Šťastný Jiří Pospíšil ostře o ODS, upřímně o Medě Mládkové a se smíchem o...

29.05.2014 4:44

ROZHOVOR Bývalý místopředseda ODS a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil je důkazem, že ne vždy platí slova Viktora Dyka z básně Země mluví: Opustíš-li mne, nezahynu. Opustíš-li mne, zahyneš. I když odešel z Občanské demokratické strany, „nezahynul“, ale stále je ve volbách nejúspěšnějším politikem. Naopak pomalu hyne ODS.

Šťastný Jiří Pospíšil ostře o ODS, upřímně o Medě Mládkové a se smíchem o...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Anketa

Měla by Evropská unie vrátit některé pravomoci národním státům?

hlasovalo: 8217 lidí

V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz nový europoslanec Jiří Pospíšil svým bývalým spolustraníkům vzkazuje, aby na něj neházeli špínu, ale spíš se po neúspěšných evropských volbách zamysleli nad tím, kde dělají chybu a jak to změnit.

Je váš úspěch v eurovolbách, kdy jste získal i po odchodu z ODS na kandidátce TOP 09 nejvíc preferenčních hlasů ze všech kandidátů, určitou satisfakcí, že vám voliči dali podporu, i když jste kandidoval za jinou stranu?

Lhal bych, kdybych říkal, že výsledek voleb nevnímám jako určitou satisfakci, samozřejmě to tak je. Na druhou stranu musím říci, že ODS nepřeji nic špatného a z jejího nedobrého výsledku nemám radost. Nemám radost, že ODS tak výrazně propadla a ocitla se i za stranou lidovou. Když jsem odešel z ODS, hodně jsem o tom přemýšlel, byl jsem víceméně rozhodnut, že se budu věnovat krajské politice, pak přišel pan Schwarzenberg s nabídkou, abych za ně kandidoval jako nezávislý. Nějakou dobu jsem to zvažoval, protože mi bylo zřejmé, že to někteří lidé budou brát jako přeběhlictví, ale pak jsem se nakonec rozhodl výzvu přijmout.

Právě proto, abych také mimo jiné viděl, jestli můj odchod z ODS je vnímán jako moje chyba, nebo chyba ODS. A ten volební výsledek je pro mne určité referendum, jak mě voliči vnímají a zda mám dále setrvávat v politice. Takže je to satisfakce a je to určité referendum o mé osobě.

Můžete mít dobrý pocit i z toho, že jste straně, která vám podala pomocnou ruku ve chvíli, kdy se proti vám obrátili bývalí straničtí kolegové, přinesl téměř tolik hlasů, které třeba Straně svobodných občanů stačily na získání jednoho mandátu do Evropského parlamentu. Jste rád, že jste to TOP 09 takhle vrátil?

Z toho mám samozřejmě také radost. Je logické, že v TOP 09 také nebyl každý nadšený, že za ně kandiduji. Musím říci, že by mne mrzelo, kdybych byl zvolen do Evropského parlamentu bez toho, že bych TOP 09 nějaké hlasy přinesl. Jsem proto rád, že jsem TOP 09 hlasy alespoň na ten jeden mandát přinesl a že TOP 09 neprohloupila, když mi nabídla kandidaturu.

Teď se spekuluje o tom, jestli vstoupíte, nebo nevstoupíte do TOP 09?

Já neuvažuji o vstupu do TOP 09, neuvažuji o vstupu do žádné politické strany. Já jsem se dvanáct, třináct let věnoval aktivně dění v ODS, věnoval jsem tomu veškerý svůj čas, i veškerý volný čas, který jsem měl. A výsledek je, že ODS mé aktivity vnímala negativně. Teď se budu věnovat jiným věcem, samozřejmě se budu naplno věnovat mandátu evropského poslance, ale ve volném čase budu dál pracovat pro Museum Kampa, nestrávím ho chozením na stranické schůze.

Když mluvíte o Museu Kampa, kde jste členem správní rady, jak vnímala vaše zvolení do Evropského parlamentu Meda Mládková? Z Poslanecké sněmovny jste to měl na Kampu, co by kamenem dohodil, z Bruselu je to o něco dál…

Paní Meda Mládková mne v kampani podporovala, já si toho nesmírně vážím, ale na druhou stranu nebudu zapírat, že nebyla úplně nadšena, že chci kandidovat do Evropského parlamentu, protože z Bruselu je to zkrátka o trochu dál. Ale díky letadlu zase ne o tolik.

Říkal jste, že ODS nepřejete nic špatného, ale z jejích řad po vašem obrovském úspěchu v eurovolbách přichází znovu na vaši adresu ostrá kritika, z níž je vidět, že váš úspěch bývalí kolegové zřejmě těžko „skousli“. Třeba šéf poslaneckého klubu ODS Zbyněk Stanjura se vyjádřil, že byste se měl podílet na úhradě dluhu ve výši pět milionů korun v plzeňském regionu, který tam prý zůstal po vaší osobní kampani ještě v barvách ODS.

Nad tím se mohu jen pousmát, nebo se rozčílit, protože to považuji, a použiji eufemismus, za mimořádně neseriózní termín. Pan Stanjura dobře ví, že dluh, který vzniknul díky velké kampani před krajskými volbami, byl vyvážen tím, že jsme krajské volby v Plzeňském kraji vyhráli. Byl to jediný kraj, kde ODS krajské volby vyhrála. Pan Stanjura měl na své severní Moravě kolem sedmi nebo osmi procent, nevím přesně. Díky tomu, že jsme v Plzni vyhráli, měla plzeňská ODS patnáct mandátů v krajském zastupitelstvu, nyní má čtrnáct. Za každý mandát dostává strana přibližně čtvrt milionu korun ročně. Jinými slovy – na nákladnou kampaň strana dostává peníze od státu za mandáty, které se díky nákladné kampani získaly. Řeknu to obchodně: velká investice v podobě kampaně, ale velký zisk v podobě získaných a placených mandátů. Kdyby byl pan Stanjura aspoň trochu korektní, tak to řekne.

Ale on tvrdí jen jedno: Pospíšil nám udělal drahou kampaň, peníze, které díky tomu od státu dostaneme, si necháme a utratíme na své věci, a Pospíšil ať si tu kampaň zaplatí. Takhle přesně to říká. Připadá mi to mimořádně nekorektní a myslím, že každý normální volič si o tom udělá obrázek. Kdybych udělal mimořádně drahou volební kampaň bez volebního výsledku, to znamená, že by stát následně peníze za mandáty nedával, pak by měl možná morální právo říkat, že Pospíšil může za dluhy. Ale když jsou kryty příjmy od státu, je to trapné a překvapuje mne to. Čekal jsem spíš ze strany ODS, že po opravdu špatném výsledku v evropských volbách bude přemýšlet, kde je chyba a jak to změnit, a ne že bude opět tvrdit, že za všechno může znovu Pospíšil. Mně to nevadí, já jsem s tím smířen, to byl také jeden z důvodů, proč jsem odešel, protože s filozofií některých straníků včetně Stanjury, že za všechno může Pospíšil, se těžko bojuje. 

Není to hlavně závist, že jste byl jedním nejúspěšnějším politikem v ODS a jste úspěšný i bez ODS?

Já to tak říkat nechci.

Už jste prohlásil, že nemíníte vstupovat do TOP 09. Ale vzhledem k tomu, že máte před sebou ještě hodně let aktivního života, můžete to úplně vyloučit?

Já nevylučuji nic, ale zatím o tom neuvažuji. Nechci být laciným cílem pro některé novináře, kteří mne chtějí za každou cenu kritizovat. Případný můj vstup do nějaké strany by v tuto chvíli vytvářel jednoduché a laciné téma. Mne fascinují výroky některých novinářů, kteří mi vytýkají i to, že budu v Evropské lidové frakci. Logicky musím v rámci Evropského parlamentu někam vstoupit.

Komentátor Hospodářských novin Petr Honzejk po vašem vítězství prohlásil: „Ten chlapec bude jednou premiérem, zbývá jen vyřešit, za jakou stranu." Co tomu říkáte? Dá se to vnímat pozitivně.

Já jsem ten výrok neviděl. Lze ho samozřejmě brát pozitivně, ale i ironicky. Ale je to fajn výrok (smích). Vy mne znáte dlouhou dobu, takže víte, že politiku dělám rád, baví mě, ale není to pro mne něco, bez čeho nedokážu žít. Nejsem na rozdíl od některých bývalých spolustraníků závislý na poslaneckém platu, mohu se živit tím, že půjdu dělat ředitele Musea Kampa, které mi paní Meda Mládková svěřila do správy. Já budu politiku dělat z radosti a přesvědčení, že je to důležitá profese, a dokud mě bude bavit a hlavně dokud mne budou voliči podporovat, tak ji budu dělat. Bez podpory občanů nehodlám být v politice ani jediný den.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

14:14 „Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

Jednání o důchodové reformě, které hnutí ANO opustilo? „Takhle slouží spousta politiků ANO ničení ze…