Třikrát s poslancem Seďou (ČSSD)

03.03.2017 12:00

Parlamentní listy položily otázky všem členům Poslanecké sněmovny. Týkají se jejich končícího mandátu.

Třikrát s poslancem Seďou (ČSSD)
Foto: archiv A. Seďa
Popisek: Bývalý poslanec Antonín Seďa (ČSSD)

Pokud se rozhodnete znovu kandidovat, jsou věci, které byste udělal jinak?
 
Protože usiluji o znovuzvolení do PS PČR, rozhodně nebudu zastírat, že vše bylo v pořádku. Jako dlouholetý poslanec a člen výboru pro obranu dlouhodobě kritizuji i navrhuji řešení akvizičního procesu, který se potýká s neefektivností a netransparentností. Tohle je potřeba změnit v co nejkratším možném termínu. Jinak je nutno prosadit zákon o obecném referendu, zákon o sociálním bydlení a zákon o neziskových nemocnicích. Tohle se zřejmě již nepodaří prosadit, jelikož neexistuje vůle ze strany našich koaličních partnerů.
 
Jaké nejdůležitější body se vám v průběhu volebního období podařilo splnit?
 
Prosadil jsem dvě usnesení na výboru pro obranu, která zvyšují kontrolní funkci výboru. Prosadil jsem řadu pozměňujících návrhů, které šly ku prospěchu občanů naší země. Ve třetím čtení je zákon o odškodnění bývalých vojáků pronásledovaných z politických důvodů apod. Ale zejména se nám podařilo napravit chyby bývalých pravicových vlád v oblasti sociálních věcí, zvyšujeme minimální mzdu a platy ve státní správě, školství a zdravotnictví. Podporujeme naše hospodářství a konkurenceschopnost našich firem, včetně podpory exportu a ekonomické diplomacie. Podařilo se nastavit mechanismy k omezení daňových úniků a šedé ekonomiky. Těch pozitivních věcí je však daleko více, nicméně jejich kladný efekt pocítí občané v průběhu následujících let.
 
S čím negativním jste se během volebního období setkal?
 
Zejména s bezbřehým populismem a nízkou kompetencí zástupců některých politických hnutí, zejména ANO 2011 a Úsvitu. Namísto reálných řešení se často navrhovala jednoduchá řešení, která řešením nikdy nebyla. Také jsem se setkal s menší kvalitou legislativních návrhů z Ministerstva obrany a neochotou pana ministra řešit konkrétní problémy rezortu. A je pro mne málo pochopitelná podpora veřejnosti těm, kteří svými médii ovlivňují veřejné mínění občanů. Schází totiž racionální důvody, proč se voliči odklonili od sociální demokracie, která stála a stojí na straně zaměstnanců, seniorů a rodin s dětmi. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…