Šéfkuchař a významný člen protibabišovské skupiny: Kdyby ke mně do restaurace přišel Babiš a objednal si...

20.08.2017 14:25

ROZHOVOR Veškeré kroky Andreje Babiše jasně ukazují vůli ovládnout český trh v mnoha oblastech. Chce vedením ministerstva financí ovládnout ekonomiku, opanovat v podstatě celou politickou scénu a nastolením autokratického režimu navrátit zemi do totality. To si myslí kuchař a aktivista Martin Slavomil Kohout ze skupiny Andrejovy Účtenky Vrátíme Andrejovi (AUVA).

Šéfkuchař a významný člen protibabišovské skupiny: Kdyby ke mně do restaurace přišel Babiš a objednal si...
Foto: archiv OF
Popisek: Antibabišovské obrázky

Policie požádala o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání. Jak jste to přijal?

Při prvním zjištění jsem si říkal, že je to super, ale nic se nebude dít. Nicméně velmi brzy jsem snad ne příliš naivně pochopil, že toto už je doopravdy a není to jen planý pokus, aby policie a státní zastupitelství uspokojilo „křiklouny po spravedlnosti“. Někde jsem zaslechl, že takhle označují nás, kteří voláme po Babišově potrestání.

Sled událostí, respektive četnost a síla stále přicházejících informací z médií o důvodech policie v žádosti o vydání Babiše a Faltýnka, mě přesvědčil, že snad ještě trochu té naděje na setrvání ve svobodném Česku máme. Nejsem pro lynčování bez procesu, jsem pro spravedlivé a poctivé vyšetření okolností každého sporného činu nejen Andreje Babiš. A samozřejmě pro následný trest dle trestního řádu, proto jej také máme, že ano. Nicméně o nezávislosti české justice si myslím své.

Myslíte, že by to mohlo pro Babiše a ANO znamenat volební prohru?

Popravdě, úplně si to nemyslím, protože Babišovi stoupenci, kteří jej hájí i přes všechno, co se za poslední rok objevilo, tedy dluhopisy, Čapí hnízdo, ovlivňování redaktora Mafry a další kauzy, které by jinému politikovi z tradičních politických stran, jak Babiš s oblibou hlásá, zlomilo vaz, a to už ve stádiu podezření, budou slepě papouškovat naučené věty o kampani, řízené politické kriminalizaci Babiše a politickému útoku na objednávku Kalouska. Takže z mého pohledu, většina voličské základny Babišovi zůstane věrná, ale na druhou stranu, což vidím jako pozitivum, se dříve lehce zmanipulovatelní voliči, kteří neměli jasno, rozhodně nepřikloní na stranu Andreje Babiše. Může mu to tedy uškodit tím, že se řady jeho voličů ze strany „zatím nerozhodnutých“ nerozšíří.

Stále si myslím, že má velmi reálnou šanci volby vyhrát a zřejmě se tak i stane. Nicméně pokud tradiční pravicové strany dodrží to, co deklarují, bude Babiš s ANO těžko hledat koaliční partnery. Takže mu nezbude než zůstat v opozici, což by jistě z Babišova pohledu výhrou nebylo.

A dostane policie Babiše za mříže?

Zda kauza Čapí hnízdo dostane Babiše za mříže, netuším. Nevím, jakým směrem je vedeno vyšetřování. Ale dle informací, které poskytují média, a dle vyjádření parlamentu a státního zastupitelství, tak je i tato varianta možná. Jelikož však nemám informace, nemůžu to dostatečně posoudit. Nezastírám, že bych nebyl rád, ale na druhou stranu bych byl i do jisté míry překvapen takovýmto vyústěním. I Babiš má právo na spravedlivý proces a pokud se prokáže jeho vina, tak by měl přijmout náležitý trest stejně, jako padesátimilionovou dotaci, které se vůbec nebránil.

Jak vnímáte voliče hnutí ANO?

Jako slepě zamilované náctileté slečny, které v první lásce vidí doživotní partnerství, leč oproti voličům Babiše a firmy ANO u těchto slečen a dívek "vystřízlivění" přichází poměrně brzy. Voliči firmy ANO si jejího předsedu velmi idealizují na základě zdařilé PR kampaně a marketingového týmu. Musím uznat, že takto zvládnutý marketing a komunikace s veřejností se jen tak nevidí. Popravdě, těm populistickými nepravdami zaslepeným občanům se nedivím, protože PR tým s vedoucí personou Markem Prchalem ty lži, nepravdy a polopravdy do svých voličů hustí na každém kroku.

Bohužel, zde chybí zdravý selský rozum. Voličem Babiše a ANO je dle mého názoru přesně ta skupina, na kterou bylo zacíleno, tedy občan – dělník, zaměstnanec, rodinný typ. Právě jemu byla poskytnuta informace, že ten podnikatel, který mu každé ráno prodává rohlíky, nebo hospodský, který mu čepuje do džbánku pivo, krade! A dotýká se to především toho voliče, protože kdyby každý z těch zlodějských podnikatelů řádně platil daně, tak se má líp! Je to klasický model rozdělení společnosti a apel na typicky českou vlastnost, kterou je závist a nepřejícnost. Bohužel jsme v tomto my Češi opravdu jedineční. Bohužel, ku prospěchu oligarchy Babiše a jeho zájmů.

Jste šéfkuchařem berounské restaurace. Jakým způsobem jste v podniku přijali EET či zákaz kouření?

Působím tam krátce, takže jsem nezažil zavedení EET, nicméně zákaz kouření ano. Ovšem restaurace byla už i před uvedením „protikuřáckého zákona“ v platnost nekuřácká.

Nicméně, co se týče EET, tak jde z mého pohledu o zařízení, které ničemu nepomáhá. Jde o šikanózní nástroj pro buzeraci drobných podnikatelů. Prohlášení o narovnání podnikatelského prostředí jsou více než úsměvná. Dle mě je EET jen nástrojem pro shromážďování informací. Informací, které jsou dostupné pro resort ministerstva financí, tedy resort v rukách firmy ANO. Tyto informace jsou pro podnikatele velmi cenné, čímž netvrdím, že je užívá. Když si ale zaspekuluju, pokud by tyto informace použil, velmi snadno by ovládl tuzemský trh téměř ve všech odvětvích. Ekonomické prostředky na zřízení konkurence na oko jistě má a nyní i informace o aktuálním stavu trhu. To je panečku průzkum trhu pro byznys plán.

Co se týče protikuřáckého zákona, tak byť nekuřák, respektive odnaučený kuřák, kvituji s povděkem restaurace, které jsou nekuřácké. Ovšem, co již kategoricky odmítám, je omezování a zásahy do svobodného podnikání. Pokud jsem majitelem objektu, ve kterém na vlastní náklady provozuji hostinskou činnost, prostě provozuji hospodu, tak stejně jako mám právo se rozhodnout, zda bude její koncept postaven na staročeské, italské či jakékoliv jiné kuchyni, tak bych měl mít i právo si rozhodnout, zda provozovna bude kuřácká či nekuřácká. Těch omezení a nařízení pro provozovatele je již tak více než dost. Třeba počet pisoárů k počtu míst k sezení, počet parkovacích míst, povinnost uvádět alergeny v pokrmech a další a další. Proč tedy ještě další omezování? Před zhruba čtyřmi, pěti roky přišlo nařízení, kdy provozovna musela být řádně a předepsaným způsobem označena, zda se jedná o kuřáckou, nekuřáckou nebo nekuřáckou s oddělenými prostory pro kuřáky. Za mě bylo toto nařízení v pořádku, každý se mohl svobodně rozhodnout, do kterého typu zařízení se půjde najíst, pobavit, občerstvit. Chápu, že kouření je závažný civilizační problém, nicméně tím, že omezíme podnikání jiného, jej nevyřešíme. Máme se tvářit, že cílová skupina s názvem kuřáci zavedením této restrikce zmizela? Jistě, že ne!

Co si jako kuchař myslíte o potravinách pocházejících z výroby firem patřících do Babišova impéria?

No, rozhodně nemohu o všech produktech jednoznačně říci, že jsou nekvalitní. Jednak jsem se se všemi nesetkal a také vím o některých málo prémiových produktech, které jsou ve standardní kvalitě. Ale také vím o mnoha produktech, které jsou nečím jiným, než je na etiketách a v reklamách deklarováno a o důvodu. Také jsem byl svědkem vyprávění zaměstnance jistého podniku v masném průmyslu, kde byli mistři svého oboru nuceni upravovat receptury na tradiční produkty tak, aby byla dodržena požadovaná nákladová cena. Bohužel to znamenalo snížení, skoro až eliminaci hlavní suroviny. A už z principu pro sebe, ani do restaurace, nekupuji, nebo výrazně eliminuji nákup surovin z Babišových firem. Ovšem mnohdy je to velmi složité až nemožné.

Kdyby k vám do podniku - hypoteticky - přišel na oběd Andrej Babiš, dokázal byste se ovládnout, zachovat se profesionálně, a neplivnout mu na řízek před obalením ve strouhance?

Kdyby ke mně do podniku přišel Andrej Babiš na oběd, dostal by stejnou porci, jako každý jiný a ve stejné kvalitě, žádné vámi popisované „vylepšení“ by se nekonalo. Mám totiž jako šéfkuchař jednak úctu ke kvalitní surovině, ale také ke každému hostovi, který mi projeví důvěru a objedná si něco z mé nabídky.

Nicméně bych se ho jistě a s patřičným důrazem, aby nemohl přeslechnout nebo tvrdit, že neporozumněl dotazu, zeptal, proč odmítá, respektive se nevyjadřuje k výzvě k veřejné debatě s námi, aktivisty ze skupiny AUVA, které nazval bandou zoufalců, co nemají argumenty a nechtějí s ním jednat. Rozhodně bych si jeho reakci natočil a rozhodně bych trval na jeho vyjádření a důvodech, proč evidentně nechce do veřejné diskuze. Ale jak jste nadhodil, toto je pouze hypotetická úvaha. Nicméně, pane Babiši, jste zván!

Jaký dotaz byste mu, pakliže by vyslyšel výzvu k veřejné debatě, položil jako nejdůležitější?

Proč chcete mým dětem vzít svobodný život v demokratické společnosti?

Je s hnutím ANO a Babišem opravdu v Česku až tak ohrožena demokracie?

Výrazně ano. S ANO rozhodně nebude líp! Veškeré kroky Andreje Babiše jasně ukazují vůli ovládnout český trh v mnoha oblastech. Chce vedením ministerstva financí ovládnout ekonomiku, opanovat v podstatě celou politickou scénu a nastolením autokratického režimu navrátit zemi do totality. To napovídá nedementovaný dotaz na možnou koalici s komunisty, kteří se pro to, aby se dostali zpět do vlády, respektive měli potřebný prostor nebo alespoň reálnou možnost k prosazení svých zájmů, spojí s kýmkoliv. Byť by to měl být oligarcha s autokratickými sklony, který své komunistické nohsledy nechá jen paběrkovat s drobtů, které velkohubému pánu odpadnou od úst. Jistěže je s bývalým elitním komunistou výrazně ohrožena demokracie v naší zemi. Ale stále věřím ve zdravý selský rozum a schopnost Čechů jednat a pokud by se ke ztrátě svobod schylovalo, jistě si je vzít nenecháme!  

Milionáře a miliardáře máme v každé straně a v každém dresu se derou na výsluní. Navíc po hnutí ANO, stejně jako po VV, lze očekávat, že stanou noví populističtí bojovníci. Není to boj s větrnými mlýny?

Mohlo by se zdát, že jde o boj s větrnými mlýny, ale každá malá vyhraná bitva je novou energií pro další boje za naši svobodu, za svobodu pro naše děti. Pokud se necháme unést tím, že je to boj zbytečný a zpohodlníme, tak vše, čeho jsme doposud dosáhli, by ztratilo význam. Rozhodně nemůžeme v boji za svobodu a demokratické principy v naší společnosti přestat. V ten moment bychom přestali žít!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…