případech (poskytnutí specializované zdravotní péče, spojení rodičů s nezletilými dětmi apod.) uprchlíky přijmout.

I nedávné zkušenosti z Jihlavy mě vedou k ostražitosti. Nepovažuji každého uprchlíka za teroristu, ale domnívám se, že jde převážně o ekonomickou migraci.

Máte pocit, že je vůbec vůle krizi skutečně řešit? Nevěnujeme pozornost spíše řešení zástupných problémů, jako jsou držení zbraní či nošení burek, a základní podstatu problému neřešíme nebo snad řešit nedokážeme?

Tento problém je celoevropský, pokud již ne celosvětový. Je proto nutná minimálně jednotná politika zemí EU, lépe širšího společenství. Dokud nedojde k nastavení účinného mechanismu, bude vždy řešení diskutabilní. Za cestu nesprávným směrem určitě považuji stanovení kvót k přijímání uprchlíků.

Do jaké míry ovlivní podle vás téma uprchlíků senátní volby? Neobáváte se vzestupu xenofobních a populistických stran/kandidátů?

To nemohu zcela vyloučit. Věřím však ve zdravý rozum voličů. Je docela zřejmé, že siláckými řečmi, případně jízdou na velbloudu po Staroměstském náměstí, se problémy vyřešit nedají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…