Šéf Úřadu vlády a lídr zemanovců vypráví, jak se na vládě vypořádal s tím, co zůstalo po Nagyové

24.10.2013 20:59

ROZHOVOR Radek Augustin je vedoucím Úřadu vlády a lídrem SPOZ v Olomouckém kraji. Musel se vyrovnat s dědictvím Jany Nagyové a popisuje, jak dával úřad do pořádku. Privatizaci OKD si podle něj Bohuslav Sobotka do výkladní skříně dát nemůže. Miloš Zeman je podle něho dobrý prezidentem a vyzrálým státníkem a SPOZ nabízí solidní osobnosti i program.

Šéf Úřadu vlády a lídr zemanovců vypráví, jak se na vládě vypořádal s tím, co zůstalo po Nagyové
Foto: spoz2013.cz
Popisek: Radek Augustin

Vy jste lídrem SPOZ v Olomouckém kraji, který sousedí s krajem Moravskoslezským, který je zasažen krizí kolem OKD. Jak se díváte na celou záležitost, včetně toho, zda privatizace za vlády ČSSD proběhla, tak jak měla?

V době, kdy byl ministrem financí Bohuslav Sobotka z ČSSD, byl prodán menšinový podíl OKD za 4,1 miliardy korun a obratem to bylo prodáno panu Bakalovi, který vydělal na těžbě uhlí desítky miliard. Nyní pan Bakala požaduje šest až osm miliard na takzvanou útlumovou těžbu. Útlumová těžba by byla oprávněná, pokud by se to podobalo příkladu Porůří. V Porůří se německý stát podílel na útlumové těžbě, protože měl před tím podíl na ziscích.

Tento způsob podnikání, který představuje nyní pan Bakala, mi připadá jako raubtierkapitalismus, jak říkal Helmut Schmidt, tedy jakýsi raubířský kapitalismus, kdy zisky připadají podnikateli, ale náklady platí společnost a stát. Stát si měl lépe pohlídat privatizaci takových podniků. Problémem ostravského uhlí je drahá doprava zvyšující jeho cenu a jeho zlevnění by napomohla lodní doprava a vybudování kanálu Odra-Dunaj.

A jak se díváte na roli tehdejší vlády, kdy byl ministrem financí Bohuslav Sobotka z ČSSD?

Jako vysoký státní úředník nechci kritizovat jiné politiky. Pokud bych měl ale odpovědět jako lídr SPOZ v Olomouckém kraji, tak tak způsob té privatizace budí pochybnosti a nepatří zrovna do výkladní skříně úspěchů Bohuslava Sobotky.

Vy jste nedávno propustil paní Šimůnkovou  z funkce ředitelky Sekce pro lidská práva Úřadu vlády. Ona tvrdí, že šlo o politickou záležitost s tím, že má jiný pohled na lidská práva než vláda...

Já jsem jsem ji odvolal z úřednické pozice, z funkce zmocněnkyně odstoupila sama a vláda její rezignaci přijala. Ředitele sekce jmenuje a odvolává vedoucí Úřadu vlády a já jsem striktně postupoval dle zákoníku práce. Pro vedoucí i řadové zaměstnance musí pravidla platit stejně. My jsme paní Šimůnkové navrhli adekvátní pracovní zařazení, které ale odmítla. Tím to pro mě z hlediska úřednického postupu skončilo. Odborné znalosti paní Šimůnkové neodpovídaly manažerské funkci ředitelky sekce. Šlo o věci, které se týkaly její práce v týmu, komunikace v týmu, vedení týmu a nedostatečné odbornosti či pracovní výkonnosti a respektování či dodržování pravidel, které na Úřadu vlády jsou. Nevidím důvod, proč bych komentoval její zastírací manévry o tom, že šlo politické důvody.

Vy jste přebíral Úřad vlády, a teď nevím, jestli je přesnější říct, že po panu Poulovi či paní Nagyové. Co bylo potřeba dát do pořádku?

Premiérem Jiřím Rusnokem jsem byl osloven, zda bych převzal funkci krizového manažera a dal Úřad vlády do pořádku. Některé věci tam nefungovaly standardně a neřešené problémy se tam kupily. Na začátku jsme musel vyřešit akutní věci jako rozvázání pracovního poměru s Janou Nagyovou, také jsem si udělal analýzu toho, co občany nejvíce zajímalo, a tak jsme zveřejnili platy všech vedoucích zaměstnanců za posledních šest při dodržení metodického pokynu ministerstva vnitra, abychom se vyhnuli postihu ze strany Úřadu pro ochranu osobních údajů. Dále jsme ztransparentněli veřejné zakázky s tím, že jsou zveřejňovány na internetu. Korektně jsme se rozešli také s bývalým ředitelem úřadu panem Poulem.

Řešili jsme také kupící se problémy, které tam byly v oblasti personálií, u manažerských pozic a některých ředitelů odborů. Nedělal jsem žádné čistky. Odvolal jsem jen tři ředitele odborů z 25. Snažil jsem se motivovat zaměstnance, aby se těšili do práce s tím, že platí stejný metr pro všechny – pro řadové i vedoucí pracovníky. Zavedl jsem benefity pro zaměstnance, jako je pružná pracovní doba či takzvané „sick days“. Stručně řečeno jsme provedli kroky, které vrací Úřad vlády do standardního modelu orgánu státní správy. Znovu jsme zpřístupnili pro veřejnost Benešovu vilu, Hrzánský palác. 28. října bude otevřena veřejnosti Kramářova vila. Konečně je respektován zákon o státních symbolech. Myslím si, že se podařilo to, že Úřad vlády dnes funguje standardně.

V tisku se objevovala řada věcí o tom, že paní Nagyová byla faktickou vládkyní Úřadu vlády či šikanovala zaměstnance...

Z různých zdrojů se ke mně takové informace dostávají. Já jsem paní Nagyovou jako podřízený ani nadřízený nezažil, pouze jsem s ní měl půlhodinové korektní jednání o ukončení pracovního poměru. Těžko se tedy můžu vyjádřit k tomu, co se dělo před mým nástupem na úřad. Já se nyní především dívám, jak zaměstnanci pracují nyní a nedívám se na to, co bylo v minulosti. Že pozice vedoucího Úřadu vlády v minulém období nebyla tolik silná jako pozice některých pracovníků, je obecně známo. Že některé procesy probíhaly velmi nestandardně, je z veřejných zdrojů také známo, ale do hlubšího hodnocení se nechci pouštět. Mohu to soudit jen na základě toho, v jakém stavu jsem úřad převzal a jaké věci jsem musel řešit. Byla to práce krizového manažera a řešení akutních problémů. Z nemocného stavu se nám podařilo úřad, za ty tři měsíce, co tam jsem, uzdravit.

Kandidujete za SPOZ, jehož čestným předsedou je prezident Miloš Zeman. Jak ho zatím hodnotíte jako prezidenta?

Miloše Zemana znám intenzivně zhruba 12 let. Pokud mám vůči němu někdy nějaké výhrady, tak mu je řeknu mezi čtyřma očima. Pana prezidenta hodnotím jako vyzrálého politika a státníka, který přemýšlí několik tahů dopředu a jsem rád, že je prezidentem právě on, tedy stabilní osobnost, se kterou jen tak něco nezamává. Je samozřejmé, že to je jen člověk a i on se někdy nevyhne chybám. Nikdo není neomylný. Rozhodně u něho výrazně převažují pozitiva nad negativy.

Nyní v průzkumech klesají preference SPOZ. Co si o tom myslíte?

Můj oblíbený politik Winston Churchill řekl, že věří jenom těm průzkumům, které si sám zfalšuje. Od doby Churchilla průzkumy stále více ovlivňují rozhodování voličů a proto mohou být nástrojem manipulace. Na druhou stranu si SPOZ musí sáhnout sama do svědomí, zda veškeré její interní kroky byly úplně ideální. Některým sporům v rámci SPOZ nerozumím.

SPOZ nabízí kvalitní, zodpovědný, středolevicový program a paletu osobností, které mají ve svém oboru velmi dobrý kredit, jako jsou pánové Žák, Toman, Koníček, Lukl či Pecina. Určitě by byla škoda, aby takové osobnosti v parlamentu nebyly. Máloktéra strana má na svých kandidátkách tolik schopných osobností. Navíc ČSSD bude potřebovat spojence, kteří umožní existenci levicové vlády.

Je zajímavé, že vaším oblíbeným politikem je pravičák Winston Churchill...

Miloš Zeman říká, že má rád politiky, kteří již jsou mrtví, protože už nemůžou udělat chybu, pro kterou by si je přestal vážit. Takže mezi mé oblíbené politiky patří bývalý německý kanceléř Helmut Schmidt z SPD, Winston Churchill a T. G. Masaryk. Pan Schmidt ještě žije, ale s ohledem na to, že mu je devadesát pět let, tak už v politice nic nezkazí. (smích) Máte pravdu, že Churchill je pravicový, ale všichni tito tři politici měli společné, že to byly vyzrálé osobnosti, které dovedly prosazovat i nepopulární věci a jít proti proudu a dokázaly si za svými postoji stát. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

10:20 „Proto ty útoky.“ Lauferův dobrý známý odhalil, proč o mrtvém nemluví dobře

„Nerozumím tomu, proč se jeho ‚kapitán Minařík‘ neřešil již dávno, kdy by i sám Laufer k tomu mohl c…