Stropnický a Neumannová na obraně. To je do očí bijící, bouří se kandidující hudebník

29.06.2014 10:20

ROZHOVOR „Morálka se v lidech po revoluci doslova urvala z uzdy a bude ještě dlouho trvat, než se v lidech změní zažitý trend, že je důležité pracovat jen pro svoje teplé místečko a pohodu u krbu, namísto práce pro komunitu a společnost,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz hudebník Lukáš Mareček, který v komunálních volbách v Olomouci kandiduje za občanské demokraty. Vyjádřil se i k situaci v ODS či vládě Bohuslava Sobotky.

Stropnický a Neumannová na obraně. To je do očí bijící, bouří se kandidující hudebník
Foto: Archiv Lukáše Marečka
Popisek: Lukáš Mareček

Anketa

Kdy v naší zemi bude lépe?

75%
hlasovalo: 6934 lidí

Proč jste se rozhodl kandidovat právě za ODS v komunálních volbách v Olomouci?

ODS jsem, až na jedny volby, volil vždycky. Pravicová systémová politika je mi blízká. Když mi volali, zda nechci k nim na kandidátku, tak jsem se chvíli samozřejmě rozmýšlel. Pak jsem si řekl, že kecat u piva umí každý, takže mám pocit, že už je na čase posunout se dál a jít s kůží na trh. Beru to tak, že mi ODS jako nestraníkovi nabídla (a pro ně je to jistě riskantní) dialog i v tématech, ve kterých se nemusíme shodnout. Právě ta otevřenost k diskuzi mi je blízká. Sám bych se rád držel pravidla, že je vždy potřeba dívat se doprava i doleva. Prostě jako v běžném životě. Vždy, když jsem se zaměřil jen na můj postoj, tak to k ničemu dobrému nevedlo.

Nebojíte se, že se ODS v očích občanů už zdiskreditovala natolik, že už nemá šanci na nějaký výraznější úspěch v podstatě v jakýchkoliv volbách?

Máte pravdu, že ODS je u lidí kvůli skandálům těžko volitelná. Mám několik známých, kteří dříve volili ODS, ale teď už se jejich trpělivost vyčerpala a zakládají nové politické subjekty. Těchto voličů je škoda, ale za to si pánové můžou sami. Avšak je potřeba si i říci, a budu mluvit v intencích komunální politiky, že se tu ODS mnoho věcí i povedlo. Jako muzikant musím například říci, že kultura v Olomouci měla za vlády ODS neustále vzestupnou tendenci. Bolestivá je pro mě i otázka zvýšení daní. Avšak musím podotknout, že jsme si vybrali koaliční systém - tedy vládní strany se musí dohodnout a je potřeba dělat kompromisy. Při tak vyrovnaných volebních výsledcích, jaké po několika posledních obdobích jsou, je pak velice obtížné najít takovou shodu, která by vyhovovala všem. ODS v tomhle ustoupila, za což ji jistě její voliči nepochválí, ale důležité je, že její postoj v této problematice zůstává konzistentní.

Jak se vyrovnáváte s tím, že se pro mnohé stala tato strana synonymem pro korupci, ať už v souvislosti s kauzou trafik či vlivem takzvaných kmotrů?

ODS vládne dlouho a bohužel se nebyla schopna těmto vlivům ubránit. Nedělejme si ale iluze, že v jiných stranách je tomu jinak. Problém je to spíše celospolečenský. Morálka se v lidech po revoluci doslova urvala z uzdy a bude ještě dlouho trvat, než se v lidech změní zažitý trend, že je důležité pracovat jen pro svoje teplé místečko a pohodu u krbu, namísto práce pro komunitu a společnost. Podílet se na změně k lepšímu je pro mě taky hlavní důvod ke vstupu do politiky.

Jak si podle vás vede nové vedení ODS v čele s Petrem Fialou?

Jak jsem už řekl, je mi sympatické, že ODS začíná být otevřená názorům různých lidí. To strana postrádá již dlouhou dobu. Na naslouchání by se strana měla zaměřit. Pak by však měla přijít s návrhy řešení. Panu Fialovi důvěřuji a držím mu palce. Je ke straně poměrně dost kritický, ale kritika je na místě a je potřeba si z ní něco odnést. Měli jsme schůzi komunálních kandidátů a musím říci, že jsem byl s průběhem velice spokojen. Na kandidátce se nám sešel velice schopný tým lidí.

Chybí Vám v ODS Václav Klaus?

Václav Klaus kdysi nakopnul pravicovou politiku. Bohužel si myslím, že jeho ego přebilo zdravý rozum a s věkem se to pouze prohlubovalo. Teď mi v ODS rozhodně nechybí, i když si jsem vědom jeho přínosu pro naši politiku. Čili odpověď: Vážil jsem si ho pro jistou tvrdohlavost a řekl bych konzistenci v názorech (i když jsem s ním mnohdy nesouhlasil), ale nyní si nevážím jeho odkazu pro nesnesitelné dávky egocentrismu a arogance do české politické kultury.

Jak hodnotíte současné vedení olomoucké radnice?

Olomoucká radnice by měla zprvu vysvětlit sporné kauzy jako Aquapark, Namiro a další. Samozřejmě tu zůstane několik neutěšených hlasů, kteří mají na tato témata jiný názor. Nikdy se nedá zavděčit všem. Je potřeba ale své záměry dostatečně vysvětlit. Teprve pak lidé začnou vidět i ty dobré věci, co pro naše město radnice udělala. Upřímně si myslím, že jsou to média, která nám ukazují jen to, co se nepovedlo, ale zapomínají ukazovat i to pozitivní. Vždyť Olomouc neustále vzkvétá. Máme se rok od roku lépe.

V komunální politice se chcete věnovat romské problematice. Co konkrétně chcete prosazovat?

Jen bych na začátek doplnil, že krom romské problematiky bych se chtěl věnovat samozřejmě také kultuře a v neposlední řadě také otázce „konopné” (a za to mě jistě Piráti pochválí). Je mi jasné, že z postu komunálního politika toho moc nezmůžu, ale myslím, že by se tím měla ODS (a nejen ona) zabývat více. K romské problematice zastávám tyto postoje: narovnat postavení Romů na trhu práce, zpřísnění pobírání sociálních dávek všeobecně, podpora romské kultury a její zviditelnění.

Ministr pro lidská práva, rovné příležitosti a legislativu Jiří Dienstbier chce, aby Romové byli v rámci politiky zaměstnanosti podporování oproti zbytku populace, současně prosazuje zvýšení počtu Romů v politice či státní správě nebo dotace pro vysokoškoláky ve výši 60 tisíc korun ročně. Co si o tom myslíte? Je tohle ta správná cesta?

Ještě jsme se o tom nebavili s kolegy, ale za mě by podpora zaměstnanosti Romů mohla být počáteční krok v narovnání postavení Romů na trhu práce. S čím ale nesouhlasím, je vše po tom napsané. Taková podpora Romům nepomůže. Romové sami musí chtít studovat nebo zastávat funkce ve státní správě. Takovéto kvóty z mého pohledu vedou jen k další diskriminaci. A třeba právě přesně opačné, která vyvolává jen bouře. Jsem si vědom, že podpora Romů při volbě práce je něco obdobného, ale z toho, co slyším ve společnosti, tak lidé by chtěli Romy vidět spíše pracovat. Paradox je právě ten, že i Romové by mnohdy práci chtěli sehnat, ale zaměstnavatelé mají všeobecně o Romech špatné mínění, a tak jim práci raději nedají. Jistá podpora by za řeč v tomto pohledu určitě stála.

Jak se díváte na současnou vládu Bohuslava Sobotky? Jaké jí dáváte šance na úspěch?

Mně přijde, že tu vládne spíše pan Babiš. Jsem člověk, který se snaží nesoudit den před úsvitem. Hodnotit vládu po tak krátké době není fér. Ať se pánové ukážou. Pár věcí mi však do očí bije. Nevím, co dělají pan Stropnický a paní Neumannová na Ministerstvu obrany. A pak je úsměvné například přiznání pana Babiše, že zrušení poplatků v nemocnici byla chyba. „Zrušení poplatků v nemocnici” je totiž krásné heslo na billboard, ale důsledky je potřeba promýšlet s předstihem.

Blíží se podle vás doba, kdy budou všichni říkat: „Zlatý Nečas?"

Je až s podivem, jak člověk s dobrým kreditem může nasekat tolik chyb. Nechci jej rozhodně soudit, ale když se na něj podívám, tak vidím, že je hrozně nešťastný. Na druhou stranu si za to může zcela sám. Já osobně jsem říkal, že jako premiér měl skončit po tom, co odvolal Karolínu Peake z Ministerstva obrany. Říkal jsem si, že je buď naivní a neví, co dělá (a proto tam nemá co dělat), nebo někoho kryje (a nemá tam co dělat). S odstupem si myslím, že to byl rovnej chlap, ale slabej politik. Tak trochu mi připomíná pana Špidlu. Ohledně kauz Nagyová a trafik bych se opravdu nerad bavil. Jsou to kauzy nedořešené a já budu dodržovat presumpci neviny. Doba, kdy budou všichni říkat: „Zlatý Nečas”, podle mě nehrozí. Je potřeba dívat se doprava, doleva, ale hlavně dopředu. Tedy pokud nechci couvat, ale to snad nechceme nikdo.

Lukáš Mareček (32 let), vystudovaný učitel matematiky a hudební výchovy. Dělal různá zaměstnání, ale momentálně učí na Hudebním institutu, pracuje v prodejně s počítači, zvučí koncerty a hlavně je muzikant. V letošních komunálních volbách v Olomouci kandiduje za ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…