Tvrdé jádro hnutí ANO nikdy nepřesvědčíte. Nemají kapacity pro věcné argumenty! Velká bojovnice proti Babišovi prozradila, co se na něho chystá v Praze

13.08.2017 18:25

ROZHOVOR Jde o první vlaštovku v pocitu, že snad spravedlnost existuje a Babišovi opravdu neprojde vše, jelikož "všecky si koupit nemůže". Doufám a věřím, že to dopadne tak, jak má, takže bude za všechny své nepravosti odpovídajícím způsobem stíhán a potrestán. Tak hovoří o policejní žádosti o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka sněmovnou k trestnímu stíhání protibabišovská aktivitska ze skupiny AUVA Veronika Ševčíková.

Tvrdé jádro hnutí ANO nikdy nepřesvědčíte. Nemají kapacity pro věcné argumenty! Velká bojovnice proti Babišovi prozradila, co se na něho chystá v Praze
Foto: archiv OF
Popisek: Antibabišovské obrázky

Zmrd, slovenský fízl, tupí kobliháři či obrázek dlažebních kostek s popiskem "Hlasovací lístky na podzimní volby". Adresováno Andreji Babišovi a jeho voličům. Stačí se letmo podívat na váš facebookový profil a člověk se setkává s tvrdým antibabišovským radikálem. Co dovedlo mladou dámu k takové nenávisti?

Slovo nenávist bych poopravila na vcelku objektivní náhled na člověka, jež má za sebou skutky, které o něm vypovídají mnohem víc, než má vlastní pojmenování. Člověka, jenž se neštítí ničeho. Pochopitelně při vědomí, že spoustě lidí vůbec nedochází, co je to zač a jaké nebezpečí pro náš stát a demokracii znamená, mě občas přepadne pocit bezmoci a zoufalství. Není a nemůže mi to být jedno přinejmenším kvůli mým dvěma dětem, jelikož si sama dobře pamatuji dobu před revolucí, ačkoliv na to na první pohled možná nevypadám. To poslední, do čeho bych své děti chtěla přivést, je socialismus či komunismus s jakkoliv „lidskou tváří“. A z představy, že se mé děti narodily ve svobodné zemi, ale ještě během svého dětství budou muset zpět do totalitního zřízení, a pak čekat dlouhé roky, než budou moci svým dětem připnout trikoloru na bundičku tak, jako mi ji připínala má maminka, je mi zle.

Co se týče politického humoru, ten byl i v těch nejtěžších dobách tím posledním projevem odporu proti režimu, tím posledním, co režim nikomu nemohl vzít, přestože byl schopen ho za to trestat. Zaplať Pán Bůh, že tuto svobodu ještě pořád máme. Tudíž nepředpokládám, že jste nadsázku nepochopil a snad nabyl dojmu, že k volbám půjdu s dlažební kostkou. Jinak slovenským fízlem jsem Babiše sama určitě nikdy nenazvala. Jeho národnost je pro mě tím posledním, co by mi na něm mělo vadit. Sama se odjakživa cítím být Češkou i Slovenkou a nikdy to nebude jinak. Jednak pocházím ze smíšeného manželství, a pak jsem v obou zemích prožila podstatný kus života, mám tam přátele i rodinu.

Komunikace člověka otevírá, kdežto odstup uzavírá a urážky jej zatvrdí. Není lepší voliče Andreje Babiše raději postupně - Masaryk tomu říkal mravenčí práce - přemlouvat, než jim rovnou říct, že jsou bandou tupců, s kterými se nehodláte bavit?

Zcela jistě máte pravdu. Ovšem v situaci, kdy víte, co vám, vaší zemi a jejím občanům reálně hrozí, a při vědomí, že ačkoliv máme pořád demokracii anebo máme alespoň ještě právo si to myslet a tradiční záruky boje proti nepravostem, tedy novináři a média obecně, policie a ostatní právní a kontrolní orgány, čím dál tím víc přestávají plnit svou funkci, a dokonce se stávají prostředkem represe a postupného oklešťování občanských svobod, začnete pociťovat bezmoc a zoufalství, jak jsem již zmínila. Pak je velmi těžké zachovat si chladnou hlavu a odstup, když si uvědomujete, že důsledky Babišova jednání přímo ovlivňují život vás a vašich blízkých negativním směrem, ať už v současnosti nebo v budoucnu.

U mě to prošlo rovněž vývojem. Ze stavu, kdy jsem vysvětlování byla schopna, a tak trochu naivně věřila, že většině lidí lze mnohé vysvětlit, „otevřít jim oči“ a tím jim pomoci se ubránit před lží a manipulacemi, jsem se dostala do stavu poměrně značného vyčerpání, kdy už mi na poklidné demonstrace mých názorů často nezbývají síly. Převládlo přesvědčení, že určitou skupinu lidí - zejména takzvané tvrdé jádro strany ANO, jež opravdu není hnutím - nepřesvědčíte nikdy, jelikož nemají kapacity na pochopení věcných, logických a pádných argumentů. Případně, když si i sami přiznají, že argumenty a důkazy existují, vědomě se rozhodnou, že o nich nechtějí vědět.

Na druhou stranu, nejsem politik ani veřejný činitel, jsem pouze rozezlený a zoufalý občan, který se snaží dělat alespoň to, na co mu síly stačí. Možná to není na profesionální úrovni, ale já na ni ani neaspiruji, tudíž si tuhle nekorektnost v některých vyjádřeních a nedostatečnou sílu být vždy a za všech okolností stoprocentní můžu dovolit. A tím myslím zejména veřejně sdílený politický postoj v rámci mého soukromého facebookového profilu, případně na stránkách skupin lidí smýšlejících podobně jako já.

Jste vůdčí osobností facebookové skupiny Nový Bojkot Babišových Výrobků (NBBV). Kdy jste se stala antibabišovskou aktivistkou a kolik času do tohoto zaujetí měsíčně investujete?

Dovolím si vás poopravit. Nejsem vůdčí osobností NBBV, přestože tuto facebookovou skupinu beru jako svou mateřskou základnu, kde jsem přibližně před rokem potkala spoustu lidí se stejným názorem. Nicméně NBBV - i přes svou na první pohled velmi širokou členskou základnu - zůstává na můj vkus příliš málo aktivní a já věřím, že pouze komentáři a diskutováním na Facebooku se toho moc změnit nedá. Naší skutečně aktivní platformou je Andrejovy Účtenky Vrátíme Andrejovi (AUVA), kterou jsem spoluzakládala s Michalem Voždou a Oskarem Fuchsem, a stále se snažím být její aktivní součástí. Její členové v drtivé většině pocházejí ze členů NBBV a všichni už nějakou dobu pracujeme na reálných akcích a pokusech nejrůznějšími způsoby sdělit a vysvětlit co nejširšímu okruhu občanů naše postoje vůči Andreji Babišovi a jeho snahám účelově ovládnout tuto zemi pro svůj vlastní prospěch.

NBBV je i nadále naším partnerem, navzájem si pomáháme a podporujeme se, čehož si velmi vážím, stejně jako faktu, že jsem právě díky němu mohla potkat ohromnou spoustu skvělých lidí, se kterými nás primárně spojily stejné názory, ale za tu dobu, co společnými silami bojujeme proti šíření dezinformací a demagogie pocházející z dílny strany ANO a jejich divize pro tvorbu politické reklamy, jsme již dávno přáteli a rádi se setkáváme nejen při příležitostech spojených s naším antibabišovským bojem. I samotná AUVA si prošla vývojem. Někteří členové jsou v ní od jejího založení, jiní bohužel odešli, včetně například Oskara Fuchse, což nás mrzí, ale vzhledem k tomu, že každý z nás na tyto aktivity musí najít čas ze svého reálného života, v němž se mnozí snažíme o nezávislost na státu, tedy o uživení sebe a svých rodin vlastními silami, v čemž nám stát poslední roky spíš brání, než pomáhá, je to více než pochopitelné. Stejně tak přicházejí noví lidé a my pokračujeme dál.

Čas věnovaný práci pro AUVA a obecně všem antibabišovským aktivitám spočítaný nemám. Sama se divím, ale pořád ho ještě nacházím, za což musím poděkovat zejména mým blízkým a jejich podpoře mého odhodlání. Momentálně připravujeme na 30. 9. demonstraci v Praze, jež bude jednou z posledních - ne-li úplně poslední - předvolebních akcí. Kromě toho se chystají další spanilé jízdy v Praze i Ostravě, jejichž spouštěčem byla další marketingová záležitost strany ANO, a to svatba Andreje Babiše. Ačkoliv reakce byly různorodé, za účastníky můžu říct, že jsme s jejím průběhem i odezvou velmi spokojeni. I proto jsou již naplánovány další.

O čem podle Vás Andrej Babiš sní, když náhodou spí?

Podle mě o ničem. A předpokládám, že toho bez podpory psychofarmak ani moc nenaspí. Dostal se do bodu, kdy doběhl sám sebe, respektive ho dostihla jeho ze začátku jen potřeba a posléze již jen holá nutnost páchat podvody všeho druhu, aby se udržel tam, kam to svým počínáním dovedl. Tenhle začarovaný kruh se však jednou, ať dřív nebo později, musí zhroutit, jelikož není životaschopný. Jeho vlastní zločiny jednou začnou požírat za živa jeho samotného, asi jako Uroboros.

A pokud se ptáte na ten soupis populistických hloupostí vyprodukovaný jeho marketingovým oddělením, který vydává za svůj, a jenž prezentuje světu prostřednictvím propagandistických způsobů nejhrubšího zrna, k tomu se nemíním nijak víc vyjadřovat, jelikož tato snůška utopistických blbostí si můj čas nezaslouží. Vlastně jsem se právě vyjádřila, a to bohatě stačilo.

Vyšetřování Babišových kauz postupuje pomalu. Nemyslíte si, že se novináři, policisté, státní zástupci a další Babiše bojí?

Ještě před pár dny bych asi řekla, že se mu už definitivně podařilo proniknout do struktur schopných ovlivňovat osoby a orgány oprávněné a zmocněné vykonáváním spravedlnosti, a nejspíš proto se pořád nic neděje. Jinak člověk nemusí mít nadprůměrné IQ, aby chápal, že Babiš má mimořádnou možnost i schopnosti ovlivňovat zmíněné struktury zastrašováním, vydíráním i pomocí financí, kterými pochopitelně oplývá tak, jako málokdo jiný. Nicméně po událostech posledních dnů se mi pouze chce zvolat: „No konečně!!!“. Je prokázáno, že z Babišovy strany a jím pověřených osob docházelo k obstrukcím tak dlouho, že se výsledky dostavily teď, dva měsíce před volbami. Fakt, že se to bude snažit jeho „továrna na politickou reklamu“ opět překroutit a využít ve svůj prospěch způsobem, na jaký jsme u něj od začátku zvyklí, je snad samozřejmostí. Překvapilo by mě, kdyby to neudělali. A opět zůstává na občanech, kolik toho ještě potřebují slyšet, aby pochopili, co je Babiš zač.

Vítám i jistý závan odvahy ze strany médií se o téma opřít ostřeji a důvěryhodnějším způsobem než doposud. Škoda, že to nepřišlo mnohem dříve. Nezbývá, než konstatovat, že i novináři svým nedostatečným upozorňováním na Babišovy kauzy a jejich význam pomohli upevnit a rozšířit objem moci v Babišových rukou.

Jak tedy vnímáte fakt, že policie požádala sněmovnu o vydání Andreje Babiše a Jaroslava Faltýnka k trestnímu stíhání?

Osobně to pro mě znamená první vlaštovku v pocitu, že snad spravedlnost existuje a Babišovi opravdu neprojde vše, jelikož "všecky si koupit nemůže", přestože by určitě rád a dlouho si to asi i myslel. Doufám a věřím, že to dopadne tak, jak má. Takže bude za všechny své nepravosti odpovídajícím způsobem stíhán a potrestán. Stejně jako každý zločinec, ať už působí v politice nebo ne.

Pod patronací Babišova hnutí ANO přetahuje Robert Šlachta do celní správy desítky policistů. Co si o tom myslíte?

Chápu to jako budování další mocenské struktury, paralelního represivního aparátu řízeného Andrejem Babišem, který se díky nové krvi ve formě zkušených policistů a vyšetřovatelů bude hodit, až nastanou ty správné časy a všem nám „bude líp“. Proč se trápit, že k tomu od sněmovny Babiš neobdržel žádnou pravomoc a přesto vesele úkoluje pana Šlachtu dle vlastních potřeb.

Jste interiérová designérka. Odrazily se kroky ministerstva financí, jako třeba EET, nějak na vašem podnikání?

Ano i ne. Nově nesmím přijmout od klienta peníze v hotovosti, jinak už bych musela běhat s pokladnou pod paží jako blbec. Nicméně – tak jako nás všechny, kteří tady přece „krademe nejvíc“ – je to otázka času, než se to i mě bude nějakým způsobem týkat. Záleží, co nás čeká, a to dnes opravdu nikdo neví. Nejvíc se mě ovšem dotýká – a musím říct, že mě skutečně i uráží – již okřídlená věta Babiše o tom, že „všetci kradnú“. Jednak proto, že je to nesmysl, a zároveň proto, že to říká člověk, jenž sám tuto zemi připravil o spoustu peněz, a říká to jen proto, aby pozornost od svých vlastních zločinů odvrátil jinam.

Jinak se mě EET týká jednak jako běžného občana, takže si musím připlácet za zdražené zboží, do kterého podnikatelé pochopitelně museli své náklady na pořízení EET promítnout. A pak – jako člověk, který ví, co to obnáší postavit se na vlastní nohy, a taky na nich zůstat stát – vidím, jak toto opatření staví živnostníky do role těch, kteří jsou jako novodobý „třídní nepřítel“ neustále nuceni dokazovat a dokládat, zda právě teď a kdykoliv náhodou „nekradou“. A to rozhodně není fér.

Vašemu profilu vévodí fotka s titulem Podsvětí České republiky. Jsou na ní jako mafiánští kmotrové znázorněni Bohuslav Sobotka, Miloš Zeman, Andrej Babiš a Tomio Okamura. Opravdu si myslíte, že je to ten dábělský kvartet, jehož by se měli Češi bát a proč?

Tato fotka je pozvánkou na demonstraci s názvem „Už je líp?“, kterou pořádáme v rámci aktivit skupiny AUVA. Bude zaměřena proti populistickým politikům, kteří masám neříkají pravdu, ale pouze líbivé populistické nesmysly, které by někteří lidé slyšeli raději. Dále proti vládním nesmyslům, rozdělování společnosti, státnímu přehlížení problémových potravin, pěstování řepky jako hlavní suroviny českého zemědělství a politickému ovládání médií. Proti zákazům a příkazům vlády omezujícím svobodu lidí, nebezpečnému nárůstu vlivu bývalých členů StB na českou vládu a proti korupci. Tohle všechno představují tihle čtyři, ale stejně tak i jiní, zejména ze stran, jež tento kvartet vede.

Často souhlasíte se slovy Miroslava Kalouska. Berete jej jako Babišovu jedinou sněmovní opozici či i přes kauzy, které má za zády, jako úctyhodného politika?

Miroslava Kalouska považuji za člověka, který ví, co říká a svému „řemeslu“ nejen rozumí, ale zároveň ho velmi dobře umí. Obdivuji jeho bleskový úsudek, smysl pro humor a argumenty ostré jako břitva. Stejně tak vnímám velmi pozitivně i jeho jakousi civilnost. Jediné, co mě mrzí, je jeho mediální obraz, kvůli němuž je jeho pozice na naší politické scéně velmi obtížná. Dle mého názoru si to nejen nezaslouží, ale jsem přesvědčena, že i na této cílené dehonestaci má Babiš významný podíl. Například prostřednictvím Nadačního fondu proti korupci.

Nemyslím si, že je Kalousek svatý ani dokonalý, to nejsme nikdo. A o jeho údajných kauzách si myslím své. Mnozí o nich mluví, argumentují jimi, ale dodnes nepadlo žádné obvinění, žádné odsouzení. Zvlášť při uvážení možností a dosahu Andreje Babiše se domnívám, že pokud by k tomu byl důvod a sebemenší možnost, bylo by tak již dávno učiněno. Jinak jako diskutér umí Andreje Babiše zahnat do kouta jako nikdo jiný, a podle mě je ke škodě nás všech, že se s ním Babiš bojí chodit do diskusí.

Koho budete volit?

To si s dovolením nechám pro sebe. Jednak ještě nejsem stoprocentně rozhodnuta, ale i kdybych byla, nejspíš bych to veřejně nešířila. Děkuji za pochopení. Otázkou by spíše mělo být, koho určitě volit nebudu, a to skutečně nemám problém zveřejnit – populisty, socialisty a nacionalisty.

A poslední, zatím virtuální otázka. Ocitla jste se v počítačové hře s takovýmto scénářem. ANO, KSČM a SPD jsou ve vládní koalici, jako prezident opět zvítězil Miloš Zeman. Co budete dělat?

Přestože bych nebyla nadšená, záleželo by na tom, jakým způsobem by se tato vláda projevila na životě mém a mých nejbližších. V případě, že by nám hrozily postihy za naše politické přesvědčení, musela bych uvažovat o mezních řešeních. Věřím však, že nás tento katastrofický scénář se všemi jeho důsledky nepotká, a pokud přece, tak se takto sestavená vláda svou nekompetentností odrovná sama. A naše skupina by zcela jistě nezůstávala zticha.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …